Curtea de Apel București a respins, printr-o hotărâre care poate fi atacată cu recurs, cererea Vodafone Romania prin care a solicitat autorității de reglementare în comunicații (ANCOM) despăgubiri de 15 milioane de euro pentru prejudiciul creat companiei în privința unei licențe telecom cumpărate în 2012.
“Respinge acțiunea ca inadmisibilă.Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunțată în ședința publică din data de 4 noiembrie 2015”, se arată pe pagina web a instanței.
Pin cererea înaintată instanței, Vodafone Romania, al doilea mare jucător local de telefonie mobilă, a susținut că o parte din spectrul de frecvențe radio cumpărat nu poate fi utilizat în peste 20 de județe ale țării conform parametrilor prevăzuți în caietul de sarcini, din cauza unor interferențe generate de companii de comunicații din Ucraina.
Operatorul mai susține că a fost nevoit să utilizeze, contra cost, spectru radio de la la alți operatori pentru a respecta obligațiile impuse de licență.
În plus, operatorul a realizat și investiții suplimentare pentru ca utilizatorii rețelei Vodafone din cele peste 20 de județe să nu resimtă problemele provocate de interferențe.
Dosarul a fost înregistrat în partea a doua a lunii aprilie și, la începutul lunii iulie, Ministerul pentru Societatea Informațională a inițiat un proiect de lege care va permite, în anumite condiții, reducerea tarifului achitat de un operator telecom pentru utilizarea spectrului radio dacă acesta este interferat de către antenele (stațiile radio) ale altui operator și provoacă intreruperea gravă și repetată a serviciilor furnizate.
Prin mecanismul propus se creează, se spune în nota de fundamentare, o pârghie legislativă menită să asigure un balans între drepturile de utilizare a frecvențelor radio acordate prin licență și utilizarea efectivă a acestora.
În urma unei licitații ANCOM desfășurată în septembrie 2012, Orange Romania, Vodafone Romania, Cosmote (în prezent Telekom România Mobile Communications), RCS&RDS și 2K Telecom și-au adjudecat mai multe licențe în benzile de frecvențe de 800, 900, 1.800 și 2.600 MHz.
Operatorii au plătit, în două tranșe, suma totală de 682,14 milioane de euro.
Defalcat, Vodafone România a achitat 228,52 milioane euro, Orange România 227,14 milioane euro, Cosmote România 179,88 milioane euro, RCS&RDS 40 milioane euro, iar 2K Telecom 6,6 milioane de euro.
O parte din spectrul achiziționat permite furnizarea de servicii telecom 4G.
La finele lunii iunie, Vodafone România avea 8,8 milioane de clienți, în creștere cu 2,7% față de perioada similară din 2014. Veniturile din servicii au crescut cu 5,7%, la 166,8 milioane de euro.
Operatorul român este subsidiară a Vodafone Group (Marea Britanie).
Vodafone a intrat pe piața din Româna în anul 2005 după ce a preluat operatorul local Mobifon (Connex).
Principalii competitori ai Vodafone sunt Orange România, Telekom Romania Mobile Communications și RCS&RDS (Digi Mobil).