Numărul persoanelor care vor da în plată locuința, în baza Legii privind darea în plată, nu va depăși 2.000-3.000 de clienți, în schimb cel al românilor care nu vor mai putea obține credite, din cauza condițiilor care vor deveni mai restrictive, se va ridica la zeci de mii, poate chiar sute de mii, a afirmat, la Profit LIVE, președintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Bank, Dan Pascariu. El spune că băncile vor contesta la Curtea Constituțională fiecare cerere de dare în plată și arată că parlamentarii care au promovat această lege nu își înțeleg menirea de a legifera pentru viitor și a lăsa instanțele să se ocupe de trecut.
Legea privind darea în plată oferă debitorilor opțiunea de a ieși din contractele de credit ipotecar, fără penalități, dacă lasă băncii locuința.
"Dacă legea rămâne așa - președintele o mai poate trimite încă la Curtea Constituțională - în momentul în care primul debitor va veni pentru darea în plată, banca respectivă va contesta la Curtea Constituțională. Și la fiecare astfel de dare în plată se va duce la Curtea Constituțională. Categoric, băncile vor deveni extrem de restrictive la acordarea de credite către populație. Vor fi mult mai puțini cei eligibili pentru credite. Nu cred că pentru darea în plată vor veni mai mult de 2.000-3.000 de debitori, dar vor fi zeci, dacă nu sute de mii, de potențiali clienți care nu vor mai putea lua credite, pentru că vor deveni mai restrictive condițiile", a sopus Pascariu.
În opinia acestuia, Asociația Română a Băncilor a fost foarte înceată în reacții în cazul legii privind darea în plată.
El a apreciat totodată că legea pregătită pentru conversia creditelor în valută, despre care Profit.ro a relatat cel mai recent AICI, va genera numeroase procese.
Pascariu a amintit că grosul creditelor au fost acordate în 2006-2008, o perioadă de expansiune exuberantă a sistemului bancar, cu sucursale deschise "în neștire" și deservite de un personal insuficient de bine pregătit.
"După aceea, a venit criza, prăbușirea, iar băncile au putut să se așeze. Și-au tras suflul, s-au uitat în jur și au văzut că trebuie să fie mult mai atente la relația cu clientul și să-i atragă atenția asupra a ceea ce semnează", a spus Pascariu.