EXCLUSIV Sistemul taxelor judiciare de timbru va fi modificat pentru firme și persoane fizice

EXCLUSIV Sistemul taxelor judiciare de timbru va fi modificat pentru firme și persoane fizice

Sistemul taxelor judiciare de timbru, percepute atât persoanelor fizice, cât și firmelor la procese, va fi modificat, conform unui document obținut de Profit.ro, prin calcularea de noi taxe și eliminarea timbrului judiciar și pentru procesele începute până la 26 iunie 2013. Astăzi, firmele și persoanele fizice sunt scutite de timbru doar pentru procese inițiate după iunie 2013.

Taxele judiciare de timbru sunt achitate pentru cereri depuse la instanțe, la Ministerul Justiției și la Parchet, fiind stabilesc diferențiat, în funcție de posibilitatea de a evalua sau nu în bani obiectul acestor cereri.

Urmărește-ne și pe Google News

În urmă cu doi ani, în iunie 2013, Guvernul a majorat, prin ordonanță de urgență, cuantumul taxelor de timbru de 25 de ori în unele cazuri, a impus plata taxei pentru unele cereri scutite până atunci și a decis ca timbrul judiciar să fie eliminat.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Atunci, Executivul a decis însă ca timbrul să fie în continuare obligatoriu aplicat pentru cereri și acțiuni introduse în instanță până la 26 iunie 2013, data intrării în vigoare a ordonanței, ceea ce face ca în prezent să fie impus în continuare acest timbru pentru numeroasele cereri aferente proceselor deschise înainte de această dată și aflate încă pe rol.

Un document oficial obținut de Profit.ro relevă însă că timbrul judiciar va fi eliminat pentru toate procesele, inclusiv pentru cele deschise înainte de 26 iunie 2013, iar stocurile de timbre existente la acest moment la Ministerul Justiției și ghișeele Poștei Române vor fi casate în prima parte a anului viitor.

Același document relevă că aceasta nu este singura modificare pregătită să fie operată în sistem, urmând să fie efectuate și alte schimbări, precum stabilirea de noi taxe pentru anumite categorii de cereri, unele taxate până în prezent strict în funcție de valoarea unui bun.

Astfel, cererea pentru acordarea cheltuielilor de judecată, când este formulată pe cale separată, va fi taxată cu 20 de lei, dacă valoarea cererii nu depășește 5.000 de lei, și cu 100 de lei, pentru cererile a căror valoare depășește 5.000 de lei.

Pentru obținerea unei copii electronice a înregistrării ședinței de judecată va fi percepută o taxă de 10 lei.

În materia partajului judiciar, va fi taxată și cererea pentru stabilirea calității de moștenitor și a cotei-părți care se cuvine fiecărui moștenitor, cu 50 de lei pentru fiecare moștenitor.

Cererile privind o ordonanță de plată, taxate în prezent în funcție de valoarea bunului, vor avea de asemenea o taxă fixă, de 200 de lei. Cererea în anulare împotriva ordonanței de plată și opoziția la somația europeană de plată vor fi taxate cu 100 de lei.

În schimb, dacă cererile de evacuare din imobile ocupate fără drept sunt taxate cu 100 de lei, cele privind plata chiriei sau de arendă vor fi taxate în funcție de valoarea bunului.

Acțiunile și cererile evaluabile în bani, introduse la instanțele judecătorești, sunt taxate cu 8%, dar nu mai puțin de 20 de lei pentru bunuri cu o valoare de până la 500 de lei, cu 40 lei + 7% pentru ce depășește 500 lei pentru valori între 501 lei și 5.000 lei, cu 355 lei + 5% pentru ce depășește 5.000 lei pentru valorei între 5.001 lei și 25.000 lei, cu 1.355 lei + 3% pentru ce depășește 25.000 lei pentru valori între 25.001 lei și 50.000 lei, cu 2.105 lei +2% pentru ce depășește 50.000 lei pentru valori între 50.001 lei și 250.000 lei și cu 6.105 lei + 1% pentru ce depășește 250.000 lei pentru valori de peste 250.000 lei.

Documentul mai relevă că pentru cererile de divorț va fi percepută o taxă unică, de 100 de lei, în condițiile în care, în prezent, taxa pentru un divorț prin acord este taxată cu 200 de lei, iar cea pentru divorțul solicitat de unul dintre soți este de 100 de lei.

Cererile în constatarea inexistenței unui drept patrimonial nu vor mai fi taxate raportat la valoarea bunului, ci vor avea o taxă fixă, de 100 de lei.

Nici cererile pentru conservarea unui bun nu vor mai fi taxate raportat la valoare, în prezent cu 20%, ci vor avea o taxă fixă de 20 de lei.

Pentru protejarea unui drept de proprietate intelectuală, vor fi luate în calcul și cererile pentru măsuri provizorii de asigurare a reparării pagubelor, care vor fi taxate cu 100 de lei.

Pentru cererile de validare a popririi va fi stabilită o taxă fixă, de 20 lei.

În schimb, nu va fi achitată taxa de timbru judiciar pentru cererile privind stabilirea și acordarea despăgubirilor formulate de către victimele faptelor de vătămare corporală din culpă, când aceste fapte nu constituie infracțiune, și nici pentru declararea judecătorească a morții.

Vor mai fi scutite de taxă atât instanțele judecătorești și Consiliul Superior al Magistraturii, cât și unitățile Ministerului Finanțelor, pentru toate acțiunile și cererile.

O altă noutate este că taxa plătită va fi restituită parțial, într-un cuantum de 25%, părților care încheie un litigiu printr-o tranzacție.

Firmele și persoanele nemulțumite de modul de calcul al taxei vor avea la dispoziție o perioadă de 5 zile, nu de 3 zile ca în prezent, pentru a solicita reexaminarea.

viewscnt
Afla mai multe despre
justitie
taxe
firme