Parlamentul va audia doi candidați propuși de Guvern pentru un nou mandat în plenul Consiliului Concurenței. László Gyerkó și Dan Ionescu sunt propuși pentru prelungirea mandatelor de consilieri de concurență cu 5 ani, aceștia ocupând funcțiile, în prezent, ca interimari. Acestea ar putea fi ultimele reînnoiri la conducerea Concurenței, în condițiile în care Legislativul discută schimbări importante ale legii.
László Gyerkó și Dan Ionescu vor fi audiați, astăzi, de către comisiile de specialitate reunite ale Senatului și Camerei Deputaților.
Cei doi candidați au trimis scrisorile de intenție Colegiului Consultativ al Consiliului Concurenței în martie 2017 și, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro, alte candidaturi n-au fost avizate de către Guvern.
Potrivit legii în vigoare, conducerea Consiliului este asigurată de Plenul Consiliului, care ia deciziile legate de sancțiuni, pe baza rapoartelor de investigație. Din Plen fac parte 7 membri: un președinte (a cărui funcție este asimilată celei de ministru), 2 vicepreședinți (a caror funcție este asimilată celei de secretar de stat) și 4 consilieri de concurență (a caror funcție este asimilată celei de subsecretar de stat).
Membrii Consiliului Concurentei sunt numiți în funcție de către președintele României, la propunerea Guvernului. Durata mandatului membrilor Plenului Consiliului Concurenței este de 5 ani, acesta putând fi reînnoit o singură dată. După expirarea mandatului, activitatea membrilor continuă până ce noile persoane desemnate depun jurământul, ceea ce s-a întâmplat în mai multe cazuri în ultimii ani, când noile numiri s-au făcut cu întârziere.
Ionescu și Gyerkó ar putea fi ultimii membri care mai beneficiază de reînnoirea mandatului, în condițiile în care Parlamentul vizează modificarea legii, astfel încât funcțiile de conducere să fie limitate la un mandat de 5 ani.
În 2017 au fost numiți în funcție trei membri ai Plenului Consiliului, cu mandate de 5 ani: Elena Kleininger, vicepreședinte, Cosmin Belacurencu și Dragoș Constantin Vasile, consilieri. În 2015, președintele Bogdan Chirițoiu a primit un nou mandat de 5 ani la conducerea instituției.
Dan Ionescu, 61 de ani, a fost numit în poziția de Consilier de Concurență în 2009. Anterior, între 2006 și 2009 a fost director general al societății mixte româno-chineză Isoconstructor, iar între 2000 și 2004 a fost deputat de Arad din partea PSD. Ionescu a mai ocupat funcții în domeniul concurenței, ca șef al Oficiului Concurenței, precusorul actualei structuri, între 1998-2000 și director al Inspectoratului de Concurență al Municipiului București între 1996 și 1998. Ionescu a absolvit ASE, Facultatea de Cibernetică Economică, în 1980.
László Gyerkó, 52 de ani, ocupă funcția de Consilier de Concurență din 2011, când a demisionat din demnitatea de Senator de Harghita din partea UDMR, în care fusese ales în 2008. Între 2005 și 2008 a fost vicepreședinte al AVAS, între 2004 și 2005 a fost director al societății Forest Sâncrăieni, între 2003 și 2004 al societății Bricon, iar între 2000 și 2003 al societății Perla Harghitei. Gyerkó a mai lucrat, printre altele, și ca inspector de credite la sucursala din Miercurea Ciuc a CEC, într 1994 și 2000.
După absolvirea Liceului industrial din Miercurea Ciuc, în 1984, profilul prelucrarea lemnului, el a lucrat ca tâmplar și sudor la o întreprindere din ocalitate. După o pauză de 8 ani a reluat studiile, de această dată ca inginer economic la o Universitate de Științe Agricole din Ungaria, absolvită în 1996. A primit calificarea de inginer economic și de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, după studii la Facultatea de Management Agricol între 1996 și 2000. Are și o licență în drept (2006-2010) la Facultatea de Drept a Universității Spiru Haret, dar și studii la Universitatea Națională de Apărare Carol I, cu specializare securitate și apărare națională, una populară în rândul politicienilor.
În 2017, Consiliul Concurenței a aplicat amenzi de 123 de milioane lei, cu peste 60% mai mult decât în anul anterior. Au fost sancționate 156 de companii sau asociații, din care 33 au recunoscut încălcarea legii și au beneficiat de reduceri ale amenzilor.