EXCLUSIV ANPC sancționează OTP Bank pentru întreg portofoliul de credite cesionate în Olanda și dispune restituirea dobânzilor încasate între 2006 și 2015. Paguba, peste 200 milioane de euro

EXCLUSIV ANPC sancționează OTP Bank pentru întreg portofoliul de credite cesionate în Olanda și dispune restituirea dobânzilor încasate între 2006 și 2015. Paguba, peste 200 milioane de euro
scris 19 dec 2018

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a sancționat OTP Bank și a dispus returnarea către clienți a dobânzilor încasate pentru creditele performante cesionate către o societate comercială din Olanda și către banca-mamă din Ungaria. Dobânzile încasate de-a lungul timpului depășesc 200 de milioane de euro. ANPC exitnde, practic, măsura luată de CJPC Constanța. Anterior, ANPC a mai sancționat și Bancpost pentru acest tip de cesiuni.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

UPDATE 18:00: - ANPC confirmă, într-un comunicat de presă, că a sancționat instituție financiar-bancară (pe care nu o numește) cu amendă de 160.000 lei, pentru încălcarea prevederilor legale privind practicile comerciale incorecte conform Legii 363/2007, precum și pentru afectarea intereselor economice ale consumatorilor, conform O.G. 21/1992(r2), astfel a fost aplicată măsura complementară “Restituirea sumelor de bani percepute nejustificat pentru intreg portofoliul de credite cesionat, reprezentând dobânzi, dobânzi penalizaloare, comisioane si  penalități calculate și reținute în perioada 12.06.2006-23.11.2015”.

Urmărește-ne și pe Google News

ANPC a amendat OTP Bank pentru încălcarea Legii privind protecția consumatorilor, considerând drept ilegală cesiunea creditelor către o societate din Olanda din cadrul grupului maghiar OTP, realizată în perioada 2006-2009, potrivit mai multor surse din piață.

Banca poate contesta sancțiunea în instanță.

EXCLUSIV ANPC sancționează OTP Bank pentru întreg portofoliul de credite cesionate în Olanda și dispune restituirea dobânzilor încasate între 2006 și 2015. Paguba, peste 200 milioane de euro

Autoritatea extinde, practic, la nivelul întregului portofoliu al băncii o măsură luată de Comisariatul Județean Constanța (CJPC Constanța), în 26 noiembrie.

La acea dată, Comisariatul a amendat OTP Bank și a dispus a dispus restituirea tuturor sumelor plătite cu titlu de dobândă și comisioane de către consumatorii reclamanți până în 2015 și repunerea în situația anterioară a debitorilor executați silit, precum și recalcularea dobânzilor curente după o nouă formulă.

Asociația administratorilor de pensii: Propunerile Guvernului pentru Pilonul II aruncă România în haos. Populația, economia și investitorii, grav afectați de noile măsuri propuse prin OUG CITEȘTE ȘI Asociația administratorilor de pensii: Propunerile Guvernului pentru Pilonul II aruncă România în haos. Populația, economia și investitorii, grav afectați de noile măsuri propuse prin OUG

Dumitru Manțu, funcționar în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor - Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, a transmis o avertizare publică în baza Legii privind protecția personalului din autoritățile publice, instituțiile publice și în alte unități, în care semnalează încălcări ale legii, ca și incompetența sau neglijența în serviciu și încălcarea principiului bunei administrări și ocrotirii interesului public, inclusiv prin inacțiunea ANPC în această speță.

Tot Manțu a făcut avertizare publică, în luna august, în cazul cesiunilor de creanțe realizate de Bancpost, de asemenea către o firmă cu răspundere limitată din Olanda. Măsura a fost, de asemenea, extinsă la întregul portofoliu de credite al Bancpost (ce va fi absorbită de la 1 ianuarie de Banca Transilvania), prejudiciul pentru debitori fiind estimat la peste 300 de milioane de euro.

Conform Autorității, OTP Bank a transferat credite de peste 550 de milioane de franci elvețieni într-o societate din Olanda -OTP Financing Solutions BV -, direct sau prin intermediul băncii-mamă din Ungaria, în mai multe tranșe, până la finele anului 2009, în special împrumuturi în franci elvețieni.

Autoritatea consideră că firma olandeză nu ar fi avut dreptul să încaseze dobânzi și comisioane de la clienții OTP Bank, nefiind autorizată ca bancă sau instituție financiară nebancară.

Legea 190/1999 interzicea cesiunea de creanțe ipotecare către alte entități neautorizate, în timp ce legea 93/2009, intrată în vigoare în luna aprilie a acelui an, arată că portofoliile de credite performante nu pot fi înstrăinate de cât către alte instituții de credit cu titlu profesional.

În corespondența cu Protecția Consumatorilor, OTP Bank neagă orice încălcare a legii și spune că cesiunile s-au făcut în baza Codului Civil. Mai mult, arată OTP Bank, cesiunile au fost considerate legale după verificări ale Băncii Naționale a României și ale Fiscului și că a fost informată că firma olandeză este autorizată să dea și să ia credite, potrivit actului constitutiv.

EXCLUSIV Planul de aderare la zona euro – Firmele să fie capitalizate forțat de acționari sau radiate la cererea Fiscului. Deficitul de capital depășește 153 de miliarde de lei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Planul de aderare la zona euro – Firmele să fie capitalizate forțat de acționari sau radiate la cererea Fiscului. Deficitul de capital depășește 153 de miliarde de lei

Potrivit OTP Bank România, într-un răspuns pentru ANPC, OTP Financing Solutions a încasat, în perioada 2009-2015, dobânzi de 169 de milioane de franci elvețieni și comisioane de 725.000 de franci elvețieni pentru creditele în monedă elvețiană, precum și dobânzi de 15,3 milioane de euro, respectiv 2,8 milioane de euro pentru împrumuturile în euro. OTP Bank Plc (banca-mamă din Ungaria) a încasat între 2006 și 2015 dobânzi de 73,9 milioane de franci elvețieni, respectiv dobânzi de 2,3 milioane euro.

Cesiunile către ambele entități sunt considerate nelegale de către ANPC.

Între decembrie 2006 și septembrie 2009 din OTP Bank România au fost cedate OTP Bank Ungaria, printr-un total de 17 contracte, 13.166 de credite, dintre care 12.646 în franci elvețieni, iar restul în euro. Volumul total al creditelor cesionate a fost de 701,3 milioane franci elvețieni și 20,7 milioane euro, cea mai mare parte fiind împrumuturi către persoanele fizice. La nivelul anului 2009 circa jumătate din portofoliul de credite al băncii era cesionat în afara țării.

În noiembrie 2015, OTP Bank România a cesionat înapoi de la OTP Bank Plc și OTP Bank Solutions 8.629 de credite în franci elvețieni, în valoare de 282 de milioane de franci și 1.876 de credite în euro în sold de 46,4 milioane de euro. O parte din clienții cu credite în franci elvețieni au ajuns la un acord cu banca pentru conversia împrumuturilor în lei.

OTP Bank și Bancpost au apelat la cesiunile de creanțe performanțe pentru a evita constituirea unor rezerve minime obligatorii (RMO) de 40%, potrivit reglementărilor în vigoare la acea dată de, la BNR.  Rata RMO era de departe cea mai ridicată din Europa și presupunea costuri mari de finanțare pentru băncile care acordau credite în valută – bani aduși, în mare măsură, de la băncile-mamă. Grupurile bancare reușeau astfel să crească expunerea pe România ocolind chiar măsura pusă de BNR pentru a reduce creșterea alarmantă a creditului.

Citiți aici mai multe detalii despre cesiunile de creanțe ale OTP Bank.

viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
otp bank
cesiune creanțe