EXCLUSIV Negrițoiu, ASF: Deblocarea încrederii în piața asigurărilor se vede în subscrieri, care vor depăși 10 miliarde lei în acest an

EXCLUSIV Negrițoiu, ASF: Deblocarea încrederii în piața asigurărilor se vede în subscrieri, care vor depăși 10 miliarde lei în acest an
scris 7 oct 2016

Industria asigurărilor generale și de viață va depăși în acest an pragul de 10 miliarde de lei, de la 8,75 miliarde de lei în 2015, evoluția fiind efectul deblocării pieței în sensul încrederii, ca urmare a ieșirii asigurătorilor care vindeau ieftin RCA și plăteau cu întârziere despăgubirile, a afirmat președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu, într-un interviu acordat Profit.ro.

“Piața va depăși 10 miliarde de lei în acest an. În primele 6 luni, piața a atins 5 miliarde de lei, conform datelor ASF, și nu văd cum să scadă în a doua jumătate a anului. Cred că aceste ieșiri (Astra și Carpatica Asig – n.r.) au deblocat piața RCA în sensul câștigării încrederii în acest business. Pe această piață, unde în trecut jocurile erau făcute de companiile care vindeau ieftin, unii asigurători, subsidiare ale unor grupuri financiare puternice, au vândut cât să nu iasă de tot din piață. Motoarele de dezvoltare și de vânzare nu erau puse în funcțiune. Acești asigurători, care practic vindeau la relanti, știau că piața RCA este una necompetitivă și distorsionată”, a explicat Negrițoiu.

Urmărește-ne și pe Google News

În ultimii ani, jocurile pe piața RCA au fost făcute de asigurătorii care au vândut ieftin, cum ar fi Astra, Carpatica Asig, City Insurance sau Euroins. Prin prețuri scăzute, care nu acopereau riscurile preluate în asigurare, aceste companii și-au majorat veniturile din subscrieri și au urcat puternic în clasament. Astfel, Astra a devenit liderul pieței, devansând Allianz-Țiriac și Omniasig, subsidiare ale grupurilor Allianz (Germania) și Vienna Insurance Group (Austria).

De asemenea, Carpatica Asig, City Insurance sau Euroins, care acum 5-10 ani, ocupau poziții la mijlocul clasamentului, au intrat în top 10 și au lăsat în urma lor asigurători ca Generali, Asirom sau UNIQA.

Când gaura provocată de politica prețurilor scăzute a devenit prea mare, în cazul Astra de circa un miliard de lei, și riscul sistemic nu mai putea fi ignorat, ASF a pus piciorul în prag și a aplicat măsura planului de redresare financiară la Astra (în februarie 2014) și Carpatica Asig (mai 2014).

Acționarii celor două companii nu au realizat infuziile de capital solicitate și ASF le-a retras autorizațiile de funcționare și a solicitat instanței declanșarea procedurii de insolvență.

Dacă o fi fost așa? CITEȘTE ȘI Dacă o fi fost așa?

Măsurile de însănătoșire a pieței au vizat și Euroins Romania (octombrie 2015) și City Insurance (aprilie 2016). În primul caz, grupul bulgar Eurohold a capitalizat asigurătorul român cu 200 milioane de lei și se pregătește să suplimenteze cu încă 100 milioane de lei, dintr-un total de până la 400 milioane de lei.

La City Insurance, ASF așteaptă finalizarea programului de audit din partea Deloitte Romania, orice decizie în cazul asigurătorului, care trebuie să își majoreze capitalul social cu 30 milioane de euro, urmând să fie luată în baza acestui document, conform datelor instituției remise la solicitarea Profit.ro.

Piața asigurărilor din România a totalizat în prima jumătate a anului subscrieri din prime de 5 miliarde lei, în creștere cu 11% față de aceeași perioadă din 2015, din care cele aferente polițelor încheiate pe teritoriul țării au cumulat 4,92 miliarde lei.

Primele subscrise pe teritoriul altor state au înregistrat o scădere cu 51%, la 80 milioane de lei.

“Spre deosebire de piața europeană de asigurări, care este dominată de segmentul asigurărilor de viață (circa 61% conform datelor Insurance Europe), în România acesta reprezintă doar 17% din primele subscrise, piața fiind dominată de asigurările generale, respectiv de cele auto”, se arată într-un document al ASF.

Asirom VIG deține prima poziție în topul asigurătorilor, cu un volum al subscrierilor de 660,88 milioane lei și o cotă de piață 14,16%.

Aceasta este urmată de Allianz-Țiriac Asigurări, cu 594,73 milioane lei (12,75%), Omniasig VIG – 455,49 milioane lei (9,76%), Carpatica Asig – 451,76 milioane lei (9,68%) și Groupama Asigurări – 440,14 milioane lei (9,43%).

Astfel, primele cinci companii de pe piață totalizau la jumătatea anului 55,8% din întreaga industrie.

Din totalul primelor subscrise pentru asigurări generale, de 3,88 miliarde lei, cele mai mari ponderi le dețin RCA, CASCO și bunuri și proprietați.

În primul semestru, ponderea acestor trei clase a fost de 89% din totalul primelor subscrise de către companiile de profil pe segmentul asigurări generale.

Asigurătorii au plătit în primele șase luni ale anului indemnizații de 1,87 miliarde lei, din care 1,8 miliarde de lei pentru asigurările generale, cu 11% mai puțin, și 74,94 milioane de lei pentru polițele de viață, în urcare cu 1%. Aceste sume exclud maturitățile și răscumpărările parțiale și totale.

viewscnt
Afla mai multe despre
negritoiu
asigurari
estimare