Volumul datoriilor globale a înregistrat prima scădere anuală în dolari din 2015

Volumul datoriilor globale a înregistrat prima scădere anuală în dolari din 2015
scris 23 feb 2023

Revenirea după pandemie a creșterii economice mondiale și inflația ridicată de anul trecut au făcut ca volumul datoriilor globale să înregistreze în 2022 prima scădere anuală în dolari din 2015, a arătat un studiu pe scară largă, citat de Reuters.

Un raport al Institutului de Finanțe Internaționale publicat miercuri estimează că valoarea nominală a datoriei globale a scăzut cu aproximativ 4.000 de miliarde de dolari, coborând ușor sub pragul de 300 de mii de miliarde de dolari, depășit în 2021, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Schimbările radicale pregătite de Guvern la Rabla Clasic și Rabla Plus. Apare Rabla pentru Flote, adio subvenție pentru unele mașini CITEȘTE ȘI Schimbările radicale pregătite de Guvern la Rabla Clasic și Rabla Plus. Apare Rabla pentru Flote, adio subvenție pentru unele mașini
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cu costurile de împrumut în creștere, în special pentru piețele emergente, reducerea a fost determinată în întregime de piețele mai bogate și mature, care, ca grup, au înregistrat o scădere a datoriei totale la 200 de mii de miliarde de dolari, de la 206 de mii de miliarde de dolari în urmă cu un an.

În schimb, volumul datoriei lumii în curs de dezvoltare a atins un nou record de 98 de mii de miliarde de dolari, Rusia, Singapore, India, Mexic și Vietnam înregistrând cele mai mari creșteri individuale.

Între timp, o activitate economică mai puternică și o inflație mai mare, ambele erodând nivelul datoriilor, au dus la scăderea raportului global datorie/PIB cu peste 12 puncte procentuale, la 338% din PIB, marcând a doua scădere anuală consecutivă.

Din nou, însă, îmbunătățirea a fost determinată de piețele dezvoltate, care au înregistrat o scădere totală de 20 de puncte procentuale, la 390%.

Rata datoriei piețelor emergente a crescut între timp cu 2 puncte procentuale, până la 250% din PIB, în mare parte determinată de China și Singapore.

Defalcând cifrele în continuare, IIF, un grup  al băncilor globale, a estimat că raportul datoriei guvernamentale în PIB pe piețele emergente a urcat la aproape 65% din PIB în 2022, de la puțin sub 64%.

”Povara datoriei publice externe a multor țări în curs de dezvoltare s-a înrăutățit din cauza pierderilor puternice ale monedelor locale (în 2022) față de dolar” a spus IIF, adăugând că a împins cererea investitorilor internaționali pentru datoria EM în monedă locală la minime multianuale, ”fără niciun semn de recuperare iminentă”.

viewscnt
Afla mai multe despre
datorie
economie
inflatie