Grupul elen OTE a ridicat capitalul social al operatorului român Telemobil printr-un aport de aproape 620 de milioane de lei, la 979,8 milioane de lei.
Operațiunea a fost efectuată prin intermediul firmei Cosmoholding, înregistrată în Cipru.
Radiocomunicații a subscris doar două noi acțiuni pentru 5 lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Telekom Romania a anunțat, în aprilie, că urmărește remodelarea operațiunilor mobile ale grupului de companii și că operațiunea de majorare va reprezenta un prim pas în procesul de integrare legală a entităților mobile de pe piața locală.
“Această decizie este legată de intenția de remodelare a operațiunilor mobile ale grupului de companii Telekom Romania, cu scopul de a obține o structură organizațională mai agilă și procese mai eficiente, în beneficiul tuturor părților și al utilizatorilor din România. Integrarea legală a entităților mobile este o etapă premergătoare necesara pentru viitorul operațiunilor din Romania, care va facilita eficiența operațională”, se arată în răspunsul Telekom România la solicitarea Profit.ro.
Consiliul de administrație al Telemobil a aprobat, în prima parte a lunii martie, majorarea capitalului social cu 619,7 milioane de lei, de la 360,09 milioane de lei, prin emiterea unui număr de 247,86 milioane de acțiuni cu o valoare nominală de 2,5 lei/titlu, potrivit datelor companiei.
CITEȘTE ȘI Șeful Vodafone România: Avem al 7-lea ministru al Comunicațiilor în 3 ani. Există prea multe schimbări“Acțiunile noi vor fi emise în schimbul contribuției în numerar a acționarilor Telemobil. Acționarii vor avea dreptul de a subscrie acțiunile noi proporțional cu cota de participare la capitalul social al societății. (...) În caz de diferență între valoarea nominală a acțiunilor noi și suma subscrisă, aceasta va fi considerată prima de emisiune”, se arată în hotărârea Consiliului de administrație al operatorului.
Două acțiuni din numărul total al titlurilor care vor fi emise ar putea fi subscrise de Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR), se arată în document, care nu precizează motivele infuziei de capital.
CITEȘTE ȘI Noile măsuri fiscale – incertitudinea care nu s-a mai văzut de dinaintea intrării României în UETelemobil avea la finele anului 2016 datorii totale de 1,03 miliarde de lei și capitaluri totale negative de 731 milioane de lei.
De asemenea, în intervalul 2008 - 2016, operatorul a închis în fiecare an pe minus, pierderile depășind un miliarde de lei, iar afacerile s-au înjumătățit, la 101,2 milioane de lei.
Telemobil a intrat în grupul de comunicații deținut de Deutsche Telekom (Germania) și OTE (Grecia) în anul 2009, când a fost preluat de Cosmote pentru suma de 207 milioane de euro, din care 61 de milioane de euro pentru plata de acțiuni și 146 milioanwe de euro pentru preluarea de către compania elenă a unor datorii și alte obligații financiare.
Datoriile și obligațiile finaciare pe care Cosmote, parte a grupului elen de telecomunicații OTE, și le-a asumat urma să provină din preconizata extindere a rețelelor de telefonie 3G și CDMA, se arăta într-un comunicat al Cosmote din 30 iunie 2009.
OTE a fost nevoit să cumpere Telemobil, care opera rețeaua de telefonie mobilă Zapp, după ce Cosmote România nu a reușit să cumpere în anul 2006 o licență 3G.