Noi reguli privind regimurile patrimoniale, inclusiv în caz de divorț, pentru cuplurile internaționale în 18 state UE

Noi reguli privind regimurile patrimoniale, inclusiv în caz de divorț, pentru cuplurile internaționale în 18 state UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 ian 2019

Un număr de 18 state UE, printre care Austria, Bulgaria, Germania și Italia, vor aplica noi reguli privind regimurile patrimoniale pentru cuplurile internaționale căsătorite sau aflate în parteneriate înregistrate, prin care sunt clarificate aspecte legate de procedurile în caz de divorț sau de deces și sunt eliminate acțiunile paralele în state diferite.

Regulamentele oferă clarificări privind instanța națională care are competența de a ajuta cuplurile să își administreze bunurile sau să le împartă în caz de divorț, separare sau deces, precum și privind legislația națională care prevalează în cazul în care este posibilă aplicarea normelor din mai multe țări.

Urmărește-ne și pe Google News

Totodată, noile reguli vor facilita recunoașterea și executarea unei hotărâri judecătorești pronunțate într-un stat membru privind chestiunile legate de patrimoniu dintr-un alt stat membru, arată Comisia Europeană.

Orange, Telekom și Vodafone se unesc din nou și cer Guvernului anularea prevederilor din OUG 114 privind comunicațiile, atenționând că investițiile în rețele sunt reduse cu 100 milioane de euro, iar industria riscă să fie dezechilibrată CITEȘTE ȘI Orange, Telekom și Vodafone se unesc din nou și cer Guvernului anularea prevederilor din OUG 114 privind comunicațiile, atenționând că investițiile în rețele sunt reduse cu 100 milioane de euro, iar industria riscă să fie dezechilibrată

Întrucât statele membre nu au putut ajunge la unanimitate, normele vor fi aplicate în 18 dintre cele 28 de state membre, și anume: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Cehia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, Slovenia, Spania și Suedia.

Cele 18 state membre care au aderat la această cooperare consolidată reprezintă 70% din populația UE și majoritatea cuplurilor internaționale care locuiesc în Uniunea Europeană.

Noile norme vor face ca împărțirea bunurilor între parteneri să fie mai ușoară și mai puțin costisitoare și vor oferi sprijin persoanelor aflate în situații dificile, potrivit comisarului UE pentru justiție, Vera Jourova, care a îndemnat și celelalte state membre să adere la noile reguli.

“Peste 16 milioane de cupluri internaționale vor beneficia de proceduri clare în caz de divorț sau de deces al unui partener. Acestea vor putea economisi aproximativ 350 de milioane euro în fiecare an în ceea ce privește cheltuielile de judecată. Încurajez celelalte state membre să se alăture cooperării consolidate, în interesul tuturor cuplurilor internaționale din întreaga UE”, a spus Jourova.

România și celelalte state membre care nu participă la cooperarea consolidată vor continua să aplice legislația lor națională (inclusiv normele lor în materie de drept privat internațional) în situațiile transfrontaliere care implică aspecte legate de regimurile patrimoniale și efectele patrimoniale ale parteneriatelor înregistrate.

viewscnt
Afla mai multe despre
cupluri internationale
regulamente
ue
comisia europeana
divort
deces
proceduri