Estimările recente ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) duc pragul de fraudă în asigurări la un procent de 15-20% raportat la întreaga piață din România, relevă un document oficial redactat în urmă cu puțin timp și prezentat acum de Profit.ro. În cifre absolute, aceasta ar însemna că nivelul fraudelor se ridică, anual, la 1,7-1,8 miliarde de lei sau aproximativ 400 de milioane de euro. Ca urmare, un grup format din specialiști din ASF și din firmele de asigurare propune înființarea unui organism antifraudă cu puteri fără precedent. Orice asigurat va putea deveni suspect, dacă Biroul Antifraudă devine operațional în forma propusă în prezent.
Nivelul extrem de ridicat al fraudei, pe care ASF nu l-a prezentat public niciodată, este elementul de la care pornesc mai mulți specialiști din Autoritate, împreună cu reprezentanți ai companiilor, într-un proiect care propune înființarea unui organism ce ar urma să se ocupe de combaterea ilegalităților în domeniu.
Proiectul fără precedent ar fi coordonat direct chiar de către președintele ASF, Mișu Negrițoiu, după cum arată sursele Profit.ro. Instituția ar urma să fie finanțată de către Autoritate în primii 3 ani de funcționare și va fi denumită, cel mai probabil, Biroul Antifraudă în Asigurări (BAFA). Acest organism ar urma să aibă printre angajați inclusiv foști procurori, polițiști sau lucrători din servicii de informații, pe un model existent deja în interiorul firmelor de asigurare.
Deși pornește de la o realitate de necontestat a pieței, proiectul, așa cum arată în forma actuală, conferă viitorului BAFA puteri și obligații care ar putea intra în directă contradicție cu una dintre sarcinile definite de lege pentru ASF, și anume protecția consumatorului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Primul paragraf de la capitolul “competențe” transformă în posibil suspect orice client al firmelor de asigurare. “BAFA poate investiga orice caz pe care compania de asigurări îl consideră necesar a fi investigat, cum de altfel și cazurile ce vor fi alertate automat prin intermediul sistemelor informatice sau de către cetățeni”, arată explicit documentul citat.
Astfel de știri exclusive vor fi disponibile în curând abonaților prin platforma PROFIT INSIDER. Prin această platformă vor fi puse la dispoziție și documentele oficiale pe baza cărora sunt prezentate informațiile.
Aceasta deși proiectul BAFA propune ca instituția să realizeze, împreună cu ASF, politici comune “pentru promovarea intereselor asigurătorilor și, în egală măsură, a protecției asiguraților”.
Proiectul BAFA își propune din start să modifice Codul Penal prin introducerea unei definiții clare pentru frauda în asigurări. Definiția propusă în proiect include în cercul “suspecților” orice persoană care solicită daune morale peste un anumit nivel.
Ești suspect automat dacă soliciți daune morale. ASF va merge în instanță de partea asigurătorilor
Problema plățiilor pentru vătămări corporale și daune morale este ridicată cu insistență de către companiile de asigurare. care remarcă creșteri substanțiale pe acest segment.
De altfel, reglementarea acestui tip de daune este unul dintre principalele deziderate ale pieței care a reușit să impună și în noua lege RCA o formulă care limitează substanțial plățile pentru vătămări corporale, după cum a mai arătat Profit.ro. Daunele morale nu sunt însă incluse.
“Orice solicitare de daune morale, aferentă unui eveniment acoperit printr-o poliță RCA, unde suma solicitată este mai mare de 100.000 de euro/ caz, poate fi considerată o tentativă de fraudă”, arată documentul citat. Mai departe, proiectul propune ca BAFA (organism care ar trebui să funcționeze în cadrul ASF) să investigheze cazurile “inclusiv din perspectiva reprezentării în instanță a asigurătorului”.
CITEȘTE ȘI Firma care asigură militarii români a primit primul termen în dosarul de faliment. Câți păgubiți lasă în urmă asigurătorulProiectul vine cu definiții chiar mai ample și face ca simpla suspiciune a asigurătorului să fie suficientă pentru declanșarea unei investigații. “În cazul dosarelor de vătămări corporale și decese, acolo unde avocații părților vătămate solicită sume nejustificate, compania de asigurări poate solicita investigații ale BAFA”, arată documentul.
Firmele de asigurare au propriile departamente antifraudă și juridice care se ocupă exact cu investigarea și reprezentarea în instanță, însă proiectul citat propune ca activitatea acestor departamente să devină opțională, întrucât “în cazul în care asigurătorul dorește ca reprezentarea în instanță să nu fie realizată prin intermediul BAFA, acesta va fi reprezentat de departamentul juridic propriu”.
Poliția asigurărilor va putea face și legi și va răspunde rapid la orice solicitare a firmelor de asigurare
Proiectul propune ca BAFA să poată acționa inclusiv ca inițiator de modificări legislative. “BAFA, împreună cu celelalte asociații (UNSAR, UNSICAR etc), va propune modificări sau amendări ale legislației și va oferi cadrul necesar dezvoltării companiilor de asigurări”. BAFA ar trebui să răspundă la orice solicitare a asigurătorului pentru investigarea unui dosar în maximum 60 de zile de la data primirii solicitării.
Pe de altă parte, înființarea BAFA ar rezolva o altă mare problemă a asigurătorilor. Aceștia nu ar mai fi neapărat obligați să constituie rezerve în cazurile de presupusă fraudă, așa cum se întâmplă în prezent, întrucât “BAFA poate recomanda stabilirea unei rezerve”, dar, dacă Biroul sesizează Parchetul sau alte instituții abilitate, asigurătorul nu va mai constitui nicio rezervă.