Parlamentul a aprobat noua lege privind asigurarea de răspundere civilă auto (RCA), după ce Guvernul promisese anterior transportatorilor că va fi votată de parlamentarii coaliției de guvernământ până la 18 mai, ultima zi de aplicare a ordonanței de urgență prin care au fost plafonate anul trecut tarifele asigurărilor. Legea va va fi transmisă președintelui Iohannis pentru promulgare.
Actul normativ aprobat, marți, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului, înlocuiește tariful maxim pentru RCA cu un preț de referință ce urmează să fie calculat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, nu de către Biroul Asigurătorilor Auto din România, așa cum prevedea OUG 54/2016, care guvernează în prezent piața asigurărilor RCA.
Profit.ro a relatat, însă că, ulterior, Autoritatea de Supraveghere Financiară va emite un set de norme prin care să limiteze prețurile RCA la un anumit procent peste tariful de referință.
Profit.ro a prezentat, în exclusiviutate, detaliile privind valorile efective ale noilor tarife RCA.
Numirea acestuia a survenit după ce, săptămâna trecută, Mișu Negrițoiu a fost revocat de Parlament de la șefia ASF, iar în locul acestuia va fi propus deputatul PSD Leonardo Badea.
Varianta trecută prin comisiile de specialitate preia aproape în integralitatea lor prevderile votate deja anul trecut de plenul Senatului.
Printre altele, cheltuielile administrative și de vânzare ale firmelor de asigurare vor fi limitate la 25%, deși, în primele trei luni din 2017, aceste cheltuieli (care includ și comisioanele plătite către brokeri) au fost de 28%, în scădere semnificativă față de anul trecut.
Pe de altă parte, asigurătorii au obținut includerea în lege a unei limitări pentru daunele plătite pentru vătămări corporale. Și această prevedere, spun sursele Profit.ro, ar urma să fie completată prin legislația secundară care va cuprinde norme comune ale ASF și Mnisterului Sănătății.
Așa cum a mai scris Profit.ro, limitarea despăgubirilor pentru vătămări corporale este principalul deziderat al firmelor de asigurare care merg pe varianta unui tabel calculat, în funcție de gradul de vătămare.
Proiectul de lege arată că fiecare punct traumatic atribuit diverselor tipuri de vătămare va valora cât două salarii minime brute pe economie. În același timp, scala IML se oprește la 200 de puncte traumatice, atribuite stării vegetative permanente.
În aceste condiții, la un salariu minim de 1.250 de lei, de exemplu, despăgubirea maximă ajunge la 500.000 de lei sau puțin peste 100.000 de euro.
Pe de altă parte, practica judiciară este neunitară, existând situații în care, pentru același caz, o instanță a acordat 10.000 de euro, iar alta 500.000 de euro, de exemplu. În cazul unor vătămări mai puțin grave, dar semnificative, sumele pot fi chiar derizorii. De exemplu, un picior rupt echivalează cu un punct sau 2.500 de lei, iar un ochi pierdut echivalează cu aproximativ 10 puncte sau 25.000 de lei. În situații speciale, mai stabilește legea, pot fi acordate despăgubiri mai mari decât cele stabilite în urma analizei punctajului, însă majorarea nu poate depăși 25%.