Banca Comercială a României va deschide o procedură de arbitraj internațional în condițiile în care Agenția Națională de Administrare Fiscală va respinge contestația băncii la decizia de impunere a unui impozit suplimentar de peste 100 de milioane de lei. Fiscul crede că cea mai mare bancă din România a primit finanțare prea scumpă de la banca-mamă Erste, ceea ce a diminuat profitul obținut în țară, în timp ce austriecii spun că au fost înștiințați de către Banca Centrală Europeană că au acordat credite prea ieftine subsidiarei.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Guvernul a trimis Fiscul la cele mai mari bănci din țară pentru a strânge mai multe impozite. La BCR, în urma unui control încheiat în iunie 2017, ANAF a impus obligații suplimentare de plată pentru perioada 2012-2015 de peste 100 de milioane de lei, potrivit informațiilor disponibile în bilanțul băncii la șase luni.
Fiscul consideră că BCR a plătit dobânzi prea mari către banca-mamă Erste pentru creditele subordonate contractate. BCR a luat împrumuturi subordonate în lei de 1,33 de miliarde de lei în 2008, de 120 de milioane de euro în 2009 și încă două de câte 100 de milioane de euro în 2012.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
BCR a contestat la ANAF decizia de impunere până la termenul din 15 septembrie și așteaptă răspunsul Agenției. Dacă decizia este una negativă pentru bancă, așa cum este probabil, BCR va contesta măsura ANAF atât în instanțele de contencios-administrativ naționale, cât și în procedura de arbitraj internațional în interiorul Uniunii Europene, au declarat pentru Profit.ro surse din piața bancară.
În condițiile în care grupul Erste a plătit impozit pe profit în Austria pe banii încasați de la BCR, iar Fiscul din România a cerut BCR să plătească sume suplimentare pentru aceeași finanțare, litigiul ar putea avea ca obiect încălcarea tratatelor europene privind eliminarea dublei impuneri.
România a aderat în 2008 la “Convenția privind eliminarea dublei impuneri în legătură cu ajustarea profiturilor întreprinderilor asociate”, semnată de țările membre ale Comunității Europene în 1990. Potrivit documentului, firmele care acționează în două sau mai multe state și care sunt impozitate pentru aceleași profituri în ambele state au dreptul de a cere autorităților competente – ANAF în cazul României – să ajungă la un acord cu autoritățile competente a celorlalte state implicate pentru a evita dubla impunere.
Dacă autoritățile fiscale ale statelor nu ajung la un acord, atunci este formată o comisie consultativă din reprezentanți ai fiecărei autorități competente și dintr-un număr par de personalități independente numite de statele în cauză.
Contribuabilul nu face parte din procedura amiabilă, dar va oferi informațiile, mijloacele de probă sau documentele despre care consideră ca pot fi utile pentru luarea unei decizii. Decizia Comisiei poate fi ajustată ulterior dacă autoritățile competente ajung la un acord, în lipsa acestuia fiind obligatorie așa cum a fost luată.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ministerul Comunicațiilor schimbă toți administratorii Poștei Române UPDATE CA-ul a fost revocat și se arată surprinsPractic, prin această procedură, acționarul majoritar Erste ar putea obține rambursarea impozitului plătit în România sau, dacă decizia este invers, a celui plătit în Austria.
Erste a primit de la Banca Centrală Europeană, reglementatorul său, o informare că a perceput o dobândă prea mică pentru finanțarea subsidiarei din România, acesta fiind unul din argumentele băncii în conflictul cu statul român.
Mult mai costisitoare este varianta unui arbitraj internațional la Tribunalul Arbitral al Camerei de Comerț Internațional cu sediul la Paris.
Statul român a avut, recent, dispute (câștigate) la Paris cu Enel și E.ON și a fost reclamat de OMV.
BCR a făcut un profit brut de 434 de milioane de lei în semestrul unu din 2017, pentru care a înregistrat o cheltuială cu impozitul pe profit de 176 de milioane de lei, după includerea la capitolul alte elemente de cheltuieli a sumei de 116 milioane de lei. Rata efectivă de impozitare, după calcularea tuturor sumelor deductibile și nedeductibile fiscal, a ajuns la 40% față de 18% în iunie 2016 și în condițiile unei rate statutare de 16%.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacție pe piața cărnii de pui. Complexul Avicola Târgu Jiu a fost vândut cu 5 milioane de euroBanca Transilvania, a doua bancă din sistem, are deschis un proces cu ANAF la Curtea de Apel Cluj în care contestă opinia Fiscului privind impozitarea câștigului din achiziția Volksbank. BT ar trebui să plătească impozit pe profit suplimentar de peste 260 de milioane de lei – plus majorări și penalități – dacă câștigul extraordinar de 1,65 de miliarde de lei va fi considerat impozabil de către instanță.
BRD Societe Generale, a treia bancă după active, a plătit deja Fiscului 43 de milioane de lei în urma unui control fiscal derulat în 2016. Suma este în litigiu cu autoritățile, iar BRD consideră că o va recupera.