Veste bună pentru guvern: va încasa dividende mai mari cu 35% de la OMV Petrom, care și-a dublat valoarea impozitului pe profit vărsat la buget. Vestea proastă: producția scade

Veste bună pentru guvern: va încasa dividende mai mari cu 35% de la OMV Petrom, care și-a dublat valoarea impozitului pe profit vărsat la buget. Vestea proastă: producția scade
scris 6 feb 2019

OMV Petrom a plătit anul trecut un impozit pe profit de două ori mai ridicat decât în 2017, iar statul român ar putea încasa dividende mai mari cu 35%, de 315 milioane de lei în cazul în care Consiliul de Supraveghere al companiei va aproba propunerea de dividend de 0,027 lei/acțiune.

În 2018, profitul net al OMV Petrom s-a majorat cu 64%. Drept urmare, compania a achitat la buget 838 de milioane lei, față de 414 milioane lei în 2017.

Urmărește-ne și pe Google News

În plus, “pe baza rezultatelor preliminare și a fluxului de trezorerie extins foarte bun din 2018, Directoratul propune un dividend de 0,027 lei/acțiune pentru 2018, în crestere cu 35% fatță de 2017, ceea ce implică o rată de distribuire din profitul net de 38%. Propunerea finală privind dividendul va fi supusă aprobării de către Consiliul de Supraveghere și AGA din aprilie 2019”, precizează compania.

În proiectul de buget, guvernul estimează că va încasa de la companiile la care este acționar dividende în valaore 6,9 miliarde de lei în 2019, cu doar 300 milioane de lei sub nivelul din acest an, în care a solicitat 3 miliarde de lei dividende suplimentare de la principalele companii din energie.

În schimb, statul român primește o veste proastă pe partea de producție, pe care o supraimpozitează, în special producția de gaze.

OMV Petrom estimează pentru anul viitor o scădere a producției “cu aproximativ 5% față de anul anterior, fără a include inițiativele de optimizare a portofoliului, în principal din cauza declinului natural”.

Cu alte cuvinte, în 2019, statul român va încasa mai puțini bani la buget de la OMV Petrom din impozitul suplimentar pe dereglementarea prețului gazelor și din redevență nu numai din cauza plafonării prețului la 68 lei/MWh, ci și ca urmare a reducerii producției.

Plafonarea prețului de vânzare la 68 lei/MWh ar putea conduce la o reducere suplimentară a producției. În condițiile în care costul de producție plus valoarea impozitelor datorate statului nu vor putea fi acoperite de noul preț plafonat în cazul unor zăcăminte, acestea ar putea fi închise/puse în conservare de companie.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozite
guvern
venit