Hodor (E-Distribuție): Sistemul energetic este în pericol; nu se mai fac investiții, iar băncile au atins expunerea maximă de creditare

Hodor (E-Distribuție): Sistemul energetic este în pericol; nu se mai fac investiții, iar băncile au atins expunerea maximă de creditare
scris 13 feb 2022

Întregul sistemul energetic este în pericol din cauza pierderilor acumulate de distribuitorii de electricitate, care nu mai pot face investiții, ceea ce va duce la avarii și pene de curent multiple pentru consumatori, a afirmat Monica Hodor, directorul general al E-Distribuție, compania de rețele a Enel România, într-un interviu acordat AGERPRES.

Criza din energie afectează puternic companiile de distribuție, care trebuie să cumpere energia necesară consumului propriu tehnologic la prețurile uriașe din piață. E-Distribuție are pierderi de peste 300 de milioane de euro, întrucât aceste costuri nu au fost recunoscute în tarifele de distribuție, așa cum prevede legea.

Urmărește-ne și pe Google News

Toate companiile din acest sector s-au dus la bănci să ceară credite pentru a-și acoperi pierderile, însă aici s-au izbit de o altă problemă: băncile nu fac față tuturor acestor cereri, și-au atins limita de expunere pe piața de energie și nu mai pot da credite. Ar fi nevoie de peste un miliard de euro pentru a acoperi întregul necesar de finanțare al companiilor de energie din România, spune Hodor.

Soluțiile ar fi crearea unei platforme speciale unde producătorii să vândă electricitate la un preț stabilit de Guvern pentru consumul propriu tehnologic al distribuitorilor sau compensarea parțială de la bugetul de stat.

AGERPRES: Ce înseamnă dacă nu se mai fac investiții în rețea?
Monica Hodor: Dacă nu se mai fac investiții în rețea, se va bloca aproape tot sistemul energetic, va fi un pericol pentru sistemul energetic.

AGERPRES: Pene de curent multiple?
Monica Hodor: Da, pene de curent, avarii. Investițiile se reduc. Până acum am avut investiții de 190-200 de milioane de euro pe an, iar acestea se vor reduce poate la jumătate. N-o să mai avem investiții în posturi de transformare noi, în digitalizare. De exemplu, dacă vă aduceți aminte vara trecută, când am avut temperaturi foarte mari, avariile nu au fost multiple, au fost, dar nu multiple, ceea ce se datorează digitalizării rețelei, care înseamnă senzori pe rețea și totul se poate rezolva în câteva secunde de la centrul de telecontrol.

Mai multe detalii AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
investitii
rețele