Guvernatorul băncii centrale a Letoniei, membru în conducerea BCE, a fost reținut de procurorii anticorupție

Guvernatorul băncii centrale a Letoniei, membru în conducerea BCE, a fost reținut de procurorii anticorupție

Ilmars Rimsevics. Foto: wikipedia

scris 18 feb 2018

Guvernatorul băncii centrale a Letoniei, Ilmars Rimsevics, membru al consiliului de conducere al Băncii Centrale Europene, a fost reținut de biroul anticorupție al țării.

Autoritățile au percheziționat biroul guvernatorului și proprietatea sa privată, potrivit televiziunii de stat LTV, citată de Bloomberg. Avocatul lui Rimsevics, Saulvedis Varpins, a declarat că guvernatorul consideră că arestarea lui este "ilegală",

Urmărește-ne și pe Google News

Oficialii guvernamentali nu au dat nici un motiv pentru arestarea oficialului autorității monetare. Ministrul de finanțe Dana Reizniece-Ozola i-a cerut lui Rimsevics să demisioneze în timpul anchetei, pentru a nu afecta încrederea în sistemul financiar leton.

"Cu fiecare zi în care dl. Rimsevics rămâne la conducerea băncii centrale, situația se agravează în mod semnificativ", a declarat Reizniece-Ozola la o conferință de presă ținută al Riga duminică. "Cred că, în acest moment, ar fi înțelept ca domnul Rimsevics cel puțin să demisioneze pe parcursul anchetei", arată sursa citată.

Economia Letoniei s-a întors abia anul trecut la nivelul de dinainte de criză, după ce a pierdut o cincime din producție în perioada 2008-2010, fiind cea mai afectată dintre țările baltice.

Steven van Groningen, Raiffeisen Bank: Chiar dacă cresc dobânzile, nu ne așteptăm la creșterea restanțelor. Și salariile au crescut foarte mult! CITEȘTE ȘI Steven van Groningen, Raiffeisen Bank: Chiar dacă cresc dobânzile, nu ne așteptăm la creșterea restanțelor. Și salariile au crescut foarte mult!

Săptămâna trecută, Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite a propus interzicerea accesului celei mai mari bănci locale, ABLV, la sistemul financiar din SUA., spunând că a ajutat entități care se presupune că au legătură cu programul de rachete balistice din Coreea de Nord - acuzații pe care banca le neagă. Reiznice-Ozola a avertizat asupra unui impact asupra riscului de credit al statului baltic și, fără a elabora, a declarat că ministerul său și-a schimbat strategia de împrumut.

Pe de altă parte, ministrul de Finanțe a declarat că sectorul bancar nu se confruntă cu o criză de lichiditate și că nu există nici o îndoială cu privire la capacitățile autorităților de reglementare financiară. Premierul Maris Kucinskis a declarat că nu există semne de amenințări la adresa sistemului financiar leton, scrie Bloomberg.

Rimsevics, în vârstă de 52 de ani, a lucrat la banca centrală a națiunii baltice după ce a absolvit Universitatea Clarkson din Potsdam, New York, în 1992. După ce a preluat pentru prima dată rolul de viceguvernator în acel an, a fost promovat guvernator în 2001. Este membru al Consiliului guvernatorilor BCE din 2014, când Letonia a adoptat moneda euro.

Avocatul său l-a asistat timp de mai mult de opt ore la audierile de la sediul biroului anticorupție din Riga și a declarat doar că motivul detenției se bazează pe presupuse acte făcute cu ani în urmă.

Nici unul dintre oficialii guvernamentali nu a explicat de ce Rimsevics a fost reținut. În conformitate cu legea letonă, autoritățile pot reține o persoană timp de 48 de ore, după care persoana poate fi numită suspect și reținută pentru o perioadă mai îndelungată sau eliberată cu restricții. Guvernatorul adjunct Zoja Razmusa va îndeplini sarcinile lui Rimsevics în timp ce el nu este la bancă, a declarat purtătorul de cuvânt al băncii, potrivit sursei citate.

BCE a refuzat să comenteze. Un alt membru al consiliului de administrație al BCE, guvernatorul băncii din Grecia, Yannis Stournaras, este, de asemenea, acuzat de luare de mită, o acuzație pe care o contestă vehement, susținând persecuția politică cu scopul de a-l forța să demisioneze.

În România, Bogdan Olteanu a demisionat din poziția de viceguvernator al BNR după ce a fost reținut în 2016 de Direcția Națională Anticorupție și trimis apoi în judecată cu acuzația de trafic de influență pentru presupuse fapte de dinainte de numirea la conducerea băncii centrale.

Reiznice-Ozola a declarat că țara suferă o criză de reputație din cauza acuzațiilor aduse ABLV. Banca centrală ajută creditorul în lichiditate, a declarat Edvards Kusners, membru al consiliului de administrație al băncii centrale, potrivit Bloomberg.

Compania de reglementare bancară din Letonia a impus reguli mai stricte, a dat amenzi record și a instituit controale anuale pentru cei care lucrează cu clienți străini, ca parte a unui efort de a îndepărta  reputația că instituțiile de credit ale țării țin în conturi averi cu origini discutabile.

Trei bănci au fost amendate cu o sumă totală de 5,5 milioane de euro pentru că s-au ocupat de conturile care au fost implicate în frauda bancară din Republica Moldova din 2014, care s-a lăsat cu un prejudiciu de 1 miliard de dolari. Cinci bănci letone au convenit să plătească amenzi în valoare totală de 3,5 milioane de euro anul trecut pentru că nu au instituit proceduri adecvate și nu au strâns suficiente informații cu privire la tranzacțiile și beneficiarii tranzacțiilor legate de Coreea de Nord.

viewscnt
Afla mai multe despre
ilmars rimsevics
banca centrala a letoniei
banca centrala europeana
coruptie