Producătorii de medicamente cer transparență în calculul taxei clawback și oprirea fraudei în sistemul public de sănătate

Producătorii de medicamente cer transparență în calculul taxei clawback și oprirea fraudei în sistemul public de sănătate
scris 22 apr 2016

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită mai multă transparență în calculul taxei clawback, în contextul menținerii unui nivel nejustifcat de mare al taxei și existenței  în ultimul raport de audit al Curții de Conturi a unei fraude de peste 9,4 milioane lei din fondurile alocate pentru medicamente de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

”Autoritățile au datoria să corecteze această fraudare flagrantă a sistemului public de sănătate, iar o prima măsură ar putea să fie mai multă transparență în modul de calcul al taxei clawback, solicitată de nenumărate ori de către industria farmaceutică”,  a declarat Laurențiu Mihai, director executiv APMGR.
 
APMGR atrage atenția că în lipsa acestei măsuri, CNAS nu va avea niciun interes să stopeze frauda din sistemul public de sănătate întrucât aceasta este transferată în totalitate în sarcina producătorilor de medicamente prin taxa clawback. 
 
APMGR reamintește că din cauza taxei clawback, care este la un nivel nesustenabil și a cadrului fiscal și de reglementare nefavorabil, producătorii de medicamente generice au fost nevoiți în ultimii ani să disponibilizeze peste 500 de angajați și să închidă linii întregi de producție de medicamente, ceea ce a dus la dispariția a peste 2.000 de medicamente cu prețuri accesibile de pe piață. Menținerea actualului sistem va duce la intrarea în colaps a industriei locale producătoare exclusiv de medicamente generice și va lipsi milioane de pacienți de medicamente vitale.
 
APMGR propune, totodată, implementarea imediată a unui calcul diferențiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proporții de maximum 65% în calculul procentului 'p' din formula clawback. Propunerea are la bază sistemul actual de stabilire a prețului pentru medicamentele generice (maxim 65% din prețul medicamentului inovativ corespunzător) și a fost deja acceptată de autorități că fiind neutră din punct de vedere bugetar.

Urmărește-ne și pe Google News

Companiile membre APMGR au capacități de producție în București, Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Constanța unde se produc peste 1.500 de medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice și antialergice, până la produse oncologice.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

APMGR reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din Romania: Actavis, Alvogen Romania, Accord Healthcare, Biofarm, Cipla, Dr. Reddy’s, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia - a Sun Pharma company, Teva, Zentiva. 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
producători
medicamente
clawback
fraudă
cnas