Gothaer Asigurări a închis 2016 cu pierdere de 33,8 milioane de lei, cât o treime din subscrieri. Intrarea pe profit, preconizată în 2019

Gothaer Asigurări a închis 2016 cu pierdere de 33,8 milioane de lei, cât o treime din subscrieri. Intrarea pe profit, preconizată în 2019
scris 1 iun 2017

Subsidiara locală a grupului german Gothaer a închis anul 2016 cu o pierdere contabilă de 33,8 milioane de lei, potrivit unui document consultat de Profit.ro. În 2015, pierderea asigurătorului român a atins 46,52 milioane de lei, de la 33,85 milioane în urmă cu un an, conform datelor de la Ministerul Finanțelor Publice.

“După cum arată situațiile financiare statutare, societatea a încheiat anul 2016 cu o pierdere contabilă în valoare de 33,78 milioane de lei. Astfel, pierderile contabile reportate sunt în valoare de 105,38 milioane de lei. Această pierdere va fi acoperită din profitul anilor următori”, se spune în documentul asigurătorului.

Urmărește-ne și pe Google News

Anul trecut, acționarii companiei au hotărât, la 23 martie, o infuzie de de capital de 8 milioane de euro, respectând calendarul de majorări de capital planificate, în contextul etapei de dezvoltare al societății.

Trump a decis să retragă SUA din Acordul de la Paris pentru combaterea încălzirii climatice CITEȘTE ȘI Trump a decis să retragă SUA din Acordul de la Paris pentru combaterea încălzirii climatice

“Astfel, a fost efectuată o majorare de capital de 8 milioane de euro (echivalentul a 35,68 milioane de lei). Suma a fost împărțită între capital social (14,63 milioane de lei) și prime de emisiune (21,05 milioane de lei). Majorarea a fost autorizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și înregistrată la Registrul Comerțului în 26 iulie 2016. Majorarea de capital a fost efectuată în contextul etapei de dezvoltare al societății și în linie cu cerințele Solvency II, respectiv în baza propriilor proiecții privind necesarul de capital SCR și MCR. În consecință, în perioada analizată, atât gradul de acoperire al SCR, cât și al MCR, au înregistrat nivele confortabile peste minimul admis”, se mai arată în documentul consultat de Profit.ro.

La finele anului trecut, asigurătorul avea un capital social de 56,24 milioane de lei.

Conducerea Gothaer Romania spune că majorările de capital efectuate și cele planificate trebuie interpretate în contextul etapei de dezvoltare a companiei.

După pierdere în 2015, Poșta Română încheie anul trecut pe plus. Profitul brut a depășit de 4 ori cifra estimată în buget, dar veniturile au fost sub ținta propusă CITEȘTE ȘI După pierdere în 2015, Poșta Română încheie anul trecut pe plus. Profitul brut a depășit de 4 ori cifra estimată în buget, dar veniturile au fost sub ținta propusă

“Necesarul de capital este legat, în principal, de investițiile făcute și de pierderile planificate specifice unei companii de tip start-up, acoperind eforturile companiei de construcție a unui portofoliu sustenabil. Capacitatea companiei de a acoperi obligațiile ce îi revin nu este afectată în niciun moment. În conformitate cu planul de afaceri al companiei, volumul minim de prime care ar putea asigura atingerea pragului de rentabilitate este de 200 milioane de lei, estimat a fi atins în anul 2019”, se afirmă în document.

În 2016, compania a înregistrat o creștere a primelor subscrise de 19,4% față de 2015, ajungând la 97,8 milioane de lei, pe fondul avansului semnificativ al portofoliului de clienți, respectiv de 49%, reflectată și în creșterea numărului de polițe, care a fost cu 50% mai mare față de anul precedent.

“Acest lucru se datorează creșterii înregistrate pe aproximativ toate formele de asigurare și cu preponderență pe linia asigurărilor facultative CASCO. Dinamica pe această linie în 2016 a fost de peste 29%, respectiv 9,05 milioane de lei, o creștere importantă înregistrându-se și pe segmentul property, cu o pondere de 22%”, se arăta într-un comunicat al asigurătorului transmis Profit.ro la finele lunii aprilie.

Veniturile RCS&RDS au crescut cu 14% în T1, la 165 milioane de euro CITEȘTE ȘI Veniturile RCS&RDS au crescut cu 14% în T1, la 165 milioane de euro

Potrivit documentului consultat de Profit.ro, Gothaer România a înregistrat din ativitatea de subscriere un rezultat tehnic brut negativ, care a atins 6,3 milioane de lei.

“Defalcat, un plus de 12,07 milioane de lei se datorează liniei de asigurări de credite și garanții, influențată de run-off-ul pozitiv generat de un client semnificativ. Apoi linia de asigurări auto CASCO totalizează un rezultat negativ de 9,44 milioane de lei, înregistrând cea mai semnificativă îmbunătățire dintre liniile subscrise de companie, deși rata de daună înregistrată de companie a fost de 30,6%, rezultatul tehnic brut este negativ datorită costurilor ce reflectă stadiul actual de dezvoltare al companiei; o parte din acestea fiind costuri de dezvoltare, precum și costuri cu investițiile inițiale”, se mai arată în document.

Prima lovitură în grupul controlat de Sebastian Ghiță: Asesoft Technologies intră în faliment! CITEȘTE ȘI Prima lovitură în grupul controlat de Sebastian Ghiță: Asesoft Technologies intră în faliment!

Anul trecut, Gothaer a achitat despăgubiri în valoare totală de 42,5 milioane de lei, de la 43,48 milioane de lei în 2015, segmentele de asigurări pe care au fost avizate cele mai multe dosare de daună fiind CASCO (24,1 milioane de lei), urmat de agro (9,7 milioane de lei).

Cea mai mare daună plătită în 2016 a fost în sumă de 754.437 lei, aferentă unei asigurări de garanții.

În decursul anului precedent a fost consolidată și relația cu brokerii de asigurare. Astfel, 85% din primele subscrise de Gothaer România au fost intermediate de partenerii din piața de brokeraj.

Câștigul adus viitorilor clienți de administratorii fondurilor de pensii private depășește 1,5 miliarde de euro după 9 ani de Pilonul II CITEȘTE ȘI Câștigul adus viitorilor clienți de administratorii fondurilor de pensii private depășește 1,5 miliarde de euro după 9 ani de Pilonul II

Grupul financiar german Gothaer a intrat pe piața din România în octombrie 2012, prin preluarea a 67% din capitalul social al Platinum Asigurări.

Acțiunile au fost vândute de Constantin Toma, fost director general al Omniasig și președinte CA al companiei, și Efraim Naimer, membru CA.

Ulterior, pachetul de acțiuni deținut de cei doi administratori a scăzut de la 33% la 17,7%, în urma infuziilor de capital realizate de Gothaer.

În februarie 2014, grupul german a anunțat că își va majora participația la subsidiara din România de la 82,3% la 100%, prin preluarea acțiunilor controlate de Toma și Naimer, care dețineau fiecare câte 8,85% din titluri.

Potrivit datelor din raportul companiei pe anul 2015, investițiile Gothaer în subsidiara din România au depășit 33 milioane de euro, din care anul trecut 11 milioane de euro.

Înființat în 1820, grupul Gothaer are peste 4 milioane de clienți și a raportat anul trecut prime de 4,38 miliarde de euro, de la 4,51 miliarde de euro la nivelul anului 2015.

viewscnt
Afla mai multe despre
gothaer asigurari
pierdere
subscrieri
daune