EXCLUSIV Peste 500 de angajați ai Astra Asigurări pleacă acasă. Planul inițial al KPMG a eșuat

EXCLUSIV Peste 500 de angajați ai  Astra Asigurări pleacă acasă. Planul inițial al KPMG a eșuat
scris 20 mai 2016

KPMG Restructuring, lichidatorul Astra Asigurări care a luat decizia de a păstra o bună parte a angajaților companiei chiar și după intrarea  în faliment, a anunțat liderii de sindicat că din 6 iunie încep concedierile, arată sursele Profit.ro.

Un document KPMG ale cărui concluzii au fost publicate în exclusivitate de Profit.ro, arăta că, la data de 30 noiembrie 2015, Astra mai avea peste 500 de angajați doar pe zona de subscriere.

În documentul pe care l-a trimis către 100 de potențiali investitori, KPMG prezenta angajații Astra ca o resursă puternică. La acel moment, lichidatorul mergea în principal pe varianta unui transfer de business, în condițiile în care Astra mai avea peste 1 milion de polițe valide.

Săptămâna aceasta, reprezentanții angajaților au fost anunțați, însă, că, din 6 iunie, încep concedierile, ceea ce arată că varianta unui transfer al afacerii a eșuat.

Unul dintre motivele pentru care KPMG a fost selectată de către ASF pentru poziția de lichidator a fost și strategia aleasă pentru valorificarea activelor Astra, adică păstrarea portofoliului și transferul acestuia către un alt asigurător.

Urmărește-ne și pe Google News

La baza deciziei celor din ASF ar fi stat și faptul că aceeași companie a îndeplinit și rolul de administrator special al Astra, poziție din care avusese contacte cu mai mulți potențiali investitori.
 
În prezent, Astra mai are sub 200.000 de polițe valide, care vor expira aproape toate la jumătatea lunii august, când se împlinește un an de la momentul în care Astra și-a pierdut dreptul a mai subscrie.

După cum a arătat Profit.ro, lichidatorul încearcă acum să vândă ce a mai rămas din portofoliul de polițe către firme de asigurare din România care se numără și printre cei mai importanți creditori ai companiei falimentare.

Pe de altă parte, activele Astra Asigurări nu constau doar în portofoliul de polițe. Compania este acționar la cel puțin șapte societăți comerciale din diverse domenii, de la turism la minerit. Mai mult, Astra deține încă 15% din Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor, instituia care emite asigurările obligatorii de locuință.

Discursuri motivante în fața angajaților. Salariile, obiect de litigiu

În toată perioada care a trecut după 15 august 2015, când Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis să ridice licența Astra și să îi ceară falimentul, angajații au fost plătiți de către lichidator din resursele asigurătorului.

Negrițoiu: Piața asigurărilor va crește cu peste 10% în acest an. Cu profitabilitatea, în schimb, e mai greu CITEȘTE ȘI Negrițoiu: Piața asigurărilor va crește cu peste 10% în acest an. Cu profitabilitatea, în schimb, e mai greu

Mai mult, au arătat pentru Profit.ro surse din interiorul companiei, discursul reprezentanților lichidatorului a fost unul extrem de motivant și arăta angajaților rămași că firma va fi preluată și își va relua activitatea la un nivel similar cu ce de dinainte de intrarea în faliment. 

KPMG nu a făcut un secret din faptul că dorește să conserve cât mai bine compania pentru a o vinde către un alt asigurător.

Cheltuielile sub formă de salarii au făcut și obiectul a două contestații care se vor judeca, pe 23 mai, la Tribunalul București. După cum a mai arătat Profit.ro, ASF și FGA au contestat raportul lichidatorului KPMG, dar și felul în care acesta a decis să utilizeze resursele Astra.

Contestațiile celor două instituții au venit abia la începutul lunii martie 2016, la șapte luni după ce ASF a ridicat licența Astra și la trei luni după ce Tribunalul București a confirmat starea de faliment a asigurătorilor.

Astra Asigurări a fost, până la jumătatea anului 2014, cea mai mare societate de asigurări din România. Compania se află în lichidare, starea sa de faliment fiind confirmată definitiv de Curtea de Apel București.

În momentul în care i s-a cerut falimentul, Astra avea în portofoliu 2,5 milioane de polițe de asigurare și 1,8 milioane de clienți.

În 2014 Astra a înregistrat prime brute subscrise de 777 de milioane de lei. În prezent, potrivit unui raport al KPMG Restructuring (lichidatorul numit de tribunal), firma mai avea în luna martie aproape 400.000 de polițe active, majoritatea RCA, de locuință și CASCO.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
astra
kpmg
faliment astra
esec
portofoliu astra
concedieri astra