Compania chineză Huawei Technologies a pus deoparte chip-uri și alte componente vitale pentru a putea menține producția pentru cel puțin trei luni, înainte ca Statele Unite să îi taie accesul la tehnologia americană, potrivit unor surse apropiate situației, citate de Bloomberg.
Administrația Trump a pus, vineri, pe lista neagră cea mai mare companie de tehnologie din China, sub acuzația că ajută statul chinez în acțiunile de spionaj. Măsura ar putea duce la tăierea accesului la software-ul și semiconductorii americani de care Huawei are nevoie pentru a produce telefoane și echipamente de rețea.
Huawei s-a pregătit pentru această posibilitate încă de la mijlocul lui 2018, punând deoparte componente, după ce oficiali ai guvernului de la Beijing au avertizat, discret, conducerea companiei să caute alternative non-americane, afirmă sursele Bloomberg.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Americanii au interzis achizițiile de echipamente de la companiile chineze, însă blocarea accesului Huawei la componentele fabricate de companii americane, precum producătorii de chip-uri Qualcomm și Micron Technology ar putea bloca producția chinezilor.
„Impactul asupra Huawei va fi extrem de seminificativ. Un impact evident este cel asupra lanțului de producție, dar un alt impact ar putea fi asupra încrederii și afacerilor sale în general”, spune Cui Kai, un analist telecom pentru firma de consultanță IDC. Kai adaugă că va exista un impact negativ și asupra tehnologiei 5G la nivel mondial.
Ken Hu, vice-președintele Huawei, le-a scris angajaților că decizia americanilor este una politică.
Prețul obligațiunilor Huawei denominate în dolari a scăzut înainte de decizia americanilor. Sursa: Bloomberg
"Compania a știut că aceasta ar putea fi o posibilitate de mulți ani. Am investit puternic și am luat măsuri pentru a ne pregăti într-o varietate de domenii, inclusiv cercetare și dezvoltare și în continuitatea afacerii, care vor asigura că operațiunile noastre de afaceri nu vor fi afectate foarte mult, chiar și în condiții extreme”, a precizat Hu.
Manevra curentă a Statelor Unite coincide cu negocierile comerciale sensibile dintre Washington și Beijing. Directorii Huawei cred că compania lor a devenit un obiect de negociere și că vor putea relua achiziția de la furnizorii americani dacă se ajunge la o tranzacție comercială, au spus sursele Bloomberg.
Companiile chineze sunt dependente de producătorii străini de chip-uri – China importă mai mulți semiconductori decât petrol.