O fostă analistă a CIA și angajată a Casei Albe, acuzată că a lucrat ca agent de informații pentru Coreea de Sud. Ar fi primit genți Bottega Veneta și Louis Vuitton, haină Dolce&Gabbana, cine la restaruante cu stele Michelin și peste 37 de mii de dolari

O fostă analistă a CIA și angajată a Casei Albe, acuzată că a lucrat ca agent de informații pentru Coreea de Sud. Ar fi primit genți Bottega Veneta și Louis Vuitton, haină Dolce&Gabbana, cine la restaruante cu stele Michelin și peste 37 de mii de dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 iul 2024

O fostă specialistă pe probleme de politică externă care a lucrat pentru CIA și Consiliul Național de Securitate (NCS) al Casei Albe a fost inculpată în Statele Unite, sub suspiciunea că a acționat ca agent de informații pentru guvernul Coreii de Sud în schimbul unor bunuri de lux și al altor cadouri, relatează Reuters și AFP.

Potrivit documentului de 31 de pagini depus luni de procuratură la tribunalul federal din New York, Sue Mi Terry nu s-a înregistrat ca agent străin și a dezvăluit informații guvernamentale americane serviciilor secrete sud-coreene, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

„Conform instrucțiunilor reprezentanților guvernului Republicii Coreea, (Sue Mi) Terry a pledat pentru poziții strategice ale Republicii Coreea (….), a comunicat informații confidențiale ale guvernului Statelor Unite agenților serviciilor secrete din Republica Coreea și a facilitat accesul oficialilor guvernamentali sud-coreeni la omologii lor americani”, se arată în actul de acuzare.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Delta Dunării în flăcări. Peste 900 de hectare de vegetație mistuite în 11 incendii, în doar două zile de caniculă CITEȘTE ȘI Delta Dunării în flăcări. Peste 900 de hectare de vegetație mistuite în 11 incendii, în doar două zile de caniculă

În schimb, ofițerii de informații sud-coreeni i-au oferit lui Terry genți Bottega Veneta și Louis Vuitton, o haină Dolce & Gabbana, cine la restaurante cu stele Michelin și peste 37.000 de dolari finanțare „sub acoperire” pentru un program de politici publice privind afacerile coreene pe care ea îl conducea, notează Reuters.

Dosarul include imagini surprinse de camerele de securitate cu Sue Mi Terry în timp ce se întâlnea cu agenți sud-coreeni în magazine din Washington pentru a primi gențile de lux.

Potrivit rechizitoriului, Sue Mi Terry este cetățean naturalizat al Statelor Unite, născută la Seul, și care a crescut în Virginia și Hawaii.

Avocatul său, Lee Wolosky, a negat acuzațiile. „Aceste acuzații sunt nefondate și denaturează munca unui analist de informații, cunoscută pentru independența ei și anii în serviciul Statelor Unite”, a spus Woloskyn într-un comunicat citat de presa americană.

În afară de CIA, Sue Mi Terry, cercetător principal pentru studii coreene în cadrul Council on Foreign Relations, un think-tank american, ea a lucrat și pentru Consiliului Național de Securitate al Casei Albe.

Sue Mi Terry, care a fost angajată a guvernului SUA timp de un deceniu, între 2001 și 2011, ar fi început să lucreze pentru Coreea de Sud în 2013 și a continuat să facă acest lucru, deși a fost avertizată în 2014 de agenții FBI că serviciile de informații sud-coreene ar putea încerca să o coopteze.

Maersk avertizează că perturbarea transportului în Marea Roșie are efecte globale CITEȘTE ȘI Maersk avertizează că perturbarea transportului în Marea Roșie are efecte globale

National Intelligence Service, serviciul de informații sud-coreean, a declarat pentru AFP că se află în contact cu serviciile de informații din SUA cu privire la actul de acuzare.

„Serviciile de informații din Coreea de Sud și Statele Unite sunt în strânsă comunicare în ceea ce privește raportul privind actul de acuzare (care implică) legea privind înregistrarea agenților străini”, afirmă sursa citată.

viewscnt
Afla mai multe despre
cia
casa alba