Ghid pentru investitorii străini: Birocrația guvernează încă afacerile. Fiți atenți la hoții deghizați în polițiști și la căruțe!

Ghid pentru investitorii străini: Birocrația guvernează încă afacerile. Fiți atenți la hoții deghizați în polițiști și la căruțe!
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 21 nov 2016

Un ghid realizat recent de Guvernul britanic și dedicat investitorilor străini în România, aflat în posesia Profit.ro, le atrage atenția acestora că afacerile sunt în continuare marcate de un grad ridicat de birocrație și că, din punct de vedere cultural, mediul de business este formal și bazat pe ierarhie. Investitorilor le este recomandat să nu exagereze cu lauda de sine când vine vorba de propriile realizări în afaceri și să fie punctuali, dar și atenți la hoți deghizați în polițiști, la furturile din trenuri, camere de hotel sau prin clonarea cardurilor, iar atunci când șofează, să evite căruțele de pe șosele.

Ghidul a fost realizat recent de către un departament specializat al Guvernului britanic și, pe lângă datele macro-economice specifice României, le oferă oamenilor de afaceri străini și sfaturi concrete privind problemele zilnice, particularitățile mediului de afaceri și eticheta de business din România.

Urmărește-ne și pe Google News

În document este remarcat faptul că România a devenit “tigrul economic” al Europei, cunoscând cel mai ridicat ritm de creștere, după ce, în primul trimestru, economia a crescut cu 4,3% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar pentru anul viitor creșterea economică este estimată la cel puțin 3,7%.

România este, totodată, considerată atractivă pentru investitori prin piața de 20 de milioane de consumatori, prevalența englezei ca limbă de afaceri, deschiderea către piețele din Balcani și fostul spațiu sovietic, legăturile aeriene ieftine cu Marea Britanie, forța de muncă educată și neîmbătrânită, resursele naturale, implementarea standardelor de plată în euro și suportul oferit de firmele avocatură sau consultanță.

Autorii recomandărilor arată totodată că România este o societate ierarhică, în care vârsta și poziția socială sunt respectate, iar titlurile, de asemenea, sunt considerate foarte importante și denotă respect. În consecință, și cultura de afaceri este formală și ierarhică, iar afacerile sunt guvernate încă de un grad ridicat de birocrație, observă autorii ghidului.

Aplicație de mobil pregătită în interiorul Guvernului pentru evitarea cozilor de la ghișeele statului CITEȘTE ȘI Aplicație de mobil pregătită în interiorul Guvernului pentru evitarea cozilor de la ghișeele statului

“Românii pun mare importanță pe curtoazia și respectul afișat pentru oamenii mai în vârstă sau aflați pe o poziție superioară, iar întrunirile au tendința de a fi în mare măsură formale și dominate cel mai adesea de superiorul cu cel mai înalt grad, în timp ce deciziile sunt foarte rar puse în discuție sau contestate de cei de rang inferior. În astfel de întâlniri nu prea există discuții colocviale sau informale. Nu trebuie să puneți întrebări personale, deoarece românii prețuiesc discreția privind viața privată”, este una din recomandări.

Tot în privința întâlnirilor de afaceri, ghidul le recomandă investitorilor să ajungă la timp la acestea sau chiar mai devreme, având în vedere că punctualitate este considerată un atuu în afaceri, dar mai degrabă în mediul privat, nu și în cel de stat.

“Punctualitatea este o regulă comună în multe dintre noile companii sau din cele care operează la nivel internațional. Cu toate acestea, atunci când aveți de-a face cu companii de stat, este posibil să fiți lăsați să așteptați, sunt avertizați investitorii.

“Adesea există un protocol strict privind locurile, așa că așteptați să vi se spună unde să vă așezați. Nu vă dați jos sacoul fără să cereți voie și până când românul cu rangul cel mai înalt nu face același lucru. Apoi așteptați-vă să petreceți ceva timp cunoscând interlocutorii înainte de a începe să discutați afaceri”, este o altă recomandare.

Ghidul le transmite oamenilor de afaceri străini să își prezinte afacerea cu date ușor de înțeles și care să le dovedească susținerile.

Feriți-vă să faceți afirmații exagerate! Românii preferă să facă afaceri cu oameni onești și care nu se laudă cu realizările lor personale sau financiare. Întotdeauna evitați discuțiile în contradictoriu și tacticile de vânzare bazate pe intimidare”, sunt sfătuiți în mod explicit investitorii.

Românii despre sistemul de sănătate: este corupt, subfinanțat, ar trebui să fie o prioritate pentru stat CITEȘTE ȘI Românii despre sistemul de sănătate: este corupt, subfinanțat, ar trebui să fie o prioritate pentru stat

În acest context, ghidul notează însă că indicele precepției privind corupția din România rămâne ridicat, țara noastră situându-se pe locul 58 în lume în 2015 în clasamentul percepției privind cele mai puțin corupte țări.

Mai mult, ghidul notează că “există o amenințare persistentă din perspectiva terorismului”.

“Asemenea atacuri, deși improbabile, ar pute fi nediscriminatorii, inclusiv în locuri frecventate de expați și turiști, este un avertisment, pe considerentul că britanicii sunt pot fi vizați ca urmare a conflictelor din Irak și Siria.

Ghidul remarcă și faptul că România este percepută ca o sursă pentru victimele traficului de persoane, în vederea exploatării în muncă și sexuale, dar și pentru criminalitatea urbană, precum furturile din magazine și din buzunare sau înșelătorii precum jocul de-a alba-neagra. De asemenea, România constituie o sursă a criminalității cibernetice, inclusiv prin false oferte online de muncă sau de produse.

Investitorilor britanici li se recomandă să păstreze în România un nivel de vigilență privind securitatea proprie cel puțin la nivelul de acasă.

“Există pericolul furturilor în marile orașe, în special în București. Hoții de buzunare operează în zonele aglomerate, în mod particular pe lângă casele de schimb valutare, în apropierea hotelurilor și în transportul public (în special pe cel spre aeroport), în gări sau chiar în terminalele de aeroport, descrie ghidul situația din România.

Potrivit acestuia, până și copiii ajung să fie implicați în grupurile de crimă organizată, iar hoții să fie deghizați ca polițiști.

“Cea mai întâlnită metodă este abaterea atenției, în timp ce alte persoane, adesea copii, încearcă să fure ceasuri sau bijuterii chiar de la gât sau de la încheieturi. Există cazuri de înșelăciuni cu hoți îmbărăcați în uniforme de polițiști. Ei prezintă o legitimație și cer să vadă pașapoartele și portofelele. Numără banii și returnează actele, dar când înapoiază și portofelul, o parte din bani este lipsă”, mai arată ghidul, care adaugă că au loc furturi de bunuri inclusiv din camerele de hotel.

Aplicație împotriva fraudelor la vânzarea de mașini second hand CITEȘTE ȘI Aplicație împotriva fraudelor la vânzarea de mașini second hand

Investitorii sunt sfătuiți ca atunci când conduc să fie atenți la starea drumurilor, care este variabilă, subliniind că drumurile secundare sunt în general într-o stare proastă.

“Standardele de circulație pot fi precare. Fiți atenți la mașinile staționate pe sensul de mers în paralel cu cele parcate lângă trotuar și țineți cont că șoferii pot frâna oricând pentru a evita o groapă din carosabil, căruțe trase de cai, animale domestice sau câini vagabonzi, care apar brusc în fața autovehiculelor, în special în zonele rurale. Există totodată cazuri frecvente în care turiștilor străini li se solicită tarife mai mari de către taximetriști. Hoții operează și pe trenuri, așa că țineți-vă în siguranță lucrurile de valoare”, sunt alte recomandări incluse în ghid.

Publicația menționează că traficul de persoane, inclusiv exploatarea prin muncă și discriminarea grupurilor minoritare sunt încă probleme în România. În acest context, este menționat faptul că homosexualitatea nu mai este condamnată prin lege, dar atitudinea românilor față de aceasta este conservatoare, iar comunitatea gay nu iese în evidență.

Concluzionând, ghidul arată că principalele provocări pentru cei care vor să facă afaceri în România sunt chetuielile bugetare reduse care conduc la un volum redus al achizițiilor sau contractelor publice, întârzierea plăților pentru contractele publice existente, birocrația ridicată, lipsa de transparență, incoerența sistemului juridic și corupția.  

viewscnt
Afla mai multe despre
ghid
investitor
strain
afaceri
birocratie