Autoritatea de Supraveghere Financiară a efectuat la Euroins România, în perioada mai-octombrie 2021, o acțiune de control periodic și, ca urmare a aspectelor constatate, a aplicat amenzi de 5,86 milioane de lei și a impus măsuri cu scopul remedierii deficiențelor constatate.
Euroins a mai primit amenzi de la ASF - VEZI AICI
De ce este important: După problemele City Insurance, Euroins a devenit noul lider al pieței RCA.
De asemenea interesant: Problemele City Insurance au avut ca efect creșterea interesului unor asigurători din Europa pentru piața locală de asigurări, în special în zona RCA, în perioada următoare fiind șanse mari să vedem noi jucători pe această industrie. Profit.ro a anunțat recent că, de exemplu, Watford Insurance Company Europe (Watford Insurance), care a încetat subscrierile pe piața RCA din România din 1 septembrie 2020, după aproximativ 2 ani de business, va reveni în Europa, inclusiv pe piața locală, prin intermediul companiei franceze Axeria.
"În baza prevederilor art. 8 alin. (3), art.34 alin.(2), alin.(3) și alin.(5) coroborate cu prevederile art. 99, alin. (2) din Legea nr. 237/2015, în termen de două luni de la data primirii deciziei, societatea Euroins România va transmite la ASF spre aprobare un plan de redresare, cu măsuri pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care acoperă necesarul de capital de solvabilitate (SCR) sau pentru modificarea profilului de risc astfel încât în termen de 6 luni SCR să fie din nou respectată", anunță instituția.
UPDATE Mesajul Euroins România
"ASF a identificat aspecte în situația financiară a companiei, care fac referire la situații contabile din trecut și care nu afectează astăzi compania. Acționarii Euroins România au făcut eforturi pentru a remedia toate provocările financiare încă de sfârșitul anului 2020. Drept urmare, în ultimele 12 luni, compania a beneficiat de o serie de majorări de capital în valoare totală de peste 300 milioane de lei, infuzii de capital care au dus la remedierea tuturor provocărilor financiare, inclusiv cele existente în trecut și identificate de ASF.
În plus, din luna martie 2021, compania are un nou CEO și o nouă strategie de redresare financiară, dezvoltare, reducere a expunerii în sectorul RCA și de diversificare a portofoliului. Această strategie fost prezentată și este monitorizată de către ASF în conformitate cu legislația.
CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office suppliesO confirmare a faptului că astăzi Euroins România are o poziție financiară mai bună decât oricând este implicarea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare în acționariatul companiei-mamă, un mesaj fără precedent de încredere în Euroins România și o confirmare publică a faptului că au fost făcuți pași importanți în ultimele luni pentru o creștere sănătoasă și durabilă.
Doar în acest an, Euroins a plătit peste 1,3 miliarde de lei (260 milioane euro) pentru peste 143.000 de dosare de daună".
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 aniEuroins România este unul dintre primii trei asigurători locali și a consemnat în primele nouă luni ale anului un nivel al veniturilor din emiterea de polițe de 474 milioane de leva, în urcare cu 18% față de septembrie 2020, potrivit datelor grupului bulgar Eurohold analizate de Profit.ro.
Raportat la cursul mediu al monedei naționale a Bulgariei din perioada analizată, subscrierile asigurătorului român au atins 1,19 miliarde de lei, de la 991,9 milioane de lei în urmă cu un an.
Compania a fost înființată în 1994 sub denumirea Asitrans și practică doar asigurări generale.
Din 2007, asigurătorul român este controlat de Euroins Insurance Group PLC – 98,5%. Capitalul social se ridică la 532,82 milioane de lei, la finele anului 2020.
CITEȘTE ȘI Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuăAsigurătorul are peste 1,8 milioane de clienți activi, o rețea de 48 de agenții, mai mult de 500 de angajați și un portofoliu de peste 60 de produse de asigurare.
Pierderea asigurătorului a urcat de la 43,6 milioane de lei la finele anului 2019, la 223,16 milioane de lei la finele anului trecut.