Fitch reconfirmă ratingurile pe termen lung ale BCR, BT, BRD și UniCredit și crește ratingul de viabilitate al BCR

Fitch reconfirmă ratingurile pe termen lung ale BCR, BT, BRD și UniCredit și crește ratingul de viabilitate al BCR
scris 10 oct 2017

Agenția de rating Fitch reafirmă ratingurile de default pe termen lung ale Băncii Comerciale Române, Băncii Transilvania, BRD Societe Generale și UniCredit Bank România cu perspectivă stabilă și crește ratingul de viabilitate al BCR.

Fitch consideră că băncile sunt bine capitalizate, că au, în general, o acoperire bună cu provizioane a creditelor neperformante și rata împrumuturilor cu probleme s-a diminuat în ultimul an, ca urmare a acțiunilor de curățare a portofoliilor și a îmbunătățirii mediului economic.

Urmărește-ne și pe Google News

“Erste, Societe Generale și UniCredit Bank vor continua să aibă o înclinație ridicată spre susținerea subsidiarelor din România pentru că acestea consideră că România și regiunea centrul și estul Europei rămâne una importantă din punct de vedere strategic pentru fiecare dintre grupuri”, scrie Fitch, care notează și că subsidiarele se pot aștepta la susținere de la băncile-mamă.

BCR, membră a grupului austriac Erste, este notată cu ratingul BBB+ pentru riscul de default pe termen lung, la nivelul plafonului maxim al ratingului de țară al României, care este notată cu BBB-, ultima treaptă în categoria investment grade.

Raiffeisen Bank a convertit aproape 2.000 de credite din franci elvețieni în lei în ultimii 3 ani CITEȘTE ȘI Raiffeisen Bank a convertit aproape 2.000 de credite din franci elvețieni în lei în ultimii 3 ani

Fitch a crescut la bb+ de la bb ratingul de viabilitate al BCR, acțiune ce reflectă curățarea bilanțului de activele neperformante și de acoperirea bună cu provizioane a creditelor neperformante, cu rezerve de 91% din aceste expuneri – cea mai ridicată rată dintre băncile analizate.

Agenția se așteaptă ca BCR să reducă rata creditelor neperformante, calculată pe baza metodologiei  Fitch – expuneri restante peste 90 de zile – de la 11% la o valoare de o singură cifră, deși ritmul de vânzare a portofoliilor de neperformante va mai scădea față de 2015-2016.

Fitch calculează o rată a capitalului de 20% pentru BCR, pe care o consideră puternică, mai ales în contextul în care creditele neacoperite cu provizioane au o rată de doar 5% în total capital.

BCR își asigură finanțarea în proporție de 83% din depozite de la clienți, nivel considerat sănătos de către Fitch.

Banca Transilvania are ratingul pe termen lung BB, cel mai scăzut dintre băncile analizate, în condițiile în care nu are un grup financiar străin puternic în spate, în timp ce ratingul de viabilitate este reafirmat la bb.

Fitch consideră că ratingul reflectă faptul că banca din Cluj s-a dovedit mai rezistentă în actualul ciclu decât competiția și că a reușit să genereze mai mult capital. Acest lucru i-a permis să crească, atât prin extinderea de credite cât și prin achiziția Volksbank în 2015, și a ajuns astfel pe locul doi după cota de piață - 13,6% la jumătatea anului, față de 9% la finele lui 2014, depășind BRD.

BT a redus ponderea creditelor depreciate în total credite de la 14,9% la jumătatea lui 2016 la 10,6% la jumătatea acestui an, ca urmare, mai degrabă, a ștergerii împrumuturilor neperformante și a acțiunilor de recuperare decât a vânzării de portofolii, notează Fitch.

Rata de capital era de 19,6% la jumătatea anului, un nivel pe care Fitch îl explică prin ambițiile BT de a crește și a cumpăra alte bănci mai mici din piață – a se vedea negocierile pentru preluarea Bancpost.

Banca se finanțează în proporție de 96% din depozite de la clienți și are o lichiditate ridicată, în condițiile în care 27% din bilanț e reprezentat de titlurile de stat românești.

UniCredit Bank România, locul 5 în sistem, este notată de Fitch cu ratingul BBB- pentru riscul de default la datoriile pe termen lung și cu bb- în cazul viabilității.

Agenția notează că UniCredit România și-a îmbunătățit calitatea activelor, dar că are un nivel mai redus al capitalului decât celelalte bănci mari, cu o rată calculată de Fitch la 14%, cu un nivel mai ridicat al ponderii activelor depreciate neprovizionate în capital la 22%, dar și cu un model concentrat pe zona corporate.

Rata activelor depreciate în total credite s-a îmbunătățit la 9,7% la jumătatea anului, față de 13,5% la finele anului 2016, după ce o expunere mare a revenit la statutul de performantă și banca a vândut din creditele rele. Acoperirea cu provizioane este de 70%, lucru care, în opinia Fitch, reflectă o abordare mai puțin agresivă a operațiunilor de curățare a bilanțului.

UniCredit, parte a grupului italian omonim, și-a îmbunătățit structura de finanțare și a redus rata credite depozite de la 134% la finele lui 2015 la 118% la jumătatea anului curent, însă stă mai rău decât concurența la acest capitol. Totodată, banca are și o mai mare dependență de companii pe partea de finanțare, pe care încearcă să o rezolve prin atragerea mai multor economisiri de la populație, notează Fitch.

Banca a anulat linia de finanțare de urgență de la banca-mamă, în condițiile în care și-a crescut lichiditatea pe termen scurt la 24% din totalul depozitelor, dar Fitch se așteaptă să poată beneficia în orice moment de linii de credit din Italia.

BRD, locul trei după active, are ratingul pe termen lung BBB+, reconfirmat de Fitch, care nu acordă și un rating de viabilitate pentru banca din grupul francez Societe Generale și nu a prezentat comentarii privind evoluția poziției financiare.

viewscnt
Afla mai multe despre
fitch ratings
brd
bcr
banca transilvania
unicredit bank