EXCLUSIV Curtea de Apel București readuce în discuție falimentul Astra Asigurări. Fondul de Garantare ar putea plăti cu mult peste sumele estimate

EXCLUSIV Curtea de Apel București readuce în discuție falimentul Astra Asigurări. Fondul de Garantare ar putea plăti cu mult peste sumele estimate
scris 10 mai 2017

Omniasig VIG a obținut, la Curtea de Apel București, șase decizii care, dacă vor fi confirmate și în apel, vor conduce la redefinirea totală a costurilor pe care Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) trebuie să le suporte în contul falimentului Astra Asigurări. Pentru a-și susține pozițiile, FGA a contractat două dintre cele mai mari și mai costisitoare case de avocatură din România, ceea ce arată interesul ridicat în ceea ce privește chestiunile invocate de asigurători. FGA a câștigat, la rândul ei, două procese pe aceeași speță. 

"Respinge excepția tardivității invocării motivelor de neconvenționalitate, ca neîntemeiată. Respinge excepția inadmisibilității invocării motivelor de neconvenționalitate, ca neîntemeiată. Admite acțiunea, în parte. Obligă pârâtul să emită un act administrativ prin care să analizeze pe fond cererea de plată nr. 18860/15.03.2016. Obligă pârâtul să plătească reclamantei suma de 1780,96 de lei, cheltuieli de judecată", arată una dintre deciziile citate.

Urmărește-ne și pe Google News

Instanțele obligă, practic, FGA să analizeze individual, pe fond, șase dintre cererile de plată pe care Omniasig VIG le-a formulat  în contul regreselor CASCO-RCA.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Aceste decizii, dacă vor fi confirmate de Înalta Curte de Casație și Justiție și dacă vor fi urmate și de alte decizii similare, vor obliga FGA să reinterpreteze articolele de lege care îi reglementează activitatea.

În prezent, FGA tratează firmele de asigurare ca un singur creditor de asigurări, indiferent de numărul de dosare care ar îndreptăți firma să fie compensată în cazul în care Astra Asigurări ar mai fi o societate activă. În acest context, indiferent de câte dosare pentru regrese ar avea firma de asigurare, FGA consideră că poate primi  maximum 450.000 de lei.

EXCLUSIV Top 20 - Cele mai vândute mașini premium din România, în T1 2017. Mercedes-Benz GLC - liderul incontestabil al pieței de lux CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Top 20 - Cele mai vândute mașini premium din România, în T1 2017. Mercedes-Benz GLC - liderul incontestabil al pieței de lux

Cereri de plată pentru plăți din regrese au formulat șase societăți de asigurare, ceea ce înseamnă, în interpretarea actuală a FGA, că totalul plăților nu poate depăși 2,7 milioane de lei.

Pe de altă parte, după cum ne informează chiar FGA, numărul  cererilor de plată formulate de firme de asigurare se ridică la aproape 14.000, având o valoare cumulată de peste 82 de milioane de lei.

Așadar, dacă FGA ar fi obligată să plătească toate sumele invocate de asigurători, cheltuiala suplimentară față de sumele estimate în prezent s-ar apropia de 80 de milioane de lei, fără cheltuielile de judecată.

Șase dintre firmele de asigurare din România se numără printre principalii creditori ai Astra Asigurări. Poziția lor se datorează plăților făcute în contul regreselor CASCO-RCA.

La momentul constituirii tebelului creditorilor Astra(la începutul anului trecut), cea mai mare creanță de acest tip era în contul Omniasig, care a fost înregistrată cu aproape 21 de milioane de lei, societatea era urmată de Allianz Țiriac, Uniqa, Groupama, Asirom și Generali.

Acestea sunt sumele pe care firmele care au vândut CASCO le-au plătit către clienții lor păgubiți de șoferi cu RCA la Astra. Potrivit normelor în vigoare, firma emitentă a poliței CASCO ar fi trebuit să își recupereze cheltuielile  de la Astra. Cum societatea deținută de familia Adamescu a intrat în lichidare, asigurătorii păgubiți s-au înscris la masa credală și, concomitent, au formulat cereri de plată și către FGA.

FGA nu face, în prezent, decât să contabilizeze sumele invocate de asigurători și, după atingerea pragului de 450.000 de lei, să respingă automat toate dosarele de acest tip.

Valul de contestații este abia la început. Cine pierde va achita cheltuieli de judecată substanțiale

În esență, FGA invocă faptul că, având în vedere că asigurătorii au obținut beneficii din vânzarea fiecărui contract CASCO în parte , ei și-au asumat un risc pentru care s-au acoperit deja financiar.

EXCLUSIV Șoferii români, condamnați să plătească RCA scump. Nimeni nu mai vrea să le vândă asigurări CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Șoferii români, condamnați să plătească RCA scump. Nimeni nu mai vrea să le vândă asigurări

La rândul lor, asigurătorii care au primit decizii de respingere au constestat fiecare din aceste acte, susținând că interpretarea FGA încalcă mai multe principii de drept.

În acest sens, spun surse direct implicate, asigurătorii au acționat inclusiv concertat și au luat opinii juridice  favorabile de la judecători și avocați, profesori la facultăți de drept și în instituțiile care pregătesc magistrații. Aceste opinii au fost plătite de către firmele de asigurare.

De partea cealaltă, FGA a apelat la serviciile Dragne și Asociații și Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen(NNDKP), două dintre cele mai costisitoare societăți specializate în avocatura de business. FGA ne-a transmis că onorariul celor două firme este confidențial.

Până în prezent, doar Omniasig, Uniqa și Allianz Țiriac au pe rol procese cu FGA, însă acest lucru se datorează exclusiv unei probleme logistice, adică primirea unui răsăuns oficial privind respingerea cererilor. În final, spun sursele Profit.ro, toți cei șase asigurători care au formulat cereri de plată se vor judeca cu Fondul.

“Deși am fost printre primii care au depus cereri de plată, nu avem încă un răspuns. Nu e clar de ce FGA îi trebuie mai bine de un an să analizeze aceste cereri. Când vom primi decizia, o vom și contesta și așa vom face cu toate. Ținem legătura inclusiv cu celelalte firme de asigurare păgubite. Cred că trebuie subliniat și că acele sume nu mai sunt aceleași cu cele înscrise în tabelul creditorilor Astra. Au crescut și continuă să crească”, explică directorul juridic al unei firme de asigurări.

De partea cealaltă, dacă Fondul pierde definitiv procesele cu asigurătorii, costurile suportate de instituție vor crește substanțial, și nu doar din diferența de la plafonul de despăgubire la valoarea totală a cererilor de plată.

EXCLUSIV Telekom Romania intră pe zona bancară CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Telekom Romania intră pe zona bancară

“Un prim efect va fi plata cheltuielilor de judecată. Din aprecierile mele, probabil aceste cheltuieli vor adăuga 30% la costurile suportate de FGA. Totusi, în dosarul câștigat de Omniasig este vorba de un onorariu de aproape 1.800 de lei, pe care îl va suporta FGA, dacă pierde. Un al doilea efect este, binențeles, majorarea substanțială a principalului.”, explică avocatul Liviu Chric, de la Casa Chiric&Chiric, specializată în dreptul asigurărilor.

Pentru moment, Fondul de Garantare sau Autoritatea de Supraveghere Financiară nu sunt dispuse să negocieze în nicio formă chestiunea regreselor, spun surse din piață, însă această atitudine ar putea începe să se schimbe în cazul în care se va ajunge ca asigurătorii să obțină și decizii definitive.

“Am demarat demersuri comune, am luat opinii juridice de la profesori universitari, de la oameni din Consiliul Superior al Magistraturii. Toate ne dau dreptate. Cu toate acestea, FGA nu își modifică poziția. Probabil o vor face doar după ce vor primi o primă decizie nefavorabilă la Înalta Curte”, apreciază directorul unei firme de asigurare.

Fondul de Garantare a Asiguraților a fost constituit pentru a proteja creditorii de asigurări ale firmelor din domeniu care ajung să fie lichidate. Primul mare examen pentru FGA a fost falimentul Astra, fost lider al pieței asigurărilor, societate cu aproape 2 milioane de clienți în momentul în care a intrat în faliment, în august 2015. Costurile estimate ale acestui faliment au variat semnificativ de-a lungul timpului.

Dacă, la început, FGA și ASF se așteptau la cheltuieli de peste 800 de milioane de lei, ulterior FGA s-a înscris în tabelul creditorilor Astra cu sub 700 de milioane de lei. După rămânerea definitivă a falimentului Astra, primele estimări ale FGA se refereau la circa 450 de milioane de lei, iar în prezent suma a scăzut până la circa 350 de milioane de lei. FGA mai administrează și falimentul Carpatica Asig.

Fondul este alimentat de către firmele de asigurare care plătesc în acest scop 1% din primele pentru asigurări generale și 0,4% din primele pentru asigurări de viață. Aceste costuri sunt incluse de către asigurători în prețurile produselor pe care le vând.

viewscnt
Afla mai multe despre
fga
faliment astra