Grupul rus Gazprom a anunțat luni că studiază viabilitatea economică a construirii unei facilității de procesare a gazelor naturale lichefiate (GNL) pe coasta Mării Negre, transmite ITAR Tass.
Potrivit scenariului de bază, compania rusă studiază posibilitatea construirii unei facilități cu o capacitate anuală de 500.000 de tone cu posibilitatea extinderii ulterioare la un milion de tone pe an. De asemenea, Gazprom analizează posibilitatea construirii unui terminal plutitor pentru gaze naturale lichefiate.
Separat, președintele rus Vladimir Putin a anunțat luni, la reuniunea Forumului țărilor exportatoare de gaze naturale, că Rusia vrea să-și tripleze vânzările de GNL pentru a ajunge la o cotă de 13% din piața mondială. 'Intenționăm să ne creștem livrările de gaze spre Asia până la 128 de miliarde metri cubi pe an. În același timp, Rusia își va majora livrările de GNL până la 60 de milioane de tone, ceea ce înseamnă o majorare a cotei de piață de la 4% în prezent până la 13%', a declarat liderul rus.
În România, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime (CNAPM) Constanța și-a propus elaborarea unui studiu de pre-fezabilitate și design tehnic preliminar pentru realizarea unui terminal GNL (gaz natural lichefiat), în Portul Constanța, proiect în care CNAPM este partener asociat. De asemenea, România participă și la proiectul AGRI (Azerbaijan-Georgia-România Interconnector), care presupune livrarea gazului natural prin conducte din Azerbaidjan în Georgia și lichefierea într-un terminal care ar urma să fie construit pe litoralul georgian al Marii Negre, de unde să fie transportat pe mare în România.
Sursa: Agerpres