Lichidatorul judiciar al Carpatica Asig, CITR Filiala Cluj SPRL, a propus spre avizare Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) denunțarea polițelor RCA, CASCO și garanții în vigoare ale companiei, respectiv 41.165 de contracte la 30 mai. Motivul? Costurile operațiunii sunt mai scăzute cu un million de lei comparativ cu daunele estimate că vor fi plătite dacă polițele vor fi menținute în vigoare, potrivit unui document consultat de Profit.ro.
“În acest context, propunerea finală supusă avizului ASF rămâne aceea de denunțare a polițelor de asigurare aflate în derulare, însă doar în ceea ce privește următoarele trei tipuri de polițe de asigurare, respectiv RCA, CASCO și garanții, cuprinse în situația anexată, cu data de 30.05.2017, din condiții de prudență raportate la timpul necesar notificării și având în vedere raportul dintre costul denunțării și valoarea daunelor estimate ale polițelor RCA”, se arată în document.
Argumentele lichidatorului judiciar cu privire la costul rezilierii au avut în vedere costurile maximale, inclusiv o restituire de 100% către toți asigurații a polițelor achitate aferente perioadei pentru care se reziliază.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Față de acest aspect subliniem faptul că Fondul de Garantare, prin adresa având ca obiect analiza oportunității denunțării, a luat în calcul un procent de sub 10% a restituirilor efective, pornind de la experiența procedurii Astra Asigurări”, se menționează în document.
De asemenea, valoarea daunelor estimate a fost determinată în medie, nefiind exclus riscul producerii unei daune deosebit de oneroase în sarcina asigurătorului, în mod special în cazul daunelor produse în afara țării unde pentru un singur incident paguba determinată să depășească un milion de euro.
“În acest sens considerăm deosebit de relevant faptul că, în pofida eforturilor depuse atât de managementul societății până la deschiderea falimentului, cât și ulterior acestui moment de către lichidatorul judiciar, până în prezent nu s-a putut obține reasigurarea, Carpatica Asig neavând în acest moment nicio poliță de reasigurare si răspunzând în consecință pentru întreaga valoare a unei eventuale daune”, se mai arată în document.
Potrivit datelor companiei, costurile estimate ale denunțării celor 41.165 de polițe însumează 1,41 milioane de lei, în timp ce daunele care vor urma să fie plătite au fost estimate la 2,41 milioane de lei.
Întregul portofoliu de polițe al asigurătorului valabil la 30 mai va însuma 72.119 de contracte.
CITEȘTE ȘI Gigantul francez AXA și-a capitalizat subsidiara din România cu peste 90 milioane lei înainte de finalizarea vânzării către BCR Life și OmniasigCarpatica Asig are un activ total de 402,42 milioane de lei, din care titluri de stat – 142,88 milioane de lei și creanțe de recuperat – 197,36 milioane de lei.
În iulie 2016, pe fondul unui deficit de capital de aproximativ de 900 milioane de lei, ASF a retras asigurătorului autorizația de funcționare.
Anterior deciziei, la începutul anului 2016, ASF a decis, în premieră, aplicarea măsurilor de rezoluție la Carpatica Asig, companie aflată în procedură de redresare financiară din aprilie 2014, pentru a evita intrarea într-o stare de dificultate majoră a asigurătorului.
“Analizând situația financiară a Carpatica Asig și alți factori care fundamentează necesitatea protejării creditorilor de asigurări, minimizarea impactului asupra fondurilor de protecție și pentru evitarea efectelor negative semnificative asupra stabilității financiare a pieței de asigurări, Consiliul ASF a constatat că sunt întrunite condițiile pentru aplicarea dispozițiilor Legii 246/2015 privind redresarea și rezoluția asigurătorilor, atât în ceea ce privește susceptibilitatea intrării într-o stare de dificultate majoră a societății, cât și justificarea aplicării măsurilor de rezoluție din perspectiva interesului public”, se arăta într-un comunicat al ASF remis la 25 ianuarie 2016.
De asemenea, ASF a dispus desemnarea unui administrator temporar, respectiv Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), ale cărui atribuții principale au fost supervizarea procesului de inventariere a patrimoniului societății la finele anului 2015, întocmirea situațiilor financiare anuale și auditarea acestora, precum și supervizarea modului de ducere la îndeplinire a măsurilor, în special cele legate de atragerea unui investitor strategic.
În luna februarie a acestui an, Tribunalul Sibiu a admis cererea ASF de deschidere a procedurii de faliment în cazul Carpatica Asig și dizolvarea societății debitoare.
CITEȘTE ȘI DIGI: Nu anticipăm că investigația DNA va reprezenta o interferință semnificativă în operațiunile curenteLichidator provizoriu a fost numită societatea Casa de Insolvență Transilvania (CITR), aflată pe lista trimisă de ASF către Tribunalul Sibiu și făcută publică, în premieră, de către Profit.ro.Instanța a mai dispus sigilarea bunurilor din averea debitorului și îndeplinirea celorlalte operațiuni de lichidare.
Decizia Tribunalului Sibiu nu este însă una definitivă și poate fi atacată cu apel în 7 zile de la comunicare.
Până la 31 ianuarie 2017, FGA a primit de la potențialii creditori de asigurare ai Carpatica Asig aproape 13.000 de cereri de plată, inclusiv cereri de plată pentru dosarele de daună nou deschise de FGA.
De asemenea, FGA a primit, până la aceeași dată, peste 10.500 de cereri pentru deschiderea de dosare de daună.
Falimentul Carpatica Asig este al doilea mare faliment din industria asigurărilor, după cel al Astra Asigurări.
Cu un capital social de 24,3 milioane de lei, Carpatica Asig și-a început activitatea în 1996, sub denumirea ASA Asigurări Atlassib. Acțiunile asigurătorului sunt deținute de omul de afaceri Ilie Carabulea, prin Atlassib Sibiu - 93,97% și Transcar Sibiu – 5,96%, alături de Corneliu Tănase - 0,07%, potrivit datelor companiei.
CITEȘTE ȘI Sebastian Ghiță se opune extrădării, invocând persecuții politiceÎn 2016, afacerile Carpatica Asig au atins 451,76 milioane de lei, rezultat care a plasat compania pe locul 10 în ierarhia de profil, cu o cotă de 4,81%.
Daunele plătite au însumat 233,38 milioane de lei,
În ciuda faptului că i-a fost retrasă activitatea, Carpatica Asig avea la finele anului 2016 o cotă de 10,5% din piața asigurărilor RCA, după Euroins - 21%, Asirom - 17,3% și City Insurance - 16,1%.
Piața RCA a depășit anul trecut pragul de 4 miliarde de lei.