Impozitul forfetar al lui Pogea încă provoacă frisoane, operatorii din turism și cei de restaurante vor ca impozitul specific să fie doar opțional

Impozitul forfetar al lui Pogea încă provoacă frisoane, operatorii din turism și cei de restaurante vor ca impozitul specific să fie doar opțional
scris 8 feb 2016

Restaurantele și hotelurile să aibă la dispoziție o perioadă în care să decidă dacă vor să fie impozitate după actualul sistem sau optează pentru impozitul fix pregătit de autorități, iar micile pensiuni, baruri, pizzerii și shaormerii, excluse din categoria firmelor care pot plăti noul impozit, să fie reintroduse în categoria beneficiarilor, tot cu drept de opțiune. Acestea sunt modificările aflate acum în discuție, o decizie fiind preconizată pentru perioada imediată.

Noul sistem de impunere a fost inițiat în Parlament, sub forma unei propuneri legislative privind impozitul specific unor activități, cu intenția să fie aplicat începând cu luna ianuarie a acestui an, Profit.ro anunțând însă că, din cauza unei întârzieri în discuțiile parlamentare, noile impozite nu vor mai fi aplicate din prima zi a anului 2016, ci cel mai devreme din primăvară, posibil din luna martie.

Urmărește-ne și pe Google News

Tot Profit.ro a anunțat că micile pensiuni, baruri și restaurante, pizzerii și shaormerii, ale căror venituri anuale nu depășesc 100.000 de euro, au fost excluse din categoria firmelor care pot plăti acest nou impozit, astfel că vor fi taxate, anual, cu 3% din venit, dacă nu au angajați declarați, sau cu 1-2% din venit, în funcție de numărul de salariați.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În forma avansată inițial, de noile impozite urmau să beneficieze toți operatorii din turism și din industria serviciilor de alimentație, dar proiectul a fost modificat ulterior, cu excluderea din categoria beneficiarilor a microîntreprinderilor.

Un document oficial relevă însă că microîntreprinderile pot fi reintroduse în categoria firmelor care să achite viitorul impozit, la acest moment fiind luată în calcul o nouă modificare a proiectului înainte să fie aprobat de Parlament.

Atât microîntreprinderile, cât și ceilalți operatori din industria hotelieră și a restaurantelor vor avea însă posibilitatea de a opta între actualul sistem de impozitare și impozitul fix.

EXCLUSIV Schimbările pregătite de Guvern, la cererea ANAF, care vor zgudui regulile insolvenței CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Schimbările pregătite de Guvern, la cererea ANAF, care vor zgudui regulile insolvenței

Modificările sunt generate inclusiv de faptul că o parte dintre firme se tem de viitorul impozit, gândindu-se la efectele negative ale impozitului forfetar introdus de Guvern în 2009, la inițiativa ministrului de atunci al Finanțelor, Gheorghe Pogea, rezultă din document.

În 2009, Guvernul a decis ca firmele să achite un impozit minim anual cuprins între 2.200 lei, dacă au venituri totale de până la 52.000 lei, și 43.000 lei, pentru venituri de peste 129 milioane lei. Suma minimă impusă la plată a determinat peste 130.000 de firme să își suspende activitatea în acel an. Impozitul forfetar al lui Pogea a fost eliminat în octombrie 2010, trecându-se la impozitul pe profit.

"Agenții economici din sectorul turismului și cei din alimentația publică doresc ca acest impozit să fie unul de tip opțional. Un impozit forfetar, impus cu ceva vreme în urmă, a dus la distrugerea multor societăți comerciale. O perioadă, această posibilitate de a opta pentru una sau cealaltă dintre cele două variante de impozitare ar rezolva problema. Cei care optează pentru impozitul specific vor plăti în funcție de numărul de locuri de cazare sau de spațiul pe care îș au ca suprafață pentru alimentație publică, deci un impozit fix plătit la termenele stabilite, iar ceilalți vor opta pentru impozitul plătit acum", se arată în documentul care prezintă discuțiile din Parlament.

Forma finală a proiectului urmează să fie stabilită în perioada imediată.

EXCLUSIV Guvernul pregătește o amnistie fiscală pentru declararea voluntară a averilor ascunse CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul pregătește o amnistie fiscală pentru declararea voluntară a averilor ascunse

În prezent, o microîntreprindere cu mai mult de doi salariați achită un impozit anual de 1% din venit, microfirmele cu un singur salariat plătesc 2% din venit, iar cele care nu au niciun angajat declarat sunt impozitate cu 3% din venit. Pentru celelalte firme, impozitul este de 16% pe profit.

În schimb, dacă va opta pentru viitorul impozit, un hotel clasificat cu una sau două stele din centrul Bucureștiului va plăti, așa cum Profit.ro a anunțat la începutul lunii noiembrie, un impozit anual de 223 lei/loc de cazare în timp ce un hotel de lux, 5 stele, va fi taxat cu 891 lei/loc, în timp ce impozitele pentru hoteluri din alte orașe vor pleca de la 135 lei/loc și vor ajunge la circa 580-650 lei/loc.

O pensiune de dimensiuni mici poate plăti, dacă optează pentru viitorul sistem, de la 150 lei/loc, în cazul în care sunt încadrate la 1-2 stele sau margarete și se află la periferia Bucureștiului, și de la 178 lei/loc, dacă unitatea este în centrul Capitalei. La 3 stele sau margerete, impozitul ar fi cuprins între 225 lei/loc-267 lei/loc, în funcție de zona Bucureștiului în care se află.

La rândul lor, micile restaurante și shaormeriile din centrul Bucureștiului ar plăti un impozit anual de circa 11.000 lei, pentru o suprafață de până la 30 metri pătrați, iar proprietarii de baruri din centrul Capitalei ar plăti, pentru aceeași suprafață maximă de 30 metri pătrați, un impozit anual de 6.601 lei.

Un impozit mai mare de 38.000 lei vor plăti, dacă vor opta pentru acesta, unitățile foarte mari, de peste 800 metri pătrați, sume comparabile urmând să achite și localurile din centrul celorlalte mari orașe, precum Brașov, Constanța, Cluj-Napoca. Pentru baruri și discoteci, cel mai mic impozitul anual în București va depăși 5.300 lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
turism
restaurante
impozit
forfetar