Umor absurd sau conflict de interese? Statul nu permite Romgaz să-și angajeze avocați ca să se judece cu statul

Umor absurd sau conflict de interese? Statul nu permite Romgaz să-și angajeze avocați ca să se judece cu statul
scris 24 sep 2015

Acționarii Romgaz, producătorul de gaze controlat de statul român, prin Ministerul Energiei, care deține peste 70% din acțiuni, au respins, în AGA de miercuri, solicitarea companiei de a-și angaja avocați externi pentru consultanță și reprezentare în litigiile în care este implicată.

"Nu se aprobă achiziția de către SNGN Romgaz SA de servicii de consultanță, asistență și reprezentare juridică specializată externă", se arată în hotărârea AGA.

Urmărește-ne și pe Google News

Consiliul de Administrație al Romgaz a înaintat acționarilor, înspre aprobare de principiu, ideea contractării serviciilor unor firme de avocatură, în condițiile în care, potrivit legislației în vigoare, companiile cu capital majoritar de stat care au angajați juriști proprii nu pot contracta avocați externi decât în situații "temeinic justificate", în care serviciile juridice necesare acestor companii nu pot fi asigurate corespunzător doar cu personalul propriu de specialitate.

Astfel, avocații externi nu pot fi angajați decât cu aprobarea acționarului majoritar, în cazul de față Ministerul Energiei, în numele statului român, potrivit OUG nr. 26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice și de întărire a disciplinei financiare.

"S-a constatat că, în anumite cazuri de excepție, deși societatea are angajați consilieri juridici, pentru apărarea intereselor societății să apară necesitatea sprijinirii activității aparatului juridic propriu de către un cabinet de avocatură în diferite domenii (fiscal, muncii etc)", se arată în referatul întocmit de CA al Romgaz pe această temă și înaintat acționarilor companiei înainte de adunarea generală.

Romgaz se judecă cu o firmă la care e co-acționară cu acționarul său majoritar

În documentul citat se menționează, ca argumente, necesitatea apărării intereselor societății și acționarilor ei în contextul listării la bursele din București și Londra, precum și "participarea în asocieri interne sau internaționale, derularea unor investiții majore, de sute de milioane de euro" sau "potențiala participare în anumite proiecte strategice la nivel național".

Potrivit raportului Romgaz pe semestrul I 2015, la jumătatea acestui an, Romgaz era implicată în 120 de litigii. Compania avea calitatea de reclamant sau parte civilă/vătămată în 71 dintre acestea, în 49 având calitatea de pârât. Valoarea totală a dosarelor în care Romgaz este reclamant este de 888,75 milioane lei, iar cea a celor în care compania are calitatea de pârât – de 12,056 milioane lei, se afirmă în document.

În câteva din litigiile cu miză financiară mare și foarte mare, Romgaz are ca adversari entități de stat, cum este și acționarul său majoritar, Ministerul Energiei. Fondul Proprietatea controlează 10% din acțiunile Romgaz, alți acționari deținând circa 20% din titlurile companiei.

Poate în cel mai bizar dintre acestea, Romgaz se judecă cu producătorul de energie termică Electrocentrale București, căruia îi cere peste 240 milioane lei, reprezentând dobânzi și penalități pentru gaze naturale livrate și neplătite. Electrocentrale București este controlată chiar de Ministerul Energiei, cu 97,5% din acțiuni, restul titlurilor fiind deținute de... Romgaz (sic!). Tribunalul București a dat o sentință favorabilă Romgaz în mai anul acesta, însă Electrocentrale București a făcut apel, nefiind stabilit încă un termen pentru judecarea acestuia.

Deși nu a fost declanșat un litigiu, un alt mare datornic la Romgaz este Electrocentrale Galați, companie aflată în insolvență, față de care producătorul de gaze are o creanță de peste 100 milioane lei, tot pentru gaze livrate și neplătite. Electrocentrale Galați face parte din compania Electrocentrale Grup, deținută integral de stat, prin același Minister al Energiei.

Procese cu Curtea de Conturi și ANAF, dar și cu Interagro

Un alt proces cu miză mare este cel în care Romgaz se judecă cu Curtea de Conturi, dosarul fiind pe rolul Tribunalului Sibiu, iar următorul termen fiind fixat pe 7 octombrie anul acesta. Este vorba despre rejudecarea unei cauze mai vechi, rejudecare dispusă de Înalta Curte și Casație și Justiție. Obiectul litigiului este contestarea de către Romgaz a unui raport al Curții de Conturi Sibiu din 2011, care a constatat la societate prejudicii de 102,35 milioane lei prin achiziții publice efectuate la prețuri supraevaluate, dispunând recuperarea acestora.

Urmare a raportului de control al Curții de Conturi, Romgaz a dat în judecată și companiile de la care Curtea susține că Romgaz a făcut achiziții la prețuri supraevaluate, respectiv Aprov SA, Romoil SA, Condmag, Cameron International, Petrostar SA, Industrial Trading SRL, pentru a-și recupera sumele plătite, valoarea totală a pretențiilor ridicate de producătorul de gaze în aceste procese fiind egală cu cea a prejudiciului constatat de Curtea de Conturi, respectiv 102,35 milioane lei. 

Romgaz se judecă și cu ANAF, într-un proces în care producătorul de gaze naturale contestă o decizie de impunere a Fiscului în sumă de circa 1,69 milioane lei. Curtea de Apel Alba a admis contestația Romgaz la finalul anului trecut, însă ANAF a făcut recurs, care urmează să se judece la Înalta Curte de Casație și Justiție. 

SNGN Romgaz mai are de recuperat și o creanță de peste 42 milioane lei de la fostul gigant energo-termic Termoelectrica, aflat în procedură de dizolvare și lichidare voluntară. Alt debitor al Romgaz este CET Iași, aflată în insolvență și controlată de Consiliul Local Iași, de la care Romgaz are de recuperat 46,27 milioane lei. 

Pe de altă parte, Romgaz are procese în care în joc sunt bani foarte mulți și cu companii private. Cel mai mare datornic privat al Romgaz este grupul Interagro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, aflat în închisoare. Producătorul de gaze controlat de statul român se judecă cu Interagro în mai multe dosare, valoarea totală a pretențiilor Romgaz fiind de 64,59 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
ministerul energiei
fondul proprietatea
interagro
elcen