Liberalizarea pieței gazelor de la 1 iulie 2020, dar și producția din Marea Neagră sunt în real pericol, deputatul PSD Iulian Iancu transmițând joi seară un mesaj categoric: în opinia sa, dacă prețurile vor fi liberalizate, acestea vor crește cu 45%. Iancu este șeful Comisiei de Industrii a Camerei Deputaților, cea care ar trebui să redacteze raportul pe marginea OUG 1/2000 care abrogă mare parte din prevederile controversatei OUG 114/2018, ordonanță respinsă deja de Senat. Decizională este Camera Deputaților.
“Estimarea mea este că în iarnă o sa ajungem la creșteri de 45% (dacă se liberalizează prețurile -n.r.)”, a declarat, la Antena 3, Iulian Iancu, nespecificând însă la ce prețuri se referă, la cele plătite de furnizori producătorilor interni, la cele de import sau la prețurile achitate de consumatorii finali casnici sau noncasnici.
Ultima variantă pare de domeniul științifico-fantasticului, prețul de furnizare a gazului reprezentând sub 40% din factură (restul fiind tarife de transport, furnizare, înmagazinare și TVA). Pentru ca facturile să se scumpească cu 45% ar rezulta că prețul gazului marfă să crească cu peste 112%, adică să ajungă la cel puțin 144 lei/MWh, de la actualul nivel de 68 de lei/MWh, la cât se tranzacționează pe BRM gazul cu livrare în luna martie sau de 70 de lei/MWh cu cât se comercializează gazul cu livrare în trimestrul al doilea.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dacă este raportat procentul avansat de Iulian Iancu la prețul artificial stabilit de 68 de lei/MWh, atunci deputatul PSD nu spune nimic nou. Prețul rezultat, de 98 lei/MWh, este apropiat de prețurile gazului din ultimele două ierni. De fapt, el este doar cu 5 lei/MWh peste actualul preț reglementat de ANRE pentru furnizorul Engie, de 93 lei/MWh. Pentru că în prezent consumatorul casnic nu achită pentru gazul-marfă în factura finală doar 68 lei/MWh, ci 93 lei/MWh, ANRE invocând faptul că furnizorii trebuie să-și recupereze pierderile din anii trecuți.
Deputatul PSD a sugerat că oile negre ale pieței autohtone sunt producătorii, care, după prima liberalizare a prețului gazelor din 2017 au scumpit gazul-marfă, și oile albe sunt furnizorii (Engie și E.On), care ar fi înregistrat pierderi în urma scumpirii gazului-marfă.
Iulian Iancu a precizat că OUG 114 a fost dată pentru că prețul gazelor ajunsese la 122 lei/MWh în decembrie 2018, după ce fusese crescut la 90 lei/MWh în decembrie 2017. “Față de 60 de lei (cât era în 2016 -n.r.), creșterea a fost de 100%. La momentul deciziei liberalizării, eu am atenționat că nu putem să liberalizăm pentru că într-o piață cu doar doi producători care acoperă 93% vom avea creșteri de preț. Nu am fost ascultat. Ce s-a întâmplat? Fiind doar doi producători, aceștia au dus prețul în sus până a venit decizia politică a plafonării, prețul fiind coborât la 68 de lei MWh (prin OUG 114 - n.r.)”, afirmă deputatul PSD.
Numai că datele prezentate de acesta sunt cel puțin discutabile. Potrivit BRM, cotațiile medii pentru luna decembrie a anului 2018 pentru gazele din producția interna erau de 96,35 lei/MWh (și nu de 122 lei/MWh). A existat, e adevărat, potrivit Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) un preț de 121,68 lei/MWh, însă acesta era prețul gazelor de import, care evident influențează și prețul din producția internă (în sensul majorării acestuia). Similar în decembrie 2017, când prețul gazelor din producția internă era de 76 lei/MWh, iar cel de import era de 91,8 lei/MWh.
Ce a uitat să precizeze Iulian Iancu este faptul că responsabili pentru acest preț ridicat nu erau producătorii interni, ci importatorii. Iar cel mai mare importator din decembrie 2018 era exact una din companiile căreia deputatul PSD îi plânge de milă, Engie, cu o cotă de piață de 35,9%.
Cu alte cuvinte, prețul de 122 lei/MWh (121,68 lei/MWh mai exact) din decembrie 2018 nu era cel practicat de producătorii autohtoni, ci cel cu care furnizorii, în special Engie, au introdus în țară gazul cumpărat, probabil, de la compania-mamă, care are semnat un contrat la nivel european extrem de avantajos direct cu Gazprom.
Interesant este că prețurile gazelor din producția internă din decembrie 2017 și decembrie 2018, de 76, respectiv 96 lei/MWh au fost destul de apropiate de cele din calendarul de liberalizare graduală pentru implementarea căruia deputatul PSD s-a lăudat în aceeași emisiune televizat că s-a luptat. Astfel, potrivit vechiului calendar, adoptat în 2015, prețul gazului ar fi trebuit să ajungă la 78 lei/MWh pe 1 aprilie 2018 și la 84 lei/MWh pe 1 aprilie 2019.
Iar de la 1 aprilie 2020, prețul gazului ar fi trebuit să urce, potrivit calendarului, la 90 lei/MWh. În prezent, pe BRM, prețul gazului cu livrare începând cu luna aprilie (pe trimestrul al doilea) este de 70 lei/MWh, cu 20 de lei/MWh sub cel din calendarul de liberalizare a prețurilor invocat de Iulian Iancu.
Intervenția oficialului PSD confirmă previziunile făcute de președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, pentru Profit.ro conform cărora nu există voință politică pentru liberalizarea pieței, ceea ce va conduce la o majorare a ecartului dintre prețul gazului de pe bursele din România și cel de pe CEGH:
"Aici se impune o nuanță, în situația în care nu se va produce liberalizarea gazelor naturale la 1 iulie 2020, și tind să cred că nu se va realiza aceasta liberalizare, atunci probabil ca vom asista din nou la o creștere a prețului gazelor la consumatorul noncasnic, respectiv ecartul se va menține cel puțin la nivelul celui din 2019”, susține Chisăliță.
Nu e prima dată când Iulian Iancu “dă ceva în scris”, în momentul adoptării controversatei legi offshore garantând că Exxon nu pleacă: "Au spus că (n..r investitorii) vor pleca. De ce să pleci când ai confirmat zăcământul, când ai confirmat că sunt 84 de miliarde de metri cubi, când știi că valorează 70 de miliarde, când ai dreptul să vinzi 50%, când ai dreptul pe directivă europeană să exporți. De ce să pleci? Nu pleci."
Orice amânare a liberalizării prețului gazelor și/sau o amplificare a impozitării, cum a sugerat Iulian Iancu, va compromite definitiv orice exploatare a gazului din Marea Neagră.
Actualul ministru al economiei și energiei, Virgil Popescu, a condiționat modificarea legii offshore de atingerea unui consens politic, pe care declarațiile lui Iulian Iancu îl exclud.
În loc să pledeze pentru eliminarea taxei pe veniturile suplimentare din liberalizare pieței gazelor, cerută de operatorii din Marea Neagră pentru a putea declanșa producția, șeful comisiei de industrii a propus în cadrul emisiunii televizate o supraimpozitare a acesteia, care să ajungă la 100% peste un preț de 120 lei/MWh.
Însă cea mai bizară afirmație a specialistului PSD în domeniul energiei a fost cea referitoare la evoluția prețului carburanților: “S-a vorbit de accize: «Domnule, să eliminăm accizele acestea la benzină și motorină pentru că așa va scădea prețul». A scăzut? Nu! A crescut!”
Numai că cifrele infirmă categoric afirmațiile lui Iulian Iancu. Dacă la finalul lunii decembrie, în medie, un litru de benzină costa 5,6 lei, iar unul pe motorină 5,75 lei, în urma eliminării supraaccizei și a prăbușirii cotațiilor internaționale în urma epidemiei de coronavirus, așa cum a semnalat Profit.ro, șoferii au putut cumpăra weekend-ul trecut benzină cu mai puțin de 5 lei/l.
Singura concluzie logică este că domnul Iancu nu a mai alimentat personal un autovehicul în ultimele 2 luni, ceea ce sugerează că fie folosește exclusiv mijloacele de transport în comun, fiind îngrijorat de schimbările climatice, fie dispune de un șofer.