Francois Bloch, directorul executiv al BRD, spune că este convins că taxa bancară va fi schimbată, pentru că aceasta nu poate fi plătită la nivelul actual și afectează mediul economic. Impactul taxei la nivelul curent asupra BRD ar fi de circa 600 de milioane de lei, dar banca ar rămâne profitabilă, spune oficialul băncii controlată de grupul francez Societe Generale, în condițiile în care a obținut anul trecut un profit record de aproape 1,6 miliarde de lei.
“Sunt convins că va fi schimbată”, spune Bloch despre taxa pe activele bancare și adaugă că aceasta „nu este sustenabilă”, în condițiile în care media anuală a profitabilității bancare raportată la active a fost de 0,4% în ultimii 10 ani, iar taxa este de 1,2% pe an.
“A fost întâlnirea dintre BNR și Ministerul Finanțelor, se face o comisie tehnică de discuție. Important este că există dialog între BNR și autorități”, spune oficialul BRD, într-o conferință de presă pentru prezentarea rezultatelor băncii pe 2018.
Bloch spune că băncile insistă în continuare ca taxa să fie anulată, iar dacă nu este anulată, atunci să fie modificată.
“Comunitatea bancară a fost vocală asupra acestei taxe, asupra impactului pe care îl are pe mediul economic. Încă cerem ca această taxă să fie anulată, să fie înlocuită cu dialog, să vedem ce vor exact autoritățile”, spune șeful BRD.
Bloch spune că BRD va rămâne profitabilă și dacă taxa se va aplica la nivelul curent, în condițiile în care anul trecut a încheiat cu un profit de circa 1,57 miliarde de lei, iar impactul taxei ar fi de 600 de milioane de lei, având în vedere nivelul activelor financiare de la finele anului trecut.
“Credem că doar câteva bănci ar rămâne profitabile în 2019 dacă taxa se aplică în forma curentă, BRD fiind, bineînțeles, printre ele”, spune Bloch.
Directorul BRD vede probleme mai mari pentru băncile mici, care “matematic” ar putea să se închidă dacă taxa se aplică o perioadă mai lungă.
“O bancă nu poate să piardă bani în mod structural, se poate întâmpla un an, doi. Dacă pierde bani, pierde capitalul și licența”, aduagă Bloch.
BRD are planuri de estompare a impactului taxei și va continua reducerea cheltuielilor în acest an, indiferent dacă taxa se aplică sau nu, inclusiv prin reducerea numărului de sucursale, adaugă oficialul BRD.
Indicatorul cost/venit al BRD s-a îmbunătățit anul trecut cu 5 puncte procentuale, la 48%, scăzând astfel sub pragul de 50% sub care băncile încearcă să se plaseze.
BRD a închis circa 100 de unități în ultimii doi ani și jumătate, în parte ca urmare a tranziției clienților către zona digitală.