Noul șef peste asigurări răspunde dur pieței revoltate de plafonarea cheltuielilor: Nu aveți de ce să fiți nemulțumiți. Nu sunteți obligați să vindeți RCA

Noul șef peste asigurări răspunde dur pieței revoltate de plafonarea cheltuielilor: Nu aveți de ce să fiți nemulțumiți. Nu sunteți obligați să vindeți RCA
scris 23 mai 2017

Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară și viitor responsabil pentru sectorul asigurărilor, a transmis un răspuns dur brokerilor și asigurătorilor care contestă introducerea în Legea RCA a unui plafon de 25% pentru cheltuielile administrative și de marketing.

Aceasta deoarece articolul 18, aliniatul 4 din proiectul de lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) limitează la 25% cheltuielile administrative și de vânzare ale poliței de asigurare, incluse în tariful de primă RCA.

Urmărește-ne și pe Google News

El a amintit că, în opinia sa, există în piață atitudini și abordări care nu fac decât să aducă incertitudine în loc să contribuie la stabilitatea pieței. Constantinescu le-a transmis brokerilor și asigurătorilor că pe piață există și asigurări facultative, nu numai RCA, iar pentru aceste polițe cheltuielile nu sunt plafonate.

Mai mult, a transmis șeful ASF, asigurarea RCA este obligatorie doar pentru client, nu și pentru brokeri sau asigurători, motiv pentru care construcția legislației în domeniu ar trebui să plece de la client.

ASF a anunțat tarifele de referință pentru polițele RCA. Exemple de tarife - de la 500 lei la peste 7.300 lei CITEȘTE ȘI ASF a anunțat tarifele de referință pentru polițele RCA. Exemple de tarife - de la 500 lei la peste 7.300 lei

“Noua lege RCA aduce mai mare libertate pentru piață”, a mai precizat Constantinescu.

Într-o serie fără precedent, cele două organizații reprezentantive ale brokerilor, Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare și Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță, ca și Asociația Asigurătorilor UNSAR și o asociație a service-urilor, ASSAI, au transmis că plafonarea prin lege a cheltuielilor administrative reprezintă o încălcare a normelor europene, fiind o continuarea mascată a plafonării tarifelor. O poziție asemănătoarea a avut-o și Consiliul Concurenței, care a amintit că forurile europene erau pregătite să declanșeze procedura de infringement dacă plafonarea tarifelor ar fi continuat și că stabilirea unui nivel maxim pentru cheltuieli poate fi asimilat unei intervenții în piață.

La finele anului trecut, chletuielile administrative ale asigurătorilor au fost de 33%, după un an în care comisioanele primite de brokeri au scăzut la un nivel minim istoric, de aproximativ 10%. Anul trecut, sute de brokeri și-au închis porțile.

Asociațiile intermediarilor apreciază că, dacă plafonarea comisioanelor va fi adoptată, există riscul ca mii de persoane să își piardă locurile de muncă.

Cheltuielile administrative și de marketing ale asigurătorilor reprezintă un indicator inclus în formula de calcul al tarifelor, care reprezintă costurile cu taxele și comisioanele, cu fondurile din piață, dar și cu comisioanele intermediarilor.   

viewscnt
Afla mai multe despre
coca constantinescu
rca
plafonare