Fostul șef al Fiscului Sebastian Bodu atacă în instanță dividendele suplimentare pe care Transelectrica a fost obligată de Guvern să le plătească

Fostul șef al Fiscului Sebastian Bodu atacă în instanță dividendele suplimentare pe care Transelectrica a fost obligată de Guvern să le plătească
scris 2 nov 2017

Pe rolul Tribunalului București se află un litigiu prin care este atacată Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de la Transelectrica unde s-a votat acordarea de dividende suplimentare în valoare de 170,79 milioane lei.

Operațiunea prin care compania de stat Transelectrica, controlată de Ministerul Energiei, a acordat dividende suplimentare de peste 170 milioane lei din profitul nerepartizat în anii anteriori către acționari, la solicitarea Guvernului, este contestată în instanță de fostul șef al Fiscului Sebastian Bodu, acționar al companiei cu 1 acțiune.

Urmărește-ne și pe Google News

Data de înregistrare pentru încasarea dividendului brut suplimentar de 2,33 lei/acțiune la Transelectrica (TEL) a trecut, însă investitorii mai au un obstacol până la data plății, de 22 noiembrie. Fostul șef al Administrației Fiscale Sebastian Bodu a inițiat un litigiu prin care contestă decizia Adunării Generale Ordinare a Acționarilor din 16 octombrie, cea în care au fost votată acordarea dividendelor suplimentare. în valoare totală de 170,79 milioane lei din contul “Alte rezerve”.

Sebastian Bodu a fost șef al Fiscului pentru 2 ani, în perioada 2005-2007.

În instanță el solicită emiterea unei ordonanțe președințiale care să dispună suspendarea hotărârii AGOA, până la o soluționare a acțiunii în anulare pe dreptul comun. Bodu a atacat și cu acțiune în anulare pentru nelegalitate, însă litigiul nu a fost până în moment comunicat emitentului de către o instanță de judecată.

În procesul pentru emiterea ordonanței președințiale, la primul termen din 27 octombrie, a fost amânată judecarea cauzei pentru 10 noiembrie.

Comisia de anchetă ANRE începe audierea companiilor de stat și private din energie. Acestea pot răspunde prin reprezentanți, prin poștă sau în scris CITEȘTE ȘI Comisia de anchetă ANRE începe audierea companiilor de stat și private din energie. Acestea pot răspunde prin reprezentanți, prin poștă sau în scris

Transportatorul de electricitate Transelectrica a contestat încă din septembrie intenția acționarului majoritar, statul român, prin Ministerul Energiei, de a ridica dividende suplimentare din profitul nerepartizat în anii precedenți în baza ordonanței de urgență emise la începutul acestui an de guvernul Sorin Grindeanu.

Conducerea Transelectrica spunea că scoaterea celor aproape 171 milioane lei din companie, va obliga societatea să contracteze împrumuturi pe termen mediu și lung încă din primul semestru al anului viitor pentru a-și putea finanța proiectele de investiții, dintre care unele sunt considerate de interes strategic la nivel european.

Rezoluțiile instanțelor în procesele inițiate de Bodu ar urma să fie relevante pentru întreaga politică a statului de retragere a cash-ului din companiile unde este actioner majoritar, afectând cazuri similar precum Romgaz Mediaș (SNG), Nuclearelectrica (SNN), Transgaz (TGN) sau Conpet Ploiești (COTE). Creșterile bursiere din acest an ale respectivelor companii din domenul energiei și utilităților au fost puternic alimentate încă de la publicarea memorandumului privind acordarea dividendelor suplimentare.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
litigiu
bvb
tribunalul bucuresti
dividende
ministerul energiei
sebastian bodu