Orange, Vodafone și Telekom - lideri la internet mobil. RCS, Nextgen și UPC - primii la internet fix

Orange, Vodafone și Telekom - lideri la internet mobil. RCS, Nextgen și UPC - primii la internet fix
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 15 oct 2015

Primii trei operatori după viteza la internet mobil sunt Orange, Vodafone și Telekom Mobile Communications (fosta Cosmote), în timp ce pe segmentul conexiunilor fixe lider este RCS&RDS, urmat de Nextgen Communications (parte a grupului Telekom Romania) și UPC, conform datelor autorității de reglementare în comunicații (ANCOM).

Instituția a publicat, miercuri, statisticile oficiale privind calitatea serviciului de internet fix și mobil în România pentru primele nouă luni ale acestui an.

Urmărește-ne și pe Google News

Cifrele au fost generate pe baza unui număr de peste 120.000 de teste efectuate de utilizatori de la începutul anului și până în prezent, dintre care aproximativ 100.000 au fost validate și utilizate în procesul de generare a statisticilor oficiale, fiind eliminate acele măsurători identificate drept erori sau tentative de influențare a rezultatelor.

Astfel, www.netograf.ro, aplicația ANCOM pentru testarea și monitorizarea calității serviciului de internet, arată că vitexa medie de descărcare (download) furnizată de Orange România a fost de 27,83 Mbps indoor (interiorul clădirilor) și 39,21 Mbps outdoor (în afara clădirilor), Vodafone România - 15,78 Mbps indoor și 26,77 Mbps outdoor, Telekom Mobile Communications - 10,25 Mbps indoor și 13,45 Mbps outdoor și RCS&RDS – 2,62 Mbps indoor și 2,85 Mbps outdoor.

Pe segmentul conexiunilor de internet fix, primii cinci operatori după viteza medie furnizată sunt RCS & RDS - 98,95 Mbps prin fir și 43,48 Mbps wireless, Nextgen Communications - 63,57 Mbps prin fir și 35,53 Mbps wireless, UPC Romania - 57,19 Mbps pe fir și 31,27 Mbps wireless, Digital Cable Systems (DCS) - 47,42 Mbps prin fir și 26,25 Mbps wireless și Telekom Communications (fosta Romtelecom) - 31,10 Mbps prin fir și 16,68 Mbps wireless.

ANCOM spune că, pentru a evita eventuale vicieri ale rezultatelor, anumite teste au fost excluse din calcul, pe baza unui set de criterii prestabilite.

Astfel, au fost excluse automat testele efectuate de la același IP (în cazul în care sunt efectuate teste multiple în aceeași zi), în care utilizatorul selectează un alt furnizor decât cel detectat pe baza IP-ului, nefinalizate și efectuate de la un IP proxy.

De asemenea, au fost excluse testele a căror viteză de download sau upload a depășit viteza nominală/maximă specificată în oferta furnizorului.

Netograf.ro este aplicația oficială de monitorizare și evaluare a calității serviciului de acces la internet dezvoltată de ANCOM.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
internet
viteza