GRAFICE Încrederea în economia românească a crescut în iunie, dar a scăzut în trimestrul al doilea: ”Ar putea însemna o scădere economică”

GRAFICE Încrederea în economia românească a crescut în iunie, dar a scăzut în trimestrul al doilea: ”Ar putea însemna o scădere economică”
scris 30 iun 2023

Încrederea managerilor în economie a crescut în iunie, după trei luni consecutive de scădere. În industrie și servicii s-au îmbunătățit perspectivele, în timp ce evaluările sunt mai rele pentru retail și servicii. Pentru trimestrul al doilea, însă, datele arată o scădere a încrederii față de precedentul, un posibil semn de contracție economică.

Indicele de încredere în economie (ESI) a crescut în iunie la 101,1 puncte, de la 99,7 puncte în mai. Indicatorul, care este calculat de Comisia Europeană pe baza răspunsurilor managerilor din principalele sectoare ale economiei și are un grad înalt de corelare cu evoluția produsului intern brut, era la 101,2 puncte în aprilie și 102 puncte în martie.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE FOTO Nova Poshta, cel mai mare operator poștal privat din Ucraina, a deschis primul oficiu poștal în România. Alte 9 sunt în pregătire. \ CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Nova Poshta, cel mai mare operator poștal privat din Ucraina, a deschis primul oficiu poștal în România. Alte 9 sunt în pregătire. "Vrem să ajungem la 100.000 colete până la finele anului."
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Un nivel de peste 100 de puncte înseamnă, în general, o expansiune a economiei.

GRAFICE Încrederea în economia românească a crescut în iunie, dar a scăzut în trimestrul al doilea: ”Ar putea însemna o scădere economică”

Pe ansamblul trimestrului al doilea, ESI a scăzut la 100,7 puncte, față de 101,5 puncte în primele trei luni ale anului.

BRD a fost amendată pentru că ar fi divulgat ilegal unei instanțe informații personale și financiare despre un client CITEȘTE ȘI BRD a fost amendată pentru că ar fi divulgat ilegal unei instanțe informații personale și financiare despre un client

”Acesta este un semn clar că economia pierde din viteză și ar putea însemna o scădere economică în termeni secvențiali”, arată analistul BCR Vlad Ioniță.

Produsul intern brut aproape că a stagnat în primul trimestru, cu o creștere de doar 0,1% față de trimestrul al patrulea și o dinamică anuală înjumătățită la 2,3%.

Sectorul manufacturier, care are o greutate de 40% în evoluția ESI, arată o creștere de 1,7 puncte în iunie, pe fondul creșterii comenzilor și a așteptărilor privind afacerile viitoare. Percepția în industrie a scăzut însă în comparație cu primul trimestru.

Serviciile, cu o pondere de 30% în ESI, au înregistrat o creștere de 0,2 puncte a indicelui, pe fondul evaluărilor mai bune privind afacerile din lunile precedente. Și în servicii indicele s-a deteriorat față de primul trimestru.

Retailul, cu o pondere de 5% în ESI, a înregistrat o deteriorare de 2,4 puncte în iunie, pe fondul vânzărilor mai mici precum și a așteptărilor de vânzări mai mici. Și retailul a scăzut față de trimestrul precedent.

Încrederea în rândul managerilor din sectorul construcțiilor a scăzut cu 0,3 puncte, pe fondul scăderii comenzilor. Sectorul este singurul în care încrederea a crescut față de primul trimestru.

CONFIRMARE VIDEO Telekom Mobile lansează servicii 5G în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE VIDEO Telekom Mobile lansează servicii 5G în România

Pentru percepția populației, care are o pondere de 20% în ESI, Comisia Europeană nu mai are contract cu o casă de sondare din România de mai bine de trei ani, astfel că aceasta nu mai este măsurată.

GRAFICE Încrederea în economia românească a crescut în iunie, dar a scăzut în trimestrul al doilea: ”Ar putea însemna o scădere economică”

Indicele de intenție privind angajările (EEI) s-a deteriorat în iunie la 106,6 puncte, de la 107,3 puncte în mai.

La nivelul UE, ESI a scăzut cu 1,1 puncte în iunie la 94, a cincea lună consecutivă de contracție. S-au deteriorat perspectivele în toate sectoarele, mai puțin în rândul consumatorilor.

Operatorul armean de jocuri de noroc TotoGaming se extinde în România, cu ținta de a deveni unul dintre liderii pieței online CITEȘTE ȘI Operatorul armean de jocuri de noroc TotoGaming se extinde în România, cu ținta de a deveni unul dintre liderii pieței online

La nivel regional, ESI a scăzut puternic în Cehia și Ungaria, cu circa 5 puncte într-o lună, s-a deteriorat cu 2,5 puncte în Croația și Slovenia, a stagnat în Polonia și Slovacia și a crescut în România și Serbia.

Pe ansamblul trimestrului al doilea, ESI a scăzut în Cehia, România, Slovenia și Slovacia, în timp ce Polonia a avut o ușoară îmbunătățire, arată datele analizate de Erste. Industria este sectorul cu cea mai puternică contracție în regiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
incredere economie
esi
increderea firmelor