Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valută și monedă locală ale României la "BBB minus", perspectiva asociată pentru ambele calificative fiind stabilă, însă avertizează că deficitul bugetar s-ar putea adânci spre 3,4% din PIB în 2018 și 3,6% în 2019, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară, relatează Agerpres.
Plafonul de țară al României a fost confirmat la "BBB plus", iar calificativul pe termen scurt în valută și monedă locală a fost confirmat la "F3".
"Ratingurile de tip investment grade atribuite României sunt sprijinite de nivelul moderat al datoriei publice, și indicatorii privind PIB-ul per capita și guvernanță, care sunt în linie cu intervalul "BBB". Cu toate acestea, relaxarea fiscală pro-ciclică cu o deviație pozitivă a PIB (output gap) reprezintă un risc la adresa stabilității macroeconomice", susține Fitch.
Economia României a stagnat în ritm trimestrial în perioada ianuarie-martie 2018, reducând avansul anual la 4,2%, de la 6,6% în trimestrul patru din 2017.
Câștigurile obținute de pe urma creșterii rapide a salariilor și a reducerilor de taxe au început acum să se atenueze, în concordanță cu opinia Fitch. Ca rezultat, agenția a menținut nemodificate estimările privind PIB-ul, care ar urma să crească cu 3,8% în 2018 și 3,3% în 2019.
Cu încetinirea semnificativă din primul trimestru al acestui an, slăbirea indicatorilor privind încrederea în economie, înăsprirea politicii monetare, presiunile inflaționiste mai ridicate și reapariția incertitudinilor externe, scenariul unei "aterizări periculoase" (hard-landing) apare ca un risc de deteriorare semnificativ, avertizează Fitch. Echilibrarea politicii fiscale cu stabilitatea macroeconomică va fi probabil dificilă pentru Guvern, se arată în comunicatul agenției de evaluare financiară.
PIB-ul per capita al României este proiectat să depășească în 2018 nivelul mediu actual al statelor din categoria "BBB".