Poșta Română caută cea mai bună soluție de finanțare – credit sau leasing - pentru realizarea unui centru de sortare în Capitală, achiziționarea de echipamente de sortare a coletelor pentru centrele din București și Cluj-Napoca, extinderea flotei auto, inclusiv prin mijloace de transport alternative, precum și modernizarea infrastructurii de procesare și stocare IT. Bugetul de investiții a fost estimat de companie la 30,7 milioane de euro pentru o perioadă de cel mult 5 ani.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Conform datelor analizate de Profit.ro, compania a primit răspuns de la BCR Leasing, BCR, Libra Bank Internet, Eximbank și Unicredit Bank.
"Compania a pornit procesul de redresare și restructurare, cu investiții din surse proprii, în primul rând în partea de front office unde s-au achiziționat imprimante, calculatoare, s-a introdus plata cu cardul și multe din procesele la ghișeu se vor simplifica, urmând ca odată cu achiziția finanțării să pornească și măsurile privind infrastructura operațională", a declarat pentru Profit.ro directorul general al companiei, Mircea Tudosie.
Investiția în centrul de sortare din București, care va fi construit pe un teren din Otopeni, aflat în proprietatea companiei, se ridică la 7,5 milioane de euro. Împrumutul va fi solicitat pe o perioadă de 5 ani și garantat cu terenul.
Pentru echipamentele de sortare a coletelor necesare centrelor din București și Cluj-Napoca, operatorul poștal național a calculat un buget de 6,71 milioane de euro.
Extinderea parcului auto cu peste 600 de vehicule, alături de aproape 250 de mopede, necesită finanțare de 9,23 milioane de euro, investiție care urmărește, pe lângă modernizarea flotei auto, creșterea cotei de piață a companiei pe piața serviciilor Express de aproape 4 ori, la 15%.
Modernizarea infrastructurii IT are un necesar de finanțare estimat la 7,2 milioane de euro.
Ultimele trei obiective de investiții vor fi finanțate pe o perioadă de 4 ani, fie prin credit bancar, fie prin leasing.
CITEȘTE ȘI Românii au cumpărat online produse de 3,5 miliarde de euro și au bifat mai multe premiere. Ce îi convinge să se îndrepte spre e-commerce“Aceste instituții au cuprins în cadrul ofertelor indicative, pe lângă structura de costuri, și elemente ca procent avans, propuneri de mix garanții, condiții uzuale pentru derularea creditelor de investiții. La întocmirea documentației pentru pregătirea achiziției și pentru organizarea și desfășurarea procedurii de atribuire, Poșta Română va ține cont de sugestiile și recomandările primate, în cazul în care le consideră relevante și nu dezavantajează compania”, se arată în rezultatul final al consultării de piață.
Poșta este cel mai mare operator local de profil, are peste 24.000 salariați și o rețea teritorială de aproximativ 5.600 de unități.
Compania este controlată de Ministerul Comunicațiilor – 93,52% și Fondul Proprietatea – 6,48%.
În 2017, conform celor mai recente date disponibile, afacerile companiei au crescut cu 2%, la 1,126 miliarde de lei, iar profitul net a atins 13,92 milioane de lei, de la 10,45 milioane de lei în 2016.