Orange România câștigă definitiv în fața Consiliului Concurenței în dosarul privind anularea unei amenzi consistente pe abuz de poziție dominantă

Orange România câștigă definitiv în fața Consiliului Concurenței în dosarul privind anularea unei amenzi consistente pe abuz de poziție dominantă
scris 30 iun 2023

Orange România, liderul pieței telecomunicații în 2022 după cifra de afaceri, a câștigat definitiv în dosarul privind o amendă de de 64,92 milioane de lei, pe care a primit-o în decembrie 2018 de la Consiliul Concurenței cu acuzația de abuz de poziție dominantă.

Într-o primă fază, operatorul telecom a obținut anularea amenzii în iunie 2021, în urma unei decizii a Curții de Apel București.

Urmărește-ne și pe Google News

Consiliul Concurenței a atacat decizia instanței cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a respins acum definitiv cererea.

Autoritatea de concurență a constatat că, în perioada 2011-2015, operatorul de telefonie ar fi limitat accesul companiei Simplus Invest SRL la rețeaua sa de telefonie mobilă, blocându-i activitatea de transmitere a mesajelor comerciale către/de către clienții Orange.

Simplus Invest SRL este o companie care intermediază transmiterea de mesaje comerciale prin numere scurte între anumite companii beneficiare și clienții operatorilor de telefonie mobilă. Pentru a-și desfășura activitatea, integratorii încheie contracte cu clienți (companii care vor să transmită mesaje comerciale) și cu toți operatorii de telefonie mobilă, care le alocă numere scurte.

În cadrul investigației, Autoritatea de Concurență a spus că a constatat mai multe fapte ale Orange prin care ar fi limitat accesul Simplus la rețeaua sa, cum ar fi: refuzul de a deschide noi servicii comerciale prin alocarea unor noi numere scurte, respectiv închiderea anumitor numere scurte.

BRD a fost amendată pentru că ar fi divulgat ilegal unei instanțe informații personale și financiare despre un client CITEȘTE ȘI BRD a fost amendată pentru că ar fi divulgat ilegal unei instanțe informații personale și financiare despre un client

"Companiile mari, care dețin poziții dominante, trebuie să aibă un comportament nediscriminatoriu față de partenerii lor și să creeze proceduri clare, transparente și rezonabile pentru situațiile ce justifică o limitare a accesului la rețeua sa", spunea Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

În perioada 2012-2013, Simplus era principalul jucător din România pe piața de intermediere de transmitere de mesaje comerciale prin numere scurte.

Instituția a apreciat că acțiunile Orange ar fi diminuat în mod semnificativ capacitatea acestui integrator de a concura pe piață, cifra de afaceri a Simplus diminuându-se în perioada 2012-2015 de aproximativ 5 ori.

În 2011, Consiliul Concurenței a mai amendat Orange, cu 34,8 milioane euro, și Vodafone, cu 28,3 milioane euro, cu acuzația de abuz de poziție dominantă. Cele două companii au contestat atunci sancțiunile, în cazul Orange instanța supremă menținând decizia Consiliului Concurenței.

Printre firmele care furnizează servicii de plată prin SMS se numără Netopia SRL București (Netopia mobilPay), Simplus Invest SRL București (în insolvență din decembrie 2015), Pagini Europene SRL Brașov, EuroPayment Services (www.euplatesc.ro) și Filip Net SRL București, potrivit datelor date publicității de instituție aprilie 2016.

Profit.ro a anunțat, în aprilie 2018, că Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a redus cu 37 de milioane de lei, la 110,9 milioane de lei, o amendă aplicată de Consiliul Concurenței în februarie 2011 companiei Orange România. Hotărârea instanței este definitivă și irevocabilă.

Orange România este liderul pieței de profil după numărul clienților și venituri.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurentei
amenzi
orage
sms
instanta
litigiu