Finanțele atrag peste 648 de milioane de lei, pe 10 ani

Finanțele atrag peste 648 de milioane de lei, pe 10 ani
scris 15 oct 2018

Ministerul Finanțelor a atras astăzi 648,5 milioane de lei de la bănci printr-o emisiune de obligațiuni scadente în februarie 2029, pe o cerere ridicată din partea finanțatorilor, dar la un randament în creștere față de luna august.

Statul a pus în prospectul emisiuni o sumă indicativă de 500 de milioane de lei, iar băncile au depus oferte de aproape două ori mai mari, la 929,7 milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Randamentul mediu al prețului adjudecat a fost de 5,15% pe an, cu un preț maxim de 5,18%. În august,  statul a obținut un randament de 4,98/5,03% pentru același timp de împrumut.

Ministerul de Finanțe a crescut împrumuturile în august și septembrie, după ce a rămas substanțial în urmă cu necesarul de finanțare în prima jumătate a anului, refuzând să plătească în totalitate randamentele mai mari cerute de piață.

Poziția externă a României se deteriorează. Deficitul de cont curent a crescut cu 1 miliard de euro în august. Investițiile străine sunt în scădere CITEȘTE ȘI Poziția externă a României se deteriorează. Deficitul de cont curent a crescut cu 1 miliard de euro în august. Investițiile străine sunt în scădere

Finanțele s-au concentrat pe emisiuni cu scadențe mai scurte, de până la 5 ani, în timp ce investitorii străini, interesați de titlurile pe termen lung, au stat pe margine, find îngrijorați de riscurile politice și economice - precum creșterea deficitelor de cont curent și bugetar, inflația ridicată și posibila modificare a sistemului de pensii private obligatorii -, potrivit Erste Bank.

La finele lunii septembrie, planul de finanțare era acoperit în proporție de 62%. La începutul lunii octombrie România și-a închis programul de emisiuni de titluri pe piața externă, după ce a împrumutat 1,75 miliarde de euro.

România are cele mai ridicate costuri de finanțare din regiune, în condițiile în care are și cea mai ridicată inflație. Titlurile pe 10 ani ale Ungariei poartă un randament de 3,95, Polonia este la 3,35, Croația și Cehia, la circa 2%, iar Slovacia și Slovenia se împrumută cu circa 1%. Chiar și Serbia, țară cu rating mai prost decât al României, se împrumută mai ieftin, cu un randament de 3,5% pentru titlurile pe 5 ani, față de aproximativ 4,7% în cazul titlurilor românești în monedă națională la aceeași scadență.

Analiștii Erste estimează că România va accelera calendarul de emisiuni în ultimul trimestru.

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
obligatiuni
datorie publica