Ordonanța de Urgență privind polițele RCA va intra, cel mai probabil săptămâna viitoare, în circuitul de aprobare din cadrul Parlamentului și va fi discutată în Comisia de Buget Finanțe din Senat. Astăzi, însă, ASF ar trebui să emită primele tarife maximale pentru asigurarea obligatorie, în condițiile în care a transmis organizațiilor din domeniul transportului că va face tot posibilul ca prețurile să fie gata până pe 5 octombrie. Totuși, singurul termen care este impus Autorității este 20 octombrie, când se împlinesc 30 de zile de la emiterea ordonanței.
Sursele Profit.ro au arătat că tarifele RCA sunt departe de a fi finalizate, deși câteva schițe în acest sens există. Conform surselor citate, o primă formă a prețurilor va fi gata abia la începutul săptămânii viitoare.
ASF încearcă să identifice un preț maximal care să fie la un nivel de echilibru între cerințele firmelor de transport și calculele companiilor de asigurare, acesta fiind și motivul pentru care procedura va fi una de durată.
La rândul lor, și senatorii din Comisia de Buget-Finanțe vor amâna, se pare, discuția privind OUG pentru săptămâna viitoare deși, inițial, dezbaterile ar fi trebuit să aibă loc tot astăzi.
Chiar dacă ASF ar reuși să transmită tarifele acestea ar avea o valoare strict orientativă, întrucât ele trebuie avizate de Consiliul Concurenței.
În continuare, tarifele aprobate de către Consiliu vor fi transpuse printr-o Hotărâre de Guvern, aceasta fiind singura posibilitate prevăzută de Legea Concurenței.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Prețul fix la RCA lovește în plin brokerii. Generali a redus de 12 ori comisioanele, urmează Allianz Țiriac și GroupamaConform ordonanței de urgență, tarifele ar trebui să devină efective până pe 20 octombrie, însă procedurile legislative destul de greoaie ar putea întârzia și acest termen. Nu este încă sigur dacă Consiliul Concurenței va finaliza analiza asupra prețurilor în timpul indicat sau dacă OUG va ieși din Senat în aceeași formă în care a plecat de la Guvern.
Consiliul Concurenței a adoptat încă de la început o poziție rezervată în ceea ce privește Ordonanța. Președintele instituției, Bogdan Chirițoiu, a spus că aceasta ar putea distorsiona piața și va determina o aliniere a prețurilor către nivelul de sus, stabilit de ASF.
Pe 20 septembrie, pe fondul protestelor organizate de transportatorii nemulțumiți de creșterea prețurilor RCA, Guvernul României a emis o Ordonanță de Urgență care prevede că ASF va calcula un preț maximal pentru RCA iar acest preț nu se va modifica timp de șase luni.
Această măsură este una excepțională, care excede atribuțiilor ASF și se bazează pe o prevedere europeană transpusă în România prin Legea Concurenței. Potrivit acestei prevederi, regelemntatorul poate interveni în fixarea prețurilor în cazuri speciale și pe perioade limitate, de până la șase luni.
Guvernul a considerat că piața RCA este într-o situație specială în condițiile în care, potrivit susținerilor transportatorilor, prețurile RCA au urcat cu 300% în decurs de un an. Datele ASF nu confirmă acest procent dar arată, totuși, o creștere semnificativă pe anumite segmente.
De exemplu, în cazul camioanelor de peste 16 tone, majoritatea tarifelor se situau, la finele lunii iunie, în intervalul 8.000-15.000 de lei, în condițiile în care la începutul lui 2015 cei mai mușți transportatori plăteau până în 12.000 de lei. Peste 10% din transporatori plătesc astăzi peste 20.000 de lei pentru RCA, deși în 2015 doar 0,1% dintre polițe ajungeau la acest nivel de primă. Pentru acest segment, ASF a promis transportatorilor un tarif maxim de 7.500 de lei.