Grupul britanic de telecomunicații Vodafone a revizuit marți în urcare estimările privind profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere și amortizare (EBITDA) pentru anul fiscal care se va încheia pe 31 martie 2016, în pofida unei scăderi de 1,7% în primul semestru.
Vodafone anticipează un rezultat EBITDA între 11,7 și 12 miliarde lire sterline (14,6-15 miliarde euro) pentru anul fiscal 2015/2016, față de un profit de maxim 11,5 miliarde lire estimat anterior, se arată în raportul financiarl al grupului.
În primul semestru, EBITDA grupului a scăzut cu 1,7%, la 5,79 miliarde lire (7,2 miliarde euro). Excluzând impactul cheltuielilor cu achizițiile și efectele cursului valutar, EBITDA a crescut cu 1,9% raportat la primele șase luni din anul fiscal precendent.
"Performanțele grupului din primul semestru au fost în linie cu așteptările noastre. Anticipăm îmbunătățirea veniturilor și profitabilității în a doua jumătate a anului fiscal", potrivit raportului.
Vodafone a majorat valoarea dividendelor acordate acționarilor cu 2,2%, la 3,7 pence/acțiune și a anunțat că va schimba moneda de referință pentru raportările financiare. Începând cu aprilie 2016, rezultatele financiare ale grupului vor fi exprimate în euro, în contextul în care unele dintre cele mai mari piețe ale Vodafone folosesc moneda unică europeană.
Grupul britanic a înregistrat venituri totale de 20,3 miliarde lire (25,4 miliarde euro) în primul semestru, în scădere cu 2,3% față de primele șase luni ale anului fiscal anterior. Veniturile din servicii au coborât cu 3,7%, la 18,4 miliarde lire (23 miliarde euro).
Vodafone este al doilea cel mai mare grup de telecomunicații la nivel mondial în funcție de numărul abonaților, după China Mobile. Grupul are divizii în 26 de țări, inclusiv în România, 55 de rețele partenere în întreagă lume și operațiuni de broadband fix în 17 țări.
Vodafone Romania, al doilea jucător local de telefonie mobile, a consemnat la finele lunii septembrie 8,43 milioane de clienți pe segmentul serviciilor de telecomunicații mobile, în creștere cu 6,6% față de perioada similară din 2014.