În ultimii ani, segmentul polițelor RCA a fost considerat vinovatul de serviciu pentru pierderile înregistrate de industria asigurărilor din România. Multe voci din piață au afirmat că, în goana după lichidități și cotă de piață, unii asigurători au vândut RCA la tarife nesustenabile pe termen lung, o astfel de politică fiind generatoare de pierderi și, până la urmă, de declanșare a procedurii falimentului, așa cum s-a întâmplat în cazul Astra Asigurări sau Carpatica Asig.
În pofida unui portofoliu dominat în proporție de peste 95% de polițele RCA, Euroins, asigurător controlat de grupul bulgar Eurohold, pare să fi găsit calea spre profit.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Datele consultate de Profit.ro arată că asigurătorul a obținut pe segmentul RCA, la un volum de subscrieri de 841,6 milioane de lei în 2016, un rezultat tehnic pozitiv de 8,52 milioane de lei.
În 2015, când subscrierile companiei din RCA au totalizat 691,2 milioane de lei, rezultatul tehnic a fost negativ și a atins 221,7 milioane de lei, fapt ce a contribuit în proporție covârșitoare la pierdere totală a companiei de 299,8 milioane de lei, cea mai mare la nivelul pieței.
De altfel, în octombrie 2015, asigurătorul a intrat în procedură de redresare financiară pe bază de plan, în urma unei decizii a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care a constatat în urma unui control că managementul Euroins Romania a supraevaluat activele și cheltuielile de achiziție ale companiei, a subevaluat rezervele tehnice și a înregistrat dosare de daună fără rezerve sau cu rezerve insuficiente.
CITEȘTE ȘI Șeful unui mare asigurător: Mă voi ocupa personal ca plata daunelor RCA să se facă în zece zile. Până acum, am contribuit la stabilizarea piețeiO lună mai târziu, ASF a anunțat că Euroins Romania își va majora capitalul social cu 400 milioane de lei în următoarele 12 luni, din care 200 milioane de lei până la 31 decembrie 2015.
Până la urmă, asigurătorul român a fost capitalizat de Eurohold cu 300 milioane de lei și ASF, în urma analizei datelor la 31 decembrie 2016, a hotărît în luna martie a acestui an să închidă procedura de redresare financiară a companiei.
Cifrele asigurătorului arată că rezultatul tehnic al asigurărilor generale (care includ și RCA) a fost în 2016 de 12,9 milioane de lei, susținut și de câștigurile obținute pe celelalte segmente de business, respectiv asigurări de bunuri și clădiri, răspundere civilă, medicale și CASCO.
CITEȘTE ȘI Grawe a devenit al nouălea jucător pe piața RCA și vrea să vândă 15.000 de polițe în acest anCifrele pozitive ale asigurătorului au fost influențate și dinamica daunelor. Astfel, dacă subscrierile totale ale Euroins Romania au crescut cu 21,4%, la 870,5 milioane de lei, daunele plătite au avansat cu 8,2%, la 499,4 milioane de lei.
În plus, dosarelor plătite de companie în 2016 nu au înregistrat variații semnificative față de anul precedent, numărul acestora rămânând aproximativ constant, circa 74.000, potrivit datelor consultate de Profit.ro.
“Analiza frecvenței daunalității a indicat o evoluție pozitivă pe parcursul ultimilor ani: 6% în cursul anului 2016, comparativ cu 7,1% în 2015, adică o scădere anuală de 15%”, se spune în document asigurătorului.
În cazul RCA, frecvența daunalității a coborât la 5,42% în 2016, de la 5,89% în anul precedent.
CITEȘTE ȘI Piața RCA a urcat la peste de 4 miliarde de lei în 2016, în pofida falimentelor. City Insurance, cea mai reclamată firmă, a explodat, deși ASF i-a recomandat să reducă vânzările față de 2015Euroins a fost înființată în 1994 sub denumirea Asitrans, practică doar asigurări generale și este deținută de Euroins Insurance Group (Bulgaria) - 96,54%, parte a grupului Eurohold.
Potrivit ASF, în funcție de venituri, Euroins Romania s-a plasat pe locul 5 în ierarhia asigurătorilor locali, după Allianz-Țiriac, Omniasig, Asirom și Groupama.
În privința RCA, asigurătorul este liderul pieței, cu subscrieri de 833,1 milioane de lei și o cotă de piață de 20,65%.
Euroins deține o pondere de 14,26% în volumul primelor intermediate de brokeri, cea mai ridicată cifră la nivelul pieței, potrivit ASF.