Ex-proprietarul Animax Cristian Ludovic Pop, fostul secretar de stat în Finanțe Dan Manolescu, Alexandru Covrig, vicepreședinte 10 ani al Vel Pitar, Andrei Crețu și Iulian Cârciumaru, foști proprietari ai 7Card, afacere vândută francezilor de la Sodexo, și Eugen Voicu, șeful celei mai mari societăți independente de administrare a investițiilor, Certinvest, și-au unit forțele, alături de alți investitori, într-un holding cu care vor să devină unul dintre principalii jucători din agribusiness-ul autohton. Ei au preluat deja 5 ferme din Teleorman de la un investitor spaniol și pregătesc noi achiziții, urmând și să se listeze la Bursa București.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Ludovic Pop și-a vândut recent rețeaua de petshopuri Animax, către The Rohatyn Group (TRG), firmă americană de investiții axată pe piețele emergente, într-o tranzacție evaluată la circa 20 de milioane de euro, acesta fiind primul business în care intră după vânzare.
Dan Manolescu a fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor în Guvernul Ponta, intervalul ianuarie 2013-septembrie 2015, la acest moment fiind președintele Camerei Consultanților Fiscali din România.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Alexandru Covrig a fost membru CA la producătorul de produse de panificație Vel Pitar în iunie 2004-aprilie 2015, astăzi fiind CEO al TerraBisco.
În acest business, grupat sub umbrela Holde Agri Invest, mai sunt Liviu Gabriel Zăgan (coordonatorul șef al proiectului), un arhitect cu experiență de 8 ani la o fermă din Călărași, Enrico Robert Maxim, partener fondator al firmei de consulatanță Ensight Management, Matei Cristian Georgescu, asociat la Organul de Arhitectură SRL, Daniela Camelia Nemoianu-Istocescu, fost Executive Partner la KPMG și ex-președinte al Camerei de Comerț Americane în România, Stelian Judele, administrator la Comersid Galați, și companiile Certinvest Management Solutions, Vertical Seven Group și Safe Adventure.
Vertical Seven Group este controlată de Andrei Dan Crețu – 50% și Iulian Florentin Cîrciumaru – 50%.
Asociații Safe Adventure sunt Theodor Ion Badiu – 50% și Camelia Badiu – 50%. Camelia Badiu deține integral firma de turism Bavaria Tour.
CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză: Compania americană Transcendia cumpără un producător român de ambalaje din polietilenăDe asemenea, în business au fost atrași Marian Șeitan, care a pus bazele Mediapost Hit Mail, afacere preluată de serviciul poștal al Franței, Irina Anghel Enescu, de profesie avocat și managing director al Asociației Fondurilor de Investiții de Private Equity și Venture Capital din Europa de Sud-Est, și avocatul Cornel Popa, partener al Țuca Zbârcea & Asociații.
“Am înființat Holde Agri Invest, o companie holding, pentru a administra investițiile în agricultură ale unui grup de investitori. Acum doi ani ne-am întâlnit cu Liviu Zăgan, Alexandru Covrig, Enrico Robert Maxim și Matei Cristian Georgescu. Plecând de la dorința lor de finanțare, am dezvoltat un concept nou de parteneriat în care compania holding este administrată de o companie specializată de management, Holde Agri Management SRL”, spune pentru Profit.ro fondatorul și acționarul majoritar al Certinvest, Eugen Voicu.
Holde Agri Management este specializată activități de consultanță pentru afaceri și management.
CITEȘTE ȘI Tranzacție: Grupul francez Engie preia distribuitorul de gaze Wirom Gas din București, controlat astăzi de GazpromÎntr-o primă fază, spune Voicu, fondatorii au contribuit cu 600.000 de euro la capitalul inițial, apoi au fost operate alte infuzii de capital, iar ținta este ca, până la jumătatea acestui an, să fie finalizată prima rundă de finanțare de 5 milioane de euro.
“Ne-am adresat până acum unui cerc restrâns de investitori, în general clienți de portofolii individuale administrate la Certinvest”, a precizat Voicu.
Holde Agri Invest a fost înființată cu un capital social inițial de 466.000 lei. În urma mai multor infuzii, ultima în sumă de 930.000 lei, capitalul social a atins 9,68 milioane de lei.
“Compania holding a achiziționat 5 ferme de la un singur proprietar, un cetățean spaniol, și avem în prezent 2.800 de hectare în exploatare, inclusiv în arendă, din care aproximativ 2.400 sunt certificate ecologic. Fermele sunt amplasate lângă Roșiorii de Vede, în localitatea Măgura cu Liliac (județul Teleorman - n.r.). Avem o echipă de specialiști care include și experți străini și am făcut primele însămânțări în toamna anului 2018. Angajamentul echipei de management este pe 10 ani, astfel încât să fie relevant pentru acest sector de activitate”, arată Voicu.
CITEȘTE ȘI Tranzacție: Net Brinel, unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții și servicii IT de pe piața locală, este preluat de grupul francez SNEFPlanul investitorilor este “cultura mare de cereale”, dezvoltarea și achiziționarea de spații de depozitare și dotarea cu echipamente de ultimă generație.
“Agricultura este într-un moment de mare impact tehnologic, nu numai în România, și acest lucru se va vedea în următorii ani. Doar investițiile în utilaje pentru aceste ferme vor depăși 3 milioane de euro. Am prevăzut în actul constitutiv demersurile pentru listarea companiei la BVB după trei ani de activitate și acest IPO ne va furniza capital suplimentar pentru noi achiziții. De asemenea, vom avea posibilitatea să atragem alți fermieri prin majorare de capital cu activele lor și acordarea de acțiuni listate. Ne dorim ca, după 5 ani, să avem 20.000 de hectare în administrare și să devenim un jucător important în agricultura românească”, mai spune Voicu.
Listarea la Bursa de Valori București este gândită pentru finele anului 2021.