Președintele ASF, Mișu Negrițoiu, le-a spus celorlalți șapte membri ai Consiliului că, din februarie, vor lua decizii ''singuri'', răspunzând astfel, la nervi, unor sugestii primite din acest Consiliu. Negrițoiu a fost, până acum, unul dintre cei mai fermi supraveghetori din istoria pieței asigurărilor, motiv pentru care și-a atras numeroase antipatii în lumea politică, în mediul financiar, în ASF și nu numai.
Despre această reacție, Mișu Negrițoiu a făcut un scurt comentariu, la solicitarea Profit.ro. " Multe zice omul la necaz. Nu mă refeream nici la o demisie și nici la demitere", a spus președintele ASF, arătând și că afirmația sa a venit ca răspuns la îndemnul altor membri ASF de a fi "mai atent cu ce vorbește".
Pe de altă parte, contactat de Profit.ro într-un alt context, săptămâna trecută, Negrițoiu a spus: “ Dacă/când nu voi mai fi la ASF, desigur imi caut o pozitie de neexecutiv și cercetez piața în acest sens”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Negrițoiu a arătat că nu are motive pentru a pleca de la conducerea Autorității, motiv pentru care deputații au declanșat procedurile de demitere.
De atunci, a început un adevărat joc al nervilor în cadrul căruia președintele ASF a arătat că nu poate fi demis pe căi legale iar actuali și foști parlamentari din mai multe partide l-au acuzat pe șeful ASF, în principal pentru falimentarea Astra și Carpatica Asig și pentru scumpirea tarifelor RCA.
Una dintre cele mai stridente voci din acest punct de vedere a fost cea a fostului deputat PNL, Andreea Vass care, printre altele, a dezvăluit cât ar încasa Mișu Negrițoiu dacă ar fi demis de la conducerea ASF.
Și această afirmație a fost contrazisă de actualul președinte al Autorității.
Anterior, Partidul Social Democrat, care între timp a câștigat alegerile parlamentare și a devenit și partid de guvernământ, a transmis printr-un comunicat oficial că dorește demiterea președintelui Negrițoiu pe motiv că proasta gestiune a pieței asigurărilor a provocat un dezastru încheiat prin fixarea tarifelor maxime pentru RCA, o decizie unică în Europa.
Intențiile PSD au rămas în continuare valabile și sunt confirmate de deputații partidului, responsabili de zona financiară. Demiterea lui Mișu Negrițoiu rămâne un obiectiv, chiar dacă procedurile vor fi schimbate în așa fel încât să nu poată fi contestate în instanță.
Negrițoiu, contestat din toate părțile, inclusiv din interiorul ASF
Disputele pe care președintele ASF le-a avut inclusiv cu mai mulți membrii ai board-ului instituției nu mai constituie un secret în lumea asigurărilor.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cel mai mare vânzător de RCA al momentului, tot mai aproape de o preluare. Nemții de la BLH au făcut o ofertă concretăDe altfel vicepreședintele Mircea Ursache l-a atacat public, în repetate rânduri, pe șeful ASF. Și alți membrii ai Consiliului au fost deseori pe poziții divergente cu Negrițoiu.
În cadrul ASF, președintele a avut constant divergențe, mai ales cu reprezentanții curentului naționalist care au susținut firmele românești și a căror influență a crescut după venirea la putere a PSD.
Pe de altă parte, și Mișu Negrițoiu a fost tot propunerea PSD pentru șefia ASF, cu diferența că la acel moment șeful social democraților și prim ministru era Victor Ponta, astăzi mai puțin influent în partid.
Mișu Negrițoiu a fost cel mai ferm supraveghetor de până acum al pieței asigurărilor. El a manageriat falimentele Astra și Carpatica Asig, cele mai mari firme de asigurare cu capital românesc și societățile care vindeau cel mai ieftin RCA.
Cele două societăți erau deținute de oameni de afaceri extrem de influenți în zona politică și nu numai, adică Dan Adamescu și, respectiv, Ilie Carabulea.
Falimentele Astra și Carpatica, deși justificate de situația financiară precară a celor două, au avantajat în mod evident societățile de asigurare rămase în piață, majoritatea multinaționale.
Rezultatul a fost plafonarea tarifelor, un alt motiv pentru care Negrițoiu a ajuns să fie cea mai blamată persoană din lumea asigurărilor.
Brokerii de asigurare pierd enorm după plafonare, având în vedere că asigurătorii au redus comisioanele pe care le plăteau către intermediari.
Au existat situații, mai ales în problema falimentului Astra, în care Negrițoiu a luat decizii cu un singur vot “pentru”, dat chiar de el însuși.
Cel mai virulent “dușman” al lui Negrițoiu au fost, însă, asociațiile transportatorilor care au contestat agresiv majorarea tarifelor RCA cu până la 300%, după falimentul Astra Asigurări, și care au cerut în repetate rânduri demisia lui Negrițoiu.
Mai multe nume de înlocuitori vehiculate, un singur lucru cert: PSD va decide
Despre înlocuirea lui Mișu Negrițoiu s-a vorbit încă de acum doi ani, când mandatul său era la început. Ca nume de înlocuitor au fost vehiculate, la acea vreme, cele ale lui Ionuț Dumitru, peședintele Consiliului Fiscal sau Lucian Anghel, președintele Bursei de Valori.
De această dată, însă, situația este diferită, având în vedere că au fost deja declanșate procedurile de demitere, în Parlament.
Și acum sunt vehiculate mai multe nume, printre care și cele unor actuali membrii ai ASF apropiati sau chiar foști membrii ai partidului de guvernamant sau ale unor directori din instituții de sub tutela Autorității, de asemenea având legături cu lideri ai social democraților.
Singurul lucru cert, însă, este că același partid care l-a desemnat pe Mișu Negrițoiu îl va numi și pe succesorul său, având în vedere că PSD, împreună cu ALDE dețin majoritatea absolută în Parlamentul României, instituția care numește membrii ASF.