Activitatea Carpatica Asig Sibiu, asigurător în procedură de rezoluție din luna ianuarie, se desfășoară în condiții normale și “merge bine”, a declarat președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu.
“Administratorul nostru temporar își face treaba, societatea merge bine. Așteptăm raportul de evaluare de la Deloitte și, pe baza acestuia, să hotărâm măsurile de rezoluție, care va fi un proces pe termen mediu și lung. Trebuie să ne uităm la active, să le analizăm, să vedem care sunt bune și care sunt rele”, a spus Negrițoiu.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat, în 25 ianuarie, aplicarea în premieră a măsurilor de rezoluție la Carpatica Asig, societate aflată în redresare financiară din aprilie 2014, pentru a evita intrarea într-o stare de dificultate majoră a asigurătorului.
Compania se confruntă cu un deficit de capital de aproape 500 milioane de lei și funcționează cu un coeficient de lichiditate sub nivelul normelor legale, circa 0,4, comparativ cu minim 1.
De asemenea, ASF a dispus desemnarea unui administrator temporar, respectiv Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), care va avea ca atribuții principale supervizarea procesului de inventariere a patrimoniului societății la finele anului 2015, întocmirea situațiilor financiare anuale și auditarea acestora, precum și supervizarea modului de ducere la îndeplinire a măsurilor, în special cele legate de atragerea unui investitor strategic.
Procedura de rezoluție, definită printr-o lege intrată în vigoare la finalul anului trecut, presupune transferul activității unui asigurător cu probleme de la acționarii săi către un administrator numit de ASF.
În 2015, potrivit ASF, societatea a subscris prime de 583,74 milioane de lei, rezultat care a plasat Carpatica Asig pe locul 6 în ierarhia asigurătorilor non-life.
Negrițoiu a mai spus că ASF a primit, în urmă cu o săptămână, o cerere oficială din partea unui investitor pentru preluarea integrală a asigurătorului.
“Este vorba, după cum probabil știți, de International Insurance Consortium (Olanda). ASF analizează dosarul depus de acest investitor, de fapt mai multe persoane fizice care acționează sub umbrela acestui vehicul înregistrat în Olanda. Vrem să vedem dacă au experiența și potențialul financiar necesare preluării companiei”, a spus șeful instituției.
Cu un capital social de 24,3 milioane de lei, Carpatica Asig și-a început activitatea în 1996, sub denumirea ASA Asigurări Atlassib.
Acțiunile asigurătorului sunt deținute de omul de afaceri Ilie Carabulea, prin Atlassib Sibiu - 93,97% și Transcar Sibiu - 5,96%, și de Corneliu Tănase - 0,07%, potrivit datelor companiei.
La începutul acestui an, pretențiile solicitate Carpatica Asig de păgubiți în aproape 900 de dosare cumulau circa 600 milioane de lei, din care rezervele constituite de societate acopereau puțin peste 10%, potrivit datelor companiei consultate de Profit.ro.