EXCLUSIV Carpatica Asig va fi condusă de un specialist al falimentelor în asigurări

EXCLUSIV Carpatica Asig va fi condusă de un specialist al falimentelor în asigurări
Şerban Buşcu
Şerban Buşcu
scris 23 iun 2016

Marius Diaconeasa, viitorul reprezentant al Fondului de Garantare a Asiguraților la vârful Carpatica Asig, a fost adus la FGA în contextul falimentului Astra Asigurări. Mai mult, fostul avocat Diaconeasa a activat în Departamentul juridic al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor în perioada primelor falimente notabile din industrie: Metropol și Grup AS.

Din 2003 și până la venirea la CSA a Angelei Toncescu, în anul 2007, Marius Diaconeasa a fost director juridic al supraveghetorului pieței asigurărilor. Președinte al instituției era, în acea vreme, Nicolae Crișan, fost director al FGA, în prezent director adjunct al Fondului.

Urmărește-ne și pe Google News

Ordinul de numire a lui Diaconeasa la conducerea Carpatica Asig va fi publicat săptămâna viitoare în Monitorul Oficial. Contactat de Profit.ro, actualul consilier juridic al FGA ne-a confirmat numirea, însă nu a dorit să dea detalii în ceea ce privește atribuțiile pe care le va avea la Carpatica. Totuși, el a negat ferm faptul că experiența sa în domeniul juridic și lipsa de experiență în zona comercială l-ar recomanda mai degrabă ca un coordonator care să pregătească falimentul Carpatica Asig. 

El îl va înlocui pe Cristian Roșu care a devenit în urmă cu câteva luni director general al FGA, după cum a relatat în exclusivitate Profit.ro.

În perioada în care a activat ca avocat, Diaconeasa s-a remarcat prin două inițiative atipice pe care a încercat să le susțină în presă.

În primul rând, el a propus reformarea sistemului de asigurări RCA pe baza mutării responsabilității de pe mașină pe șofer și a înăspririi sanctiunilor pentru șoferii care nu dețin asigurarea obligatorie. Această idee a fost preluată, la un moment dat, și de către ultimul președinte al Astra Asigurări, Iulius Bucșe.

În al doilea rând, Diaconeasa a militat pentru desființarea Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor și transformarea asigurării obligatorii a locuinței în taxă, pe un model existent în perioada comunistă.

Ca avocat, Diaconeasa s-a mai remarcat și în zona vătămărilor corporale și a daunelor morale din accidente rutiere, segment pe care a colaborat cu avocații de la Zamfirescu Racoți&Partners (ZRP).
  
În 2002, când au avut loc primele două mari falimente din industria asigurărilor, Diaconeasa era angajat în Departamentul juridic al CSA. În 2003 el a ajuns chiar la conducerea departamentului, postură din care s-a ocupat inclusiv de respectivele falimente. La FGA, din postura de consilier juridic, Diaconeasa era omul care reprezenta Fondul în instanță la procesul de faliment al Astra Asigurări.

Metropol și Grup AS au fost două firme de asigurare a căror activitate se baza aproape exclusiv pe vânzarea de Carte Verde la prețuri cu mult sub media pieței, pe un model asemănător cu cel aplicat pentru polița RCA de Carpatica, Astra sau Euroins. Pe atunci, componenta Carte Verde nu era parte a poliței RCA și trebuia achiziționată din punctele vamale. 

ASF a respins propunerile singurului investitor care a vrut Carpatica Asig

Singurul investitor interesat serios de Carpatica Asig, societate aflată în rezoluție cu un deficit de capital de peste 500 de milioane de lei, a fost grupul International Insurance Consortium, înregistrat în Olanda și condus de un specialist cu experiență mai ales în spațiul ex-sovietic. Propunerea IIC a fost însă respinsă de ASF, după cum a arătat Profit.ro.

ASF a anunțat, în 25 ianuarie, aplicarea în premieră a măsurilor de rezoluție la Carpatica Asig, societate aflată în redresare financiară din aprilie 2014, pentru a evita intrarea într-o stare de dificultate majoră a asigurătorului.

Pregătiri pentru Brexit: JP Morgan a rezervat camere la hotel, Barclays a adus la birou saci de dormit CITEȘTE ȘI Pregătiri pentru Brexit: JP Morgan a rezervat camere la hotel, Barclays a adus la birou saci de dormit

Compania se confruntă cu un deficit de capital de aproape 500 milioane de lei și funcționează cu un coeficient de lichiditate sub nivelul normelor legale, circa 0,4, comparativ cu minim 1.

De asemenea, ASF a dispus desemnarea unui administrator temporar, respectiv FGA, care va avea ca atribuții principale supervizarea procesului de inventariere a patrimoniului societății la finele anului 2015, întocmirea situațiilor financiare anuale și auditarea acestora, precum și supervizarea modului de ducere la îndeplinire a măsurilor, în special cele legate de atragerea unui investitor strategic.

“Până în prezent, singurul investitor care a depus un dosar în vederea preluării controlului Carpatica Asig a fost holdingul IIC, reprezentat de cetățeanul olandez Jacob Westerlaken”, se arată în comunicatul transmis joi de ASF.

Dosarul IIC a fost depus prin firma de avocatură Wolf Theiss.


Administrarea Carpatica Asig rămâne în responsabilitatea FGA, urmând ca situația financiară a societății să fie reevaluată odată cu definitivarea auditului realizat de compania Deloitte.

Pe baza concluziilor auditului, ASF va analiza opțiunile strategice disponibile în conformitate cu prevederile Legii privind redresarea și rezoluția asigurătorilor, pentru protejarea intereselor creditorilor de asigurări și menținerea stabilității pieței asigurărilor.

Cu un capital social de 24,3 milioane de lei, Carpatica Asig și-a început activitatea în 1996, sub denumirea ASA Asigurări Atlassib.
Acțiunile asigurătorului sunt deținute de omul de afaceri Ilie Carabulea, prin Atlassib Sibiu - 93,97% și Transcar Sibiu - 5,96%, și de Corneliu Tănase - 0,07%, potrivit datelor companiei.

La începutul acestui an, pretențiile solicitate Carpatica Asig de păgubiți în aproape 900 de dosare cumulau circa 600 milioane de lei, din care rezervele constituite de societate acopereau puțin peste 10%, potrivit datelor companiei consultate de Profit.ro.

În 2015, potrivit ASF, societatea a subscris prime de 583,74 milioane de lei, rezultat care a plasat Carpatica Asig pe locul 6 în ierarhia asigurătorilor non-life.
Pierderile companiei la finele anului trecut au depășit 200 milioane de lei.


 

viewscnt
Afla mai multe despre
carpatica asig
faliment carpatica asig
fga
diaconeasa
asf
csa