Stocurile companiilor active în România au crescut cu peste 20% anul trecut și aproape s-au dublat în ultimul deceniu. Noul vârf atins în 2017 arată o situației similară celei din 2008, după care a urmat o recesiune economică puternică. Economistul Iancu Guda arată că scenariul s-ar putea repeta în următorii doi ani, singurul factor care lipsește fiind factorul declanșator al panicii.
Companiile au acumulat tot mai multe stocuri în ultimii ani, pe măsură ce încrederea în economie a revenit și investitorii au fost dispuși să producă în avans pentru a putea profita de o piață în creștere.
Valoarea contabilă a stocurilor aproape că s-a dublat în ultimul deceniu, de la 113 miliarde de lei în anul 2006 la 204 miliarde de lei în 2017. Totodată, durata medie de rotație a stocurilor a atins perioada de aproximativ două luni în 2008 și în 2017, lucru ce arată că eficiența utilizării lor a scăzut.
În cei doi ani produsul intern brut a crescut de aproape două ori peste potențial, iar situația stocurilor poate fi asociată cu vârful creșterii economice, care ar putea fi urmată de o perioadă de temperare, arată, într-o analiză, economistul Iancu Guda, director de servicii al Coface, realizată pe baza datelor contabile ale firmelor.
„Analizând aceste corelații între evoluția stocurilor și a ciclului economic, este clar că România a depășit perioada de creștere și ne apropiem în următorii doi ani de o recesiune!”, scrie Guda.
Perioada de creștere economică accelerată, în care investițiile și stocurile sunt la un nivel foarte ridicat, este urmată de o perioadă de încetinire, în care stocurile rămân la un nivel ridicat, ca urmare a inerției companiilor. În ciclul economic urmează recesiunea, când companiile vând stocurile și reduc aprovizionarea de la furnizori, încercând să facă rost de lichiditate, în condițiile înrăutățirii bruște a condițiilor de finanțare. Revenirea economică este apoi marcată de o creștere lentă a încrederii și a stocurilor, explică Guda.
Graficul de mai jos ilustrează o asemănare izbitoare între perioadele 2007-2008 și 2016-2017, scrie economistul.
„Aceasta reflectă supraîncrederea și optimismul companiilor, care alimentează aprovizionarea și producția pe stoc în așteptarea creșterii cererii și a vânzărilor. Entuziasmul exacerbat este readus la realitate prin “dușul rece” al recesiunii, care cauzează prăbușirea încrederii, accesul dificil la finanțare și vânzarea de pe stoc pentru a genera lichiditate. Astfel, companiile își redus dramatic stocurile, și trec rapid de la supraîncredere la panică generalizată”, scrie Guda.
Perspectiva unei noi recesiuni este de rău augur cu atât mai mult cu cât companiile sunt mai slab pregătite pentru o criză decât erau în 2008.
Astfel, companiile sunt mai îndatorate – chiar cele mai îndatorate din Europa -, capitalul de lucru a devenit negativ, începând cu 2015, gradul de capitalizare s-a redus de la 35% în 2008 la 25% anul trecut, iar activele fixe au scăzut cu 20 de puncte procentuale la 42%, în intervalul menționat.
Disciplina financiară este, de asemenea, redusă, cu un număr ridicat de insolvențe și cu preferința pentru finanțarea prin credit comercial – care s-a dublat la 323 de miliarde de lei în ultimii 10 ani, în timp ce finanțarea bancară a crescut cu mai puțin de o treime la 105 miliarde de lei.