Cea mai mare parte a populației României are o percepție pozitivă asupra firmelor private, pe care le consideră un factor de dezvoltare al țării sau o victimă a politicilor statului. Peste un sfert dintre români asociază, însă, mediul de afaceri ideii de exploatare. Românii privesc capitalul străin în termeni pozitivi, dar în jur de o treime consideră că duce la pierderea identității naționale și sufocă firmele românești, iar jumătate cred că prejudiciază bugetul de stat prin exportul profiturilor, potrivit unei cercetări de piață realizată de Novel Research, la solicitarea Provident Financial România.
46% dintre români consideră că mediul de afaceri este motorul de dezvoltare al economiei din România prin locurile de muncă create, salariile oferite angajaților, taxele plătite la bugetul de stat, competitivitate, investiții, productivitate și performanță. Circa 7% dintre cei 1.000 de respondenți la studiu cred că mediul privat este o victimă a sistemului, lipsit de susținerea statului, sufocat de taxe și instabilitatea legislativă, o “vacă de muls pentru stat”, care se chinuie să supraviețuiască.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Studiul, realizat pe un eșantion reprezentativ, care include atât angajați din privat, cât și de la stat și persoane inactive, arată, însă, că există și un număr mare de români care au o imagine proastă asupra firmelor private. 28% dintre respondenți cred că firmele exploatează angajații prin salariile mici oferite și sunt profitoare, că cer angajaților muncă multă, că nu plătesc ore suplimentare. Unii dintre respondenți cred că firmele private sunt vândute străinilor, și că exportă profitul, că fac evaziune și fraudă, chiar hoție, corupție și afaceri cu statul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Întrebarea privind percepția din studiu este una cu răspuns deschis, astfel că persoanele intervievate au putut oferi neîngrădite opiniiile despre firmele private.
Segmentat pe privat/stat, respondenții consideră că angajatorii își plătesc taxele la timp în ambele sectoare (în proporție de peste 80%). Pe de altă parte, un sfert dintre persoanele respondente care lucrează la stat cred că angajatorul lor urmărește doar obținerea de profit, în comparație cu jumătate dintre cei care lucrează la privat. 54% dintre lucrătorii la stat cred că statul se implică în dezvoltarea societății românești, în timp ce doar 34% dintre angajații din privat au aceeași opinie despre angajatorul lor. Proporțiile se păstrează și în privința proiectelor comunitare și de responsabilitate socială.
Principalele preocupări ale sectorului privat trebuie să fie, în opinia respondenților la studiul Provident, crearea de locuri de muncă, oferirea de condiții mai bune de lucru, dezvoltarea profesională a resurselor umane, acordarea de salarii mai bune și inovarea produselor și serviciilor. În același timp, sectorul public ar trebui să se preocupe mai degrabă de viitorul României, de dezvoltarea infrastructurii, de protejarea mediului și de asigurarea echității sociale.
7 din 10 români consideră că prezența companiilor multinaționale în România este importantă prin crearea de locuri de muncă (76% dintre respondenți), și în transfer de tehnologie și know-how (71%), creșterea standardului de viață în comunitățile locale (67%), infuzie de capital (63%) și creșterea exportului (61%).
Pe de altă parte, la această întrebare cu variante de răspuns, jumătate dintre respondenți consideră că firmele multinaționale exportă profitul, prejudiciind bugetul național, 35% că multinaționalele sufocă potențialul firmelor cu capital autohton și 30% că acestea duc la pierderea identității naționale.
Întrebați dacă, în balanță, se simt mai mult efectele pozitive sau negative ale prezenței multinaționalelor în România, 23% au răspuns că efectul este pozitiv (++), 40% pozitiv (+), 16% neutru, 15,5% negativ (-) și 5% negativ (--).
Aproape 40% dintre respondenții angajați în privat cred că firmele cu capital străin sunt foarte importante pentru economie, comparativ cu 32% dintre angajații din sistemul public și 26% dintre persoanele neocupate sau inactive. Per total, 73,5% dintre angajații din privat consideră că multinaționalele sunt importante sau foarte importante pentru economie, comparativ cu 70,2% în rândul celor angajați la stat și 64% în rândul persoanelor neocupate/inactive.
Persoanele mai tinere (25-34 ani) dau o importanță mai mare multinaționalelor (76,4%), comparativ cu cele mai în vârstă (45-64 de ani) – 67,6%.
Studiul a fost realizat în luna octombrie.