Asigurătorul de stat Eximasig a raportat pierdere în fiecare an de funcționare, acest indicator depășind 48 de milioane de lei în perioada 2010 - 2016, potrivit datelor companiei. În acest context, Eximbank, acționarul majoritar al asigurătorului, susține, în raportul pe anul trecut, că valoarea investiției în “filiala Eximasig” s-a înjumătățit, potrivit documentului consultat de Profit.ro. Proiecția este însă că, din 2018, activitatea Eximasig va deveni profitabilă.
“Banca deține participația în sumă de 61,353 milioane de lei în Compania de Asigurări - Reasigurări Exim România (Eximasig), reprezentând 97,05% din capitalul social al acesteia. Testele de depreciere efectuate de bancă pentru 31 decembrie 2016 au relevat existența unor indicii de depreciere, valoarea deprecierii investiției în filiala EXIMASIG fiind în suma de 31,921 milioane de lei”, se arată în document.
De altfel, pentru acoperirea pierderii cumulate, asigurătorul urmează să își diminueze capitalul social cu 50%, la 18,2 milioane de lei, operațiune urmată de contractarea unui împrumut de 20 milioane de lei de la Eximbank, convertibil ulterior în acțiuni. Cele două operațiuni vor fi discutate într-o ședință a acționarilor programată la finele acestei luni.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Eximasig nu intră pe segmentul RCA, cel puțin până în 2018. Așa prevede planul de afaceri în următorii doi aniAnul trecut, Eximasig a înregistrat o pierdere de 19,23 milioane de lei, de peste 20 ori mai mult decât în urmă cu un an, când a închis cu un minus de 816.547 lei. Motivul? Evenimente și daune neprevăzute de aproape 20 milioane de lei, potrivit unui document consulatat de Profit.ro.
“Urmare a planurilor de măsuri implementate în cursul anului 2016 s-a reușit pentru prima oară atingerea pragului de rentabilitate operațională, rezultatul înainte de costul daunelor și provizionelor fiind în 2016 de aproape 300.000 lei, marginal superior nivelului bugetat și peste rezultatul anului 2015 (pierdere de aproape 900.000 lei). Eforturile companiei de redresare a situației patrimoniale au fost erodate însă în 2016 de evenimente și daune neprevăzute, costul riscului de 19,5 milioane de lei ducând rezultatul net la o pierdere de 19,2 milioane de lei”, se arată în document.
Pentru anul trecut, bugetul de venituri și cheltuieli al companiei prevedea o pierdere de 2,78 milioane de lei, conform indicatorilor aprobați de acționari.
CITEȘTE ȘI Sebastian Ghiță se opune extrădării, invocând persecuții politiceSubscrierile Eximasig au scăzut anul trecut cu 35,6%, la 11,6 milioane de lei. Asigurările de garanții au generat prime de 4,51 milioane de lei (de la 7,56 milioane de lei în 2015), urmate de polițele de incendiu și calamități naturale - 2,81 milioane de lei și asigurările de credite - 2,77 milioane de lei.
Pe de altă parte, daunele brute achitate de companie au crescut de la 4,08 milioane de lei, în 2015, la 12,87 milioane de lei în anul precedent, din care reasigurătorii au acoperit 10,79 milioane de lei. Defalcat, Eximasig a plătit despăgubiri pentru asigurări de credite de 7,88 milioane de lei, iar pentru polițe de accidente - 3,8 milioane de lei.
Cu un capital social de 37,64 milioane de lei, Eximasig este specializată în asigurarea riscurilor financiare și a altor tipuri de riscuri complementare acestora (bunuri, răspunderi, cargo, accidente, ș.a.) asociate operațiunilor de export, cât și operațiunilor comerciale interne.
CITEȘTE ȘI Gigantul francez AXA și-a capitalizat subsidiara din România cu peste 90 milioane lei înainte de finalizarea vânzării către BCR Life și OmniasigAcționarul majoritar este Eximbank, instituție de credit controlată de stat, prin Ministerul Finanțelor Publice.
Societatea a fost înființată în 2009, în urma recomandărilor Comisiei Europene, care a solicitat separarea celor două activități ale Eximbank – creditare și asigurări. Activitatea de subscriere a început în 2010.
Proiecția de buget realizată de managementul Eximasig anticipează în acest an o creștere a subscrierilor cu 80% față de 2016, când primele au coborât față de 2015 cu peste 35%, la 11,6 milioane de lei.
Majorarea subscrierilor va fi susținută de participarea companiei la proiectele de infrastructură preconizate să fie demarate/continuate de autoritățile publice, se arată într-un document consultat de Profit.ro.
“Chiar dacă pierderea estimată pentru anul 2017 este în sumă de 350.000 lei, conform proiecției de buget și strategiei companiei, începând cu anul 2018 activitatea Eximasig ar deveni profitabilă”, se arată în document.