Poșta Română a anulat, miercuri, o licitație pentru servicii de telefonie fixă și transmisii de date, după ce Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a impus companiei, în urma unei plângeri a Vodafone Romania, modificarea caietului de sarcini al procedurii de atribuire și stabilirea unui nou termen de depunere a ofertelor.
Contractul era estimat la 2,8 milioane de euro, TVA inclusă, pe o perioadă de patru ani. Ofertele trebuiau să fie deschise la 29 octombrie.
“În conformitate cu articolul 209, aliniatul 2, litera b) din OUG 34/2006, Poșta Română dispune anularea procedurii de achiziție «Servicii de telefonie fixă și transmisii de date», urmând să publice în SEAP o noua procedură de achiziție”, se arată pe www.e-licitatie.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Articolulul invocat spune că inițiatorul unei licitații este obligat să anuleze procedura de atribuire dacă, în urma unei decizii pronunțate de CNSC, se dispune eliminarea oricăror specificații tehnice din caietul de sarcini ori din alte documente emise în legătură cu procedura de atribuire.
În plângerea Vodafone România, operatorul de telefonie mobilă a susținut că Poșta Română a introdus în caietul de sarcini o serie de specificații tehnice restrictive, care îngrădesc accesul ofertanților la licitație.
Astfel, Vodafone Romania spune că termenul de instalare și punere în funcțiune a serviciilor, de 30 de zile calendaristice de la data semnării contractului, este “neserios și imposibil de respectat”.
Operatorul de telefonie mobilă a propus un termen de 90 de zile, care ar fi fost suficient pentru, printre altele, obținerea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construcție.
Săptămâna trecută, în cadrul unui eveniment de specialitate, reprezentanții RCS&RDS, UPC Romania si Telekom Romania au solicitat autorităților simplificarea procesului de obținere a autorizațiilor de construire a rețelelor de internet fix pentru ca România să atingă obiectivele Agendei Digitale 2020.
Potrivit caietului de sarcini, viitorul câștigător al licitației ar fi trebuit să instaleze și să pună în funcțiune serviciile de telefonie fixă și transmisii de date în 2.199 oficii poștale, respectiv în 1.010 oficii.
De asemenea, operatorul de telefonie mobilă a apreciat ca abuzivă cerința Poștei Române privind limitarea transmisei de date numai prin fibră optică, fir de cupru sau cablu UTP, care, în urma unei solicitări, a refuzat să modifice documentația și să introducă și varianta tehnologiei radio.
Cu aproximativ 27.000 de salariați, Poșta este cel mai mare operator local de profil și are o rețea teritorială de peste 5.600 de unități.
În 2014, compania a înregistrat venituri totale de 1,19 miliarde de lei și un profit net de 22,9 milioane de lei
Acționarii companiei sunt Ministerul pentru Societatea Informațională, care deține 75% din acțiuni, și Fondul Proprietatea, cu o participație de 25%.
Vodafone Romania este al doilea jucător local de telefonie mobilă, parte a grupului britanic de telecomunicații Vodafone.