Eximasig, asigurător controlat indirect de stat, nu are intenția să intre pe piața polițelor auto RCA, așa cum propunea un fost vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) la începutul acestui an, reiese din planul de afaceri aprobat de acționarii companiei pentru perioada 2017 – 2018.
Ideea intrării statului pe piața asigurărilor RCA a fost avansată pentru prima oară de fostul vicepreședinte ASF Marius Vorniceanu într-un interviu acordat Profit.ro în februarie 2016.
Vorniceanu a afirmat atunci că piața RCA manifestă tendințe oligopoliste și că liberalizarea accesului pe piața RCA va permite Eximasig să intre pe acest segment de afaceri și să practice tarife rezonabile, devenind astfel o alternativă la oferta asigurătorilor privați, ale căror tarife au crescut foarte mult în ultima perioadă.
“Dacă există voință politică, Eximasig poate să intre pe RCA cu prețuri rezonabile. Eu susțin această idee care, dacă va fi pusă în practică, va rezolva problemele pieței RCA. Personal, cred că intrarea acestui asigurător este cheia rezolvării problemelor pieței RCA, iar clienții vor avea o alternativă la tarifele practicate de ceilalți asigurători privați”, a afirmat atunci Vorniceanu.
Trei luni mai târziu, Negrițoiu spunea însă că posibila intrare a Eximasig pe piața RCA va presupune bani mulți și achiziționarea altor jucători de profil pentru a ajunge la o cotă de 5% sau 10%.
“Ideea intrării Eximasig pe RCA este foarte vagă. Agreem orice nou jucător pe piață. Dacă Ministerul Finanțelor, prin Eximbank, vrea să devină un jucător puternic pe RCA, atunci este binevenit. Problema este că nu poți să faci acest lucru într-un an de zile. O cotă de piață de 5% sau 10% presupune capitalizare și achiziții, dar asta nu este problema noastră”, a afirmat Negrițoiu.
La începutul lunii decembrie, ASF a anunțat că nu a primit până acum nicio cerere de autorizare pentru segmentul asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA) din partea Eximasig.
Precizarea autorității a venit după ce mai multe patronate din transporturile rutiere au solicitat Guvernului și Parlamentului inițierea rapidă a procedurilor prin care Eximasig să fie autorizată de către ASF să emită polițe RCA.
Care sunt obiectivele planului de afaceri al Eximasig în următorii doi ani?
Documentul prezentat acum de Profit.ro arată că managementul asigurătorului și-a propus atingerea unui volum de subscrieri de 28,9 milioane de lei în 2017 și de 31,8 milioane de lei în 2018, precum și înregistrarea unui profit net de 2,08 milioane de lei în 2018, de la 310.000 lei în 2017.
În 2015, subscrierile asigurătorului au scăzut cu 11,4%, la 18,04 milioane de lei, iar pierderile au coborât de la 3,55 milioane de lei la 816.547 lei.
Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, Eximasig a raportat pierderi în fiecare an de funcționare, care însumează 29,09 milioane de lei în perioada 2010 – 2015.
Ca pondere, structura subscrierilor se va menține similară anilor precedenți. Astfel, aproape jumătate din primele subscrise va proveni din asigurări de garanții, urmate de polițele de incendiu și alte calamități naturale, asigurările de credite și cele de răspundere civilă generală.
Cum vrea managementul Eximasig să atingă nivelul primelor subscrise propus pentru 2017 și 2018?
Prin “întărirea” colaborării cu brokerii de asigurare, revizuirea produselor de asigurare și crearea de polițe noi pentru a răspunde cerințelor pieței, dezvoltarea canalelor de vânzare în mediul online, încheierea de parteneriate de tip bancassurance cu bănci comerciale “de prestigiu” (între care Eximbank și CEC Bank) și subscrierea în conformitate cu dreptul de stabilire și libertatea de presta servicii și pe alte piețe.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Reducerea comisioanelor RCA determină fondul The Foundations să iasă din acționariatul Otto Broker, dar rămâne finanțator al proiectelor intermediaruluiDe asemenea, conducerea asigurătorului vrea “să cultive” relații cu autoritățile locale care beneficiază de diverse surse de finanțare pentru lucrări de infrastructură sau dezvoltare a zonei, precum și efectuarea de analize de profitabilitate pe fiecare produs în parte și eliminarea din portofoliul companiei a produselor ineficiente din punct de vedere economic.
În plus, conducerea Eximasig vrea să evalueze oportunitatea externalizării unor activități ale companiei în vederea eficientizării cheltuielilor administrative și efectuarea de analize de piață care să releve atât poziția și percepția companiei în piața asigurărilor precum și noi oportunități de dezvoltare.
Planul de afaceri al asigurătorului arată că cheltuielile salariale vor atinge 6,25 milioane de lei în 2017 și vor urca la 6,42 milioane de lei în 2018. De asemenea, cheltuielile administrative vor atinge 4,59 milioane de lei în 2018, de la 4,47 milioane de lei în 2017.
Cu un capital social de 37,64 milioane de lei, Eximasig este specializată în asigurarea riscurilor financiare și a altor tipuri de riscuri complementare acestora (bunuri, răspunderi, cargo, accidente, ș.a.) asociate operațiunilor de export, cât și operațiunilor comerciale interne.
Acționarul majoritar este Eximbank, cu peste 93% din titlurile asigurătorului. Eximbank este controlată de stat, prin Ministerul Finanțelor Publice.
Societatea a fost înființată în 2009, în urma recomandărilor Comisiei Europene, care a solicitat separarea celor două activități ale Eximbank – creditare și asigurări.
Activitatea de subscriere a început în 2010.